Основні витрати студентів - Univer PL

Основні витрати студентів

Життя в Польщі
Проголосуйте!
0 / 0

Не таємниця, що батьки бажають забезпечити своїх дітей найкращою освітою. І це вимагає значних витрат від сімейного бюджету. Та Польща приваблює саме цінами, в порівнянні з іншими європейськими країнами. І це не лише безпосередньо оплата  за навчання. Варто враховувати, також, витрати на проживання, харчування, транспорт, витрати на побут, закупівлю матеріалів для освітнього процесу, культурний відпочинок.

Навчання

Ціни за навчання різняться в залежності від напрямків навчання. Наприклад, на двомовних напрямках ціна буде вищою, ніж навчання польською мовою. Зазвичай, повна інформація щодо вартості навчання розміщується  на офіційних інтернет-сторінках ВНЗ, або ж на нашому сайті. Навіть, оплата однієї й тієї ж спеціальності в різних вузах може відрізнятися. Тут головне визначитися з пріоритетними критеріями. Можливо, варто витратити більше та обрати університет, який надає можливість практикуватися під час навчання в партнерських компаніях, або проводить обмін студентами з іноземних університетів, що буде чудовим особистим досвідом для кожного, чи ін.

Проживання

Однією з великих статей витрат студента, також, є проживання. Не секрет, що останнім часом здорощення відбулося у всіх напрямках життя. Ціни за місце у гуртожитку чи оренда окремого помешкання також змінилися.

Порівнюючи вартість проживання в студентському гуртожитку та винайму квартири, перевага залишається за  місцем у “студентському будинку”. Кімнати можуть бути для однієї особи чи для двох-трьох осіб. Хоча рівень приватності, звісно, не той, що можна отримати в окремій квартирі. Також, можна розглядати варіант оренди квартири з приятелями, щоб в такий спосіб зменшити витрати на одну особу. Тут варто вирішувати спільно у сімейному колі, якому варіанту проживання надати перевагу.

В найпопулярніших містах студентів ціни за кімнату у гуртожитку чи кавалерку (однокімнатну квартиру) різняться*:

  • Варшава – 600-1200 zł у гуртожитку та від 3300 zł за квартиру
  • Вроцлав – від 850 zł у гуртожитку, від 2500 zł за квартиру
  • Краків – від 500 zł у гуртожитку, від 2800 zł за квартиру
  • Люблін – від 580 zł у гуртожитку, від 2400 zł за квартиру

* внутрішня інформація UniverPL по фактичним даним щодо проживання студентів, вартість за 1 місяць станом на грудень 2022 року.

Харчування

Найпоширенішим варіантом харчування серед студентів є приготування їжі вдома. Звісно, це вимагає певних зусиль: необхідно потурбуватися про закупівлю продуктів в супермаркеті, виділити час на приготування. У Польщі, на щастя, є багато різних торговельних мереж, серед яких можна обирати, враховуючи асортимент, місцезнаходження чи за іншими критеріями. На сьогодні, майже всі вони мають свої мобільні застосунки, користування якими надає можливість покупцю трохи заощадити. Звісно, що у різних магазинів, різні програми лояльності: наприклад, електронні купони зі знижками на певний перелік товарів, чи акції по типу “другий товар за половину вартості”, або ж знижка за покупку у weekend.

Та не всі мають навички в процесі приготування їжі, або ж не хочуть це робити. І, наприклад, такі магазинчики, як Żabka, мережа продуктових маркетів на території всієї країни, пропонують гарячу каву чи готовий запакований перекус – сендвіч, рол чи навіть готову страву, що  запакована порційно. Інколи, такий набір, навіть, може обійтися покупцю дешевше, ніж подібний у кафе чи їдальні.

Студентські їдальні, до речі, теж популярні серед закладів харчування у студентів. Причин декілька: розташування, коли одразу після лекцій є можливість пообідати на території університету; не витрачається час на купівлю продуктів та приготування обіду.

Поряд з університетами часто знаходяться й бістро, де теж можна повноцінно пообідати, чи навіть, повечеряти. Подібні заклади до Lepione, що у Вроцлаві пропонують досить різноманітний асортимент страв. Особливість таких кафе в тому, що ціна вказана не за порцію, а за 100 грамів будь-яких страв, що можна обрати для себе. На сьогодні, в залежності від закладу, ціна біля 6 злотих за сто грамів. А у вечірній час, коли настають години знижок, можна придбати ці ж страви, наприклад, у пів ціни.

У Польщі, останнім часом, популярності набирають сервіси, що пропонують купити набір продуктів нетривалого зберігання, якщо це супермаркет, чи готові страви у кафе або ресторані зі знижкою, заради того, аби закладам не довелося викидати те, що не продалося протягом дня. Наприклад, у мобільному застосунку Too Good To Go, є можливість визначити “улюблені” заклади, що знаходяться територіально поряд, та швидко отримувати інформацію про нові доступні до замовлення “набори”.

Щодо відомих мереж харчування, як McDonald’s, в яких теж часто харчується молодь, то тут все залежить від обраних позицій. Якщо дозволяє бюджет, можна зробити замовлення і на 40-50 злотих. Або ж, скористатися  пропозиціями у мобільному застосунку та купити вже запропоновані набори страв та заплатити на 30%-50% менше від регулярної ціни. Або ж, якщо часто купувати та накопичувати бали за програмою лояльності закладу, можна отримати безкоштовно певний ряд позицій з меню.

Транспорт

В залежності від  місця розташування університету та місця проживання, необхідно буде подбати про квиток для користування громадським транспортом, на той випадок, коли студент ще не має власного автомобіля. У кожному місті Польщі діють  відповідні тарифи користування таким транспортом. Потрібно враховувати, також, зону міста, якщо така  запроваджена, від якої теж залежить ціна за проїзд. В будь-якому випадку, перед тим, як придбати квиток, необхідно визначитися з його видом: необхідний одноразовий на певний часовий проміжок (20 хв, 60 хв і тд. в залежності від міста) чи іменний на 30 днів або більше. Єдине, що спільне буде при купівлі будь-якого квитка – пільга 50% знижки для студентів при наявності діючого “студентського квитка” (пол. legitymacji studenckiej).

Тож, на прикладі вартості квитка на один місяць (30 днів), витрати на проїзд на всіх лініях громадського транспорту (komunikacji miejskiej) будуть такі:

  • Варшава – 55 zł для міської зони І, оформлюючи місцеву карту для проїзду в громадському транспорті (Warszawska Karta Miejska)
  • Вроцлав – 55 zł  (URBANCARD Wrocławska Karta Miejska)
  • Краків – 74 zł в зоні І (без оформлення Krakowskiej Karty Miejskiej)
  • Люблін – 64 zł в зоні І (без оформлення Lubelskiej Karty Miejskiej)

Інші витрати, звісно що будуть у кожного індивідуальні: похід до перукаря чи культурний відпочинок, або святкування дня народження у клубі. Кожен розраховує на свій власний бюджет.

 

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію