Як вижити під час першого місяця навчання у Польщі: поради та лайфхаки - Univer PL

Як вижити під час першого місяця навчання у Польщі: поради та лайфхаки

Освіта в Польщі
Проголосуйте!
1 / 5

Усі студенти, які приїжджають на навчання з України до Польщі, спочатку переживають культурний та мовний шок. Адже це не легко — покинути батьків,  друзів, вийти зі своєї зони комфорту та переїхати до чужої країни. 

Польща відрізняється від України менталітетом та й способом життя. Опинившись делеко від дому, не завжди розуміючи польську мову та суспільство, діти часто розгублюються або впадають у відчай.

Варто пам’ятати про те, що це — лише перші враження, що швидко зміняться на нові, позитивніші. Щороку до Польщі приїжджають тисячі іноземних студентів, які також переживають страх перед невідомим. Однак, усі вони адаптовуються та звикають, швидко забуваючи про нещодавні страхи.

Тому ми вирішили підготувати кілька порад для тих студентів, які тільки приїхали до Польщі, але дуже бояться робити свої перші кроки у нове життя.

Мова

Перша складність, з якою дитина зіштовхується напочатках у Польщі — це мова. Навіть якщо вона має сертифікат, що підтверджує високий рівень знання мови, опинившись у мовному середовищі серед нейтівспікерів, може розгубитись. І це нормально, адже в Україні вона нею не спілкувалась і не має мовного досвіду.

Виникають такі ситуації, коли дитина йду у магазин і подумки перекладає собі усі речення на польську або навіть записує на листочку. Буває й таке, що студенти бояться запитати щось у продавця або перепитати викладача через страх зробити помилку та бути висміяним.

Проте, боятися не треба. Як ми вже писали, у Польщі тисячі іноземних студентів, які також не завжди добре знають мову та роблять помилки.Всі через це проходять і перетворюють свій страх на досвід.

Також перші місяці студентам важко вчитись польською мовою.  Адже у них ще невеликий словниковий запас, особливо це стосується специфічної професійної лексики. Часто викладачі читають на парах навчальний матеріал польською швидко і студенти не встигають його зрозуміти та записати. Буває й таке, що записують слова українською мовою, а вже вдома розбираються. Проте, цей адаптаційний етап швидко проходить. Головне тут не лінуватись постійно вчити польську мову.  

Якщо ви щось не зрозуміли польською на вулиці, у магазині або університеті,не бійтесь перепитати стільки разів, скільки вам треба. Це допоможе вам не лише подолати страх мовного бар’єру, але й швидше вивчити мову та знайти собі нових друзів.

Також радимо вам дивитись польськомовні фільми, розважальні телевізійні програми або новини, читати книги та пресу, слухати радіо або подкасти. Це допоможе вам не лише вивчити побутову повсякденну мову, але й швидше зрозуміти польське суспільство.

Мова  — це саме той ключ, що відкриває вам усі двері до життя у Польщі. Тому прикладіть максимум зусиль, щоб він у вас був бездоганним.

Суспільство

Потрапляючи до нової країни люди завжди переживають культурний шок. Це стосується і дорослих і дітей. 

Інший менталітет, мова, закони та повсякденні погляди на життя здаються незрозумілими та дивними. Саме через це часто діти напочатках почуваються самотніми та чужими.

Однак, це дуже швидко проходить. Адже в університеті ви щодня будете спілкуватися з великою кількістю людей, швидко знайдете друзів, будете ходити гуляти та «вливатись» у нове суспільство. 

Кожного дня ви відкриватимете для себе щось нове та ставатимете ближчими навколишньому середовищу.

Головне — не боятись спілкуватись польською, бути відкритим для нового та не сидіти на одному місці.

Не варто забувати про те, що українське та польське суспільство дуже відрізняються. І те, що на що в Україні можуть заплющити очі, каратиметься законом у Польщі. Тому радимо вам ще перед поїздкою на навчання дізнатися більше інформації про життя у Польщі, законодавство, традиції, порядки та культуру. Це допоможе вам не тільки швидше влитись у суспільство, але й уникнути багатьох проблем та навіть кримінальної відповідальності.

Навчання

Напочатках студентам важко адаптуватись до навчального процесу у новій країні. Культурний шок та постійний стрес іноді заважають відразу поринути у навчання.

Ще одна складність — це мова. Про неї ми писали трохи вище. 

Радимо вам відповідально ставитися до навчального процесу з перших днів: відвідувати усі пари, виконувати домашні завдання, не боятись перепитати викладача, якщо щось не зрозуміли, записуватись на гуртки та секції. Це допоможе вам не лише здавати добре сесію у майбутньому, але й швидше адаптуватись, зарекомендувати себе та знайти нових друзів.

Також дуже важливо розібратись зі своїм віртуальним деканатом, розкладом, аудиторіями та системою оцінювання.

Гуртожиток

Дуже важливо розібратись із правилами проживання у гуртожитку та всією його специфікою. 

Почитайте правила проживання у гуртожитку, поспілкуйтеся із представниками адміністрації або старшими студентами.

При в’їзді зафіксуйте відразу усі недоліки та несправності, що є у кімнаті. Це допоможе уникнути непорозумінь та матеріальних відшкодувань під час виселення.

Також радимо вам мати власну свою побутову техніку та речі, необхідні для комфортного життя.

Будьте відповідальними та дбайливо ставтесь до майна гуртожитку.

Допомога

Починати життя у чужій країні — страшно та складно. Однак, це тільки на початках. Найголовніша порада — не треба боятись. Ви приїхали у сучасну розвинену країну, ви постійно знаходитесь серед людей і ніхто ніколи не залишитись вас без допомоги.

Якщо ви маєте проблеми або якісь питання щодо навчання, зверніться до деканату свого університету.

Якщо маєте проблеми у гуртожитку, зверніться до представників його адміністрації.

Клієнти компанії UniverPL завжди можуть розраховувати на допомогу свого координатора. 

Головне — нічого не бійтесь. Все буде добре!

 

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію