Як розпочати ресторанний бізнес у Польщі: інтерв’ю з випускником WSPA - Univer PL

Як розпочати ресторанний бізнес у Польщі: інтерв’ю з випускником WSPA

Історії клієнтів
Проголосуйте!
0 / 0

Бажання почати свою справу має більшість випускників університетів. Ми поспілкувались із нашим студентом Ігором Джемесюком, який перетворив своє бажання в реальність і відкрив популярний суші-бар “Sanasushi” у Варшаві. 

Чому вирішив вступати до Польщі і на кого ти навчався?

Вступ до Польщі був доволі спонтанним. У 2013 році я вже відвіз документи в Національний Транспортний Університет. Але рідні раптово підкинули ідею за Польщу. Я загорівся, в Інтернеті знайшов UniverPL і “заскочив в останній вагон”, адже вже був липень. Навіть перед вступом поїхав до Мовного табору у Варшаві, де отримав перші знання польської.

Навчався у Любліні, в Університеті Підприємництва та Адміністрації на Міжнародних відносинах. 

Як з’явилася ідея власної справи?

Як це часто і буває: студентські роки, хочеться мати свої гроші і йдеш шукати підробіток. Я влаштувався сушистом в суші-бар і пропрацював ним 4 роки. За цей період закінчив навчання, одружився та переїхав із Любліна до Варшави, де і зрозумів, що час розвивати свій бізнес.

Інших сфер для бізнесу я навіть не розглядав, адже тут вже мав досвід, розумів як все працює і головне – любив цю справу. Почали із жінкою збирати капітал і в грудні 2019 року відкрили свій заклад. Орієнтація відразу була на доставку, а не на ресторан, і в цьому ми не прогадали. Через 3 місяці почався карантин і нам не довелося закриватися, навпаки – було дуже багато замовлень.

Що було найважче у процесі відкриття суші-бару?

У чому кайф бізнесу, коли ти вже проходиш певний етап – то пройдене не здається важким, бо ти його вже здійснив.

Тоді важко було знайти приміщення, яке підійшло б під наші вимоги і бюджет, це була єдина проблема. Насправді, тоді дуже допоміг мій колишній шеф, який дав контакти багатьох підрядників, підтримував мене, і тепер ми вже один одному допомагаємо, коли необхідно.

Непростою є побудова взаємозв’язків з працівниками, адже до кожного потрібно знайти підхід.

Так як бізнес в університеті я не вивчав і був у цьому новачком, то вчився на власних помилках. Добре, коли на початку в тебе є людина, яка в цьому розуміється і може допомогти та підтримати. Зараз я поступово вивчаю нове, слухаю лекції і саморозвиваюсь у темі бізнесу.

Чи важко вести бізнес в Польщі і якою є конкуренція?

Порівняти з Україною не можу, тому просто скажу, що легко. Зареєструвати бізнес в Польщі просто, немає “кришування” та корупції. Трохи важко було із санітарними вимогами до закладу, але з цим ми також швидко впоралися.

Конкуренція висока, але вона здорова і дає поштовх для розвитку. Навіть існує думка, що у Варшаві найбільше суші-барів із усіх міст Європи. 

В яку сферу зараз ідуть найбільші зусилля?

В маркетинг. До цього ми самостійно фотографували все, писали пости, але зрозуміли, що краще це довірити професіоналам. Тому наші соціальні мережі вже поступово змінюються.

На початку про нас дізнавалися через сервіси доставки їжі, які за відсоток робили нам рекламу і також привозили замовлення. Далі вже працювало сарафанне радіо. Робили колаборацію з блогером, проте співпраця “не зайшла”, тож будемо шукати інші шляхи для просування.

В чому унікальність вашого закладу? 

Ми – один з небагатьох закладів, який працює до 24:00 в будні і до 01:00 ночі у вихідні, адже вважаємо, що у кафе не може бути вихідних. Кожен наш набір суші подається з їстівними квітами і мікрогріном. Також щодня пропонуємо цікаві акції: в будні дні від 14:00 до 18:00 при замовленні сету суші – другий за півціни, або часто діє акція: два за ціною одного.

Меню я розробляв на основі власного досвіду, згадував, що найчастіше замовляли клієнти. Маємо як загальновідомі, так і авторські роли. Наприклад до Міжнародного Дня дитини, рік тому, зробили 3 різні солодкі роли з різними начинками, але до сьогодні залишили один найпопулярніший.

Було бажання все кинути і закрити?

По чесному, було декілька разів. У перші місяці, коли було мало замовлень, промайнула думка: “Навіщо ми це почали?”, але я швидко зібрав себе до купи і продовжив діяти.

Під час карантину працювати було нікому: хтось боявся вірусу чи мав інші причини. Замовлень було багато, тому ми з жінкою без вихідних стояли на кухні, і так було декілька місяців, поки не найняли сушистів. Так, була хороша виручка, але без відпочинку можна “вигоріти” навіть до справи життя. Тож тепер стараємося тримати баланс між усіма сферами. 

Не дивлячись на те, що я керую суші-баром, я й і зараз часто на кухні, тому що люблю свою справу. 

Що порадиш тим, хто хоче розпочати власну справу, але боїться?

Я завжди кажу, що боюсь, але закриваю очі і роблю, ось і все. Пробуй робити, а далі “по ходу” все вийде. Неможливо ідеально підготуватися до чогось нового, варто просто почати, приймати швидкі рішення і вміти викручуватися з будь-яких ситуацій.

Історія Ігоря Джемесюка, як і багатьох інших українських випускників, доводить те, що немає нічого неможливого. Успішно влаштувати життя в Польщі – це реально.

Все буде UniverPL!

 

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію