Особливості роботи координаторів в UniverPL - Univer PL

Особливості роботи координаторів в UniverPL

Історії клієнтів
Проголосуйте!
0 / 0

UniverPL співпрацює з рейтинговими університетами у найпопулярніших серед студентів містах Польщі: Варшаві, Любліні, Кракові, Вроцлаві та Щецині. Крім того, з ліцеями та технікумами у містечках Кельце та Кіяни. В кожному зі згаданих міст, в університи яких приїзжджають на навчання майбутні студенти, працюють координатори. Натомість, у ліцеях та технікумах, діти, що приїжджають вчитися після закінчення 9 класу української школи, мають офіційних опікунів, які юридично оформлені та займаються поточними питаннями щодо навчання та перебування в Польщі.

Хто ж такі координатори та якими питаннями займаються?

Студенти-першокурсники протягом першого року навчання мають повний супровід відповідного координатора у своєму місті, який допомагає адаптуватися в новому середовищі, ба більше, у новій країні. Зрозуміло, що у 17 – 18 років молодь ще не  має достатнього досвіду самостійного життя без батьків. Тож, у вирішенні буденних питань, що можуть турбувати з різних сфер життя, допомагають координатори.

Вступ до університетів

Завданням координаторів є не лише  робота зі студентами, коли ті вже приїхали на навчання і  мають сотні питань щодо навчання чи життя у Польщі.

Активна робота  щодо супроводу студентів розпочинається ще задовго до початку навчального року. Ще на етапі вибору абітурієнтом майбутнього ВНЗ, координатори знаходять відповіді на всі питання майбутніх студентів та їх батьків, якщо повної інформації немає на сайті вишу. Наприклад, на такі спеціальності, як “Архітектура” чи “Графіка”, крім стандартного пакету документів, який готується відділом сервісу, майбутні студенти мають підготувати портфоліо своїх робіт. Також, деякі університети мають певні вимоги щодо підтвердження рівня знання польської мови, або ж англійської, якщо абітурієнт обрав англомовний напрямок навчання. Координатори довідуються деталі щодо вартості та термінів оплати за навчання.

Далі вже, в тісній співпраці з сервісним відділом UniverPL, координатори контролюють  процес зарахування кожного студента до університету.

Поселення студентів

Одним з важливих питань, також, є поселення студентів до гуртожитків. Координатори дізнаються про наявність вільних місць, бронюють для кожного студента місце у відповідному академіку та отримують відповідне засвідчення – підтвердження щодо місця в гуртожитку. У разі неможливості розселення у студмістечках, за відсутності вільних місць, шукають альтернативні варіанти, наприклад, винаймають квартиру.

Початок навчального року

І нарешті, настає день, коли координатори радо вітають першокурсників, які організованою групою приїздять на навчання. Тож, починається метушлива робота, аби всіх розселити у відповідні гуртожитки. З цим завданням їм радо допомагають старшокурсники, які вступали з UniverPL в попередніх роках, чудово орієнтуються у своїх “рідних” студмістечках, бо ж мешкають в них не перший день. Помічники, контролюють весь процес, враховуючи підписання договорів між студентами та адміністрацією гуртожитків.

Аби адаптація студентів у новому місті пройшла спокійно, хлопці та дівчата разом з координаторами прогулюються містом, дізнаються  як дістатися від місця поселення до університету, де проходитиме навчання, освоюють правила користування громадським транспортом, оформлюють відповідні транспортні картки довготривалої дії, щоб не турбуватися кожного разу про квиток під час наступної поїздки трамваєм, автобусом чи метро.

Також, студенти мають невеличку екскурсію, кожен у своєму університеті, де координатори пояснюють, що і де розташоване на території кампусу, де проходять лекції, де знаходиться їдальня, до кого та з яких питань можна звертатися на своєму факультеті.

Помічники завжди на зв’язку зі своїми студентами у робочий час, відповідають на будь-які питання, що виникають чи турбують. Консультують їх, наприклад, до кого звернутися у деканаті щодо вирішення питання, у випадках, якщо ті недопильнували щось та не можуть потрапити до свого “електронного кабінету”. Також, з неповнолітніми особами, координатори, за необхідності, відвідують лікаря. У випадках критичних ситуацій, зокрема, що загрожують життю студентів, координатори доступні 24/7. Натомість, батьки дітей, в таких випадках можуть не хвилюватися, позаяк координатори завжди нададуть допомогу студентам та підтримають їх.

Важлива зустріч зі студентами

В перший тиждень по приїзду на навчання нових студентів, у кожному місті головний координатор UniverPL проводить з молоддю зустрічі-презентації, на яких  розповідає про головні особливості життя у Польщі, що стосуються правил дорожнього руху, вживання алкоголю, роботи поліції, медичної допомоги, штрафів, перетину кордону, дію віз та багато іншого.

Додаткове інформування студентів

Вже протягом навчального року, координатори регулярно інформують студентів за допомогою розсилок  електронних  чи sms-повідомлень з нагадуванням:

  • про необхідність завжди мати з собою документи, що посвідчують особу; 
  • про терміни оплати за навчання; 
  • графіки навчального року; 
  • періоди канікул в кожному університеті;
  • іншої важливої інформації, яка може стосуватися студентів, наприклад, змін у правилах перетину кордону чи епідеміологічної ситуації з COVID-19 

Організація освітнього туру та мовного табору

Важлива частина організаційної роботи проводиться координаторами і під час організації освітніх турів – ознайомчих поїздок до ряду університетів для випускників шкіл та їх батьків. Такі заходи дають можливість  відвідати ВНЗ, познайомитися з напрямками навчання, що пропонують в тому чи іншому виші, пройтися студмістечком, побувати в аудиторіях, відчути  прихильність до того університету, в якому є мрія здобувати вищу освіту. 

Координатори відповідають за всю підготовчу роботу щодо проведення зустрічей учасників туру з представниками вузів, домовляються про візит та презентації цих університетів, бронюють місця в готелях для проживання учасників, враховуючи, що подія розрахована на кілька днів з переїздом між містами.

Під час організації літнього мовного табору UniverPL, який щороку проходить у Варшаві, вони, також, займаються процесом зарахування дітей на інтенсивний курс вивчення польської чи англійської мови, що проходить в одному з державних університетів столиці Польщі, домовляються про забезпечення для всіх учасників місця проживання у студентському гуртожитку, планують розважальну програму та екскурсії містом.

Тож, координатори – це супергерої із супер здібностями, та мають бути:

  • відповідальним
  • стресостійким
  • розважливим
  • вихованим
  • з вмінням самостійно приймати рішення
  • позитивно налаштованими на життя

Враховуючи досвід багатьох років роботи зі студентами, котрі приїздять до Польщі на навчання з різних куточків України, варто порадити батькам цих студентів бути терплячими, довіряти своїм дітям, правильно оцінювати роботу координаторів, розуміти, що ті можуть одночасно вирішувати питання кількох студентів, але не є чарівниками.

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію