Як стати найкращим іноземним студентом Польщі: інтерв’ю з Данилом Фунтовим - Univer PL

Як стати найкращим іноземним студентом Польщі: інтерв’ю з Данилом Фунтовим

Історії клієнтів
Проголосуйте!
0 / 0

Данило Фунтовий – студент напрямку архітектура Люблінської Політехніки.

Хлопець неодноразово брав участь у програмах обміну та стажування, навчається на відмінно і  здобув звання “Найкращий іноземний студент Польщі”.

– На якому курсі ти зараз навчаєшся?

Я зараз навчаюсь на третьому курсі. Навчання триватиме 3,5 роки. Потім ще буде 1,5 роки магістратури. Загалом, я вчитимусь 5 років.

-Як ти приймав рішення щодо вибору університету?

Я розумів, що треба кудись вступати. Вдома не хотілось вступати до університету. Були варіанти або до Києва, або за кордон. Для прикладу – у Польщу. Тим паче, що я вивчав польську мову та польську культуру. Тому що  до 2011-го року входив до польської общини, що є у кожній області України. Там люди збираються, вивчаються культуру, мову. Я памятаю, що наша викладачка була з Польщі. Здається, їй важко було говорити українською або російською. Ми навіть їздили за програмою обміну в Закопане на десять днів в табір.

-Як ти вибирав університет, напрямок і спеціальність?

Оскільки я з Криму, мені важко було займатись документами. Тому я звернувся до компанії UniverPL і вони мені запропонували університети. Я хотів вступити до державного вузу, зупинився на Люблінській Політехніці і не розчарувався. Хоча, спочатку думав, що Варшава – це ж столиця і там буде більше можливостей. Але, насправді я зрозумів, що це далеко не так. Якщо докласти зусиль, то можливості будуть і у Варшаві, і у Любліні.

-Ти пам’ятаєш свій перший день в університеті?

Для нас це все було такою новизною. Це був вересень – місяць мовних курсів. Тобто, основного навчання ще не було, але ми вже працювали з викладачами і ходили на так звані пари. Було дуже цікаво. А вже через місяць я звик до життя за кордоном і 1-го жовтня ми вже пішли на звичайне навчання.

-Три найважливіші речі, що повинен знати першокурсник?

Важко сказати. Адже якби справді щось було важке, я б запам’ятав. Не знаю, може мова, але, знову ж таки, я польську вчив до цього.  Тобто, до Польщі я приїхав з мовним рівнем знання польської B1 або B2. Але я зрозумів, що те, що я вивчаю вдома – це одне. А коли знаходишся у польськомовному середовищі – це зовсім інше. Але через місяць-два ми всі вже розмовляли без проблем.

-Студенти політехніки часто скаржаться на проблеми з математикою. Чи були у тебе такі труднощі?

У мене з цим проблем не було. Але я знаю, що таке є. І спеціально для студентів, які мають проблеми з математикою, організовують додаткові лекції. Навіть приїжджали викладачі з України. Це для всіх напрямків. Особисто в мене ще у школі все було добре з математикою, я їздив на олімпіади, і ЗНО з математики здав на 197 балів.

-Яке життя сучасного студента?

Я живу у гуртожитку на території університету. Якщо ти студент політехніки, то вуз забезпечує тебе гуртожитком. Вартість проживання – 345 злотих в місяць. У кімнаті живуть три людини, але є можливість жити вдвох і навіть одному. Тоді платиш більше: двомісна кімната коштує 450 злотих з людини, одномісна – ще більше. У кімнаті є маленька кухня, холодильник. На поверсі є душ, туалет та загальна кухня. За комуналку та інтернет ми не платимо.

-Як ти став найкращим іноземним студентом у Польщі?

Це було на другому курсі навчання. Якщо чесно, я не знав про цей конкурс. Мій знайомий мені про нього розповів і я погодився взяти у ньому участь. До уваги брали успіхи у навчанні та діяльність поза університетом: волонтерство або участь у суспільному житті.

Я займався зі знайомим волонтерством, допомагав організовувати заходи, допомагав у бюро кар’єр і так далі. Я вже всього не пам’ятаю. Також я мав високий середній бал в університеті. Тому ми подали заявку і через деякий час отримали відповідь із запрошенням на конференцію та урочистості у Варшаву.

-Які переваги тобі дає цей статус?

Це – така собі сходинка у досягненнях, що дає мотивацію йти далі. Я можу це зазначити у своєму резюме, для прикладу. А якщо говорити про фінансову сторону, то від конкурсу я не отримав нічого. Але політехніка зробила мені знижку на навчання у 70% до кінця бакалаврату.  Адже я їх прорекламував. 

-Маєш ще якісь стипендії?

Так. У 2019-2020-их роках з’явився конкурс серед іноземних студентів. Після  першої сесії визначають найвищий середній бал серед студентів і переможець отримує можливість навчатись безкоштовно до кінця бакалаврату.

-Чи проходив ти стажування під час навчання?

Так,  минулого літа я брав участь у програмі від політехніки, що фінансувалась Європейським Союзом. Це було місячне оплачуване стажування. Я подавав заявку, потім документи. Там ще враховували середній бал. Я місяць стажувався в одному архітектурному бюро, а політех потім оплатив мені це стажування. Здається, я отримав 1700 злотих. Це були мої перші гроші, що я заробив.

-Зараз ти паралельно підпрацьовуєш?

Зараз ні. Та й протягом всього навчання я паралельно не підпрацьовував, тому що на архітектурі вчитись не легко і важко поєднувати навчання з роботою. Реально, але важко. Єдине, то влітку шукаю можливості попрацювати. 

Я їздив за програмою обміну Erasmus на навчання та на практику. 

Erasmus – це програма обміну для студентів, яку фінансує Європейський Союз. Там є список університетів, з якими наша політехніка підписала договір. Ти вибираєш той, де тобі найбільше подобається, де найбільше співпадають предмети з твоїм напрямком, і їдеш.

Я був на навчанні в Італії півроку та отримував стипендію. Мені платили 450 євро в місяць. Але ця стипендія може бути і більшою, все залежить від категорії країни.

Вчитись за обміном мені сподобалось, тому я вирішив подати документи ще для практики.

-Можеш порівняти навчання в Італії та у своєму університеті?

В Італії вільніша програма і вільніший підхід до навчання.

-Чи можеш ти порівняти відношення до тебе, як до іноземного студента, спочатку і зараз?

До нас відносились всі добре. Навіть, я б сказав, з інтересом. Упередженого відношення не було. Так само і нам було цікаво більше поспілкуватись з поляками, дізнатись про їхню культуру. А зараз ми всі, як одне ціле, вже ніхто не дивиться, звідки ти.

-А у гуртожитку з ким живеш?

У гуртожитку я живу з українцями, поляків тут дуже мало. З 9-ти поверхів, поляки живуть лише на першому та другому. Всі решта – українці. Багато з поляків – місцеві, а частина просто орендують квартири. Мені у гуртожитку подобається те, що він знаходиться близько біля університету. Квартиру можна знайти десь поруч, але, в основному, добиратись довше.

-Скільки ти витрачаєш на їжу і який в тебе бюджет на місяць на проживання?

На їжу в тиждень я витрачаю 100-150 злотих, а в місяць приблизно 600. Плюс треба гроші на проїзд, курси, книги, канцелярію, а ще хочеться сходити у кіно чи погуляти. Тому, думаю, десь 1200 витрачаю в місяць.

-Коли ти отримаєш диплом?

В січні у мене буде захист, а в лютому вже отримаю диплом.

-Що плануєш робити далі?

Далі хочу вступати на магістратуру, на стаціонар, але ще не знаю, куди. Проте, варіантів багато. Окрім Любліна, є ще і Варшава, і Краків.

-Чому ти вирішив вступати на магістратуру?

У Польщі, щоб бути архітектором, треба отримати ліцензію. А одна з умов її отримання – магістратура + рік роботи у бюро.

-Можеш назвати лайфхаки для тих, хто планує вступати у Люблінську Політехніку?

Перше – це вчити польську мову. Чим більше ти підготуєшся, тим краще. Незважаючи на те, з яким рівнем знання польської ти приїдеш до Польщі, все одно доведеться пройти мовний бар’єр.

Друге – відповідально підійти до вибору напрямку, щоб він тобі максимально подобався. 

 

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію