Де жити студенту в Польщі? - Univer PL

Де жити студенту в Польщі?

Життя в Польщі
Проголосуйте!
3 / 4.3

Після вибору навчального закладу наступне питання, яке виникає у абітурієнтів – це де жити протягом навчального року. Для багатьох студентів та їх батьків це стає справжньою дилемою: обрати гуртожиток або шукати квартиру? 

Гуртожиток – зручно та доступно 

Однією з переваг гуртожитку є його зручне розташування. Зазвичай вони знаходяться поруч з навчальними закладами. Близькість до університету заощаджує студентові час та витрати на транспорт.

Якщо враховувати фінансову сторону, то звичайно, гуртожиток стане бюджетним варіантом, в порівнянні з орендою квартири.

Також, у польських гуртожитках проживає багато українців, що додає відчуття дому. Ви частенько можете спостерігати, як на спільній кухні готують український борщ чи співають наші пісні. 

У студентських гуртожитках завжди панує особлива атмосфера. Жодний вечір не пройде без настільних ігор чи посиденьок під гітару. 

Так, це весело, але… Із “мінусів” – обмежений простір, загальні зони та майже відсутня приватність. 

Квартира – приватність та свобода дій

Очевидно, що вартість оренди квартири буде вищою, ніж вартість місця в гуртожитку, особливо в містах з великим попитом на житло. Це стане перешкодою для тих, у кого обмежений бюджет. Тому, зазвичай, студенти переїжджають до квартир вже на старших курсах, коли мають підробіток. 

Крім того, відповідальність за комунальні платежі та інші витрати лежить на орендареві. Тому доведеться слідкувати за використанням води та світла, аби потім не виставили величезний рахунок)

Проте, у квартирі є більше вільного простору, який можна обладнати за власним смаком + у повній тиші та приємній атмосфері вам точно буде комфортно готуватися до пар. 

! Шукаючи самостійно квартиру в Польщі, будьте уважними. Оскільки є ймовірність зіткнутися з певними ризиками. 

Найпоширеніша проблема — це шахрайство. На жаль, існує велика кількість недобросовісних орендодавців, які надають фальшиву інформацію щодо умов оренди. Тому нагадаємо декілька порад:

  • Не довіряйте надто привабливим оголошенням. Можна часто побачити низькі ціни, тому що це привертає увагу до оголошення.
  • Перевіряйте інформацію в оголошенні. Часто в описі можуть дописати більшу суму, ніж вказано в заголовку чи вказати інші деталі щодо умов оренди.
  • Уникайте попередніх платежів. В жодному разі не переказуйте кошти, поки самостійно не переконаєтесь у порядності орендодавця. 
  • Майте справу з надійми людьми. Відгукуйтесь на оголошення лише від продавців з позитивними відгуками або звертайтесь до ріелторських компаній з хорошою репутацією.
  • Ходіть на огляди квартир. Щоб у вас співпала ціна-якість і квартира була згідно опису.

 Що ж обрати: гуртожиток чи квартиру? 

Гуртожиток може бути вигідним з економічної та соціальної точок зору. З іншого боку, оренда квартири може надати більшу приватність та комфорт, але з більшими фінансовими витратами. В остаточному рахунку, вибір між гуртожитком та квартирою залежить від індивідуальних уподобань, можливостей та пріоритетів кожного студента.

Пам’ятайте, що ваше житло повинно бути місцем, де ви відчуваєте себе комфортно та зручно, навіть у новій країні.

Щоб дізнатися більше про вступ до Польщі та з чим допомагає наша компанія при втупі – заповніть анкету абітурієнта і ми оперативно з вами зв’яжемося та проконсультуємо!

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію