Як економити студенту в Польщі? - Univer PL

Як економити студенту в Польщі?

Життя в Польщі
Проголосуйте!
2 / 5

Не лише оплата за навчання, але й доступність житла, ціни на продукти, транспорт та інші витрати можуть впливати на рішення перед вступом за кордон. Польща вирізняється тим, що пропонує не лише якісну освіту, але і різноманітні можливості для зручного та економного проживання. Давайте поговоримо детальніше… 

Проживання

Житло, зазвичай, є найбільш витратною частиною для багатьох студентів. Вартість оренди квартири може сильно варіюватися в залежності від міста, розташування, комфорту, а також рівня попиту на житло у конкретному регіоні. Тому гуртожитки стають справжнім спасінням для студентів.

Якщо порівняти вартість проживання в гуртожитку та винайму квартири, наприклад, у Варшаві, від 700 zł місце у гуртожитку, та від 3600 zł (включаючи комунальні) за квартиру. Тому в плані економії перевага залишається за “студентським будинком”. 

Тим паче, є багато плюсів проживання в гуртожитку. Щодня ви контактуєте із студентами свого факультету, можете задавати питання їм, якщо щось не зрозуміли на парі. Також, у польських гуртожитках проживає багато українців, що додає відчуття дому і пришвидшеної адаптації до нової країни. 

Харчування

Не лінуйтесь готувати їжу! Звісно, це вимагає певних зусиль: сходити на закупівлю продуктів та виділити час для приготування. Але це значно зекономить ваші витрати на харчування. Наприклад, можна ходити на глобальну закупку у вихідний день і взяти все необхідне (м’ясо, крупи, фрукти, овочі). А при необхідності, серед тижня забігати в магазин за якимись смаколиками. Тим паче, у супермаркетах часто бувають знижки на різні категорії товарів, тому ймовірність заощадити велика. Найвигідніші магазини в Польщі – Lidl, Biedronka, Kaufland. 

Але якщо ви вирішили сьогодні поїсти за межами дому, то користуйтеся мобільними додатками закладу. До прикладу, всім відома мережа McDonald’s має купони у вигляді штрих-коду, які ви пробиваєте перед оплатою і отримуєте знижку на певну позицію з меню. Але пам’ятайте, що це не корисна їжа, тому не зловживайте)

Транспорт

Таксі звичайно дуже зручно та комфортно. Але міський транспорт може стати вашим вірним союзником в економії грошей. Якщо ви користуєтеся автобусами чи трамваями щоденно, розгляньте можливість придбати місячний квиток, оскільки він виходить дешевше в довгостроковій перспективі.

Проте, якщо ви щасливчик, який проживає у 10 хвилинах ходьби від університету, то вам буде доцільніше купувати разові проїзні, коли будете вирушати на прогулянки чи по справах. 

При купівлі будь-якого квитка –50% знижки для студентів при наявності діючого “студентського квитка”.

Для прикладу, у Варшаві одноразовий проїзд у громадському транспорті на 75 хвилин з можливістю пересадки коштує 4,40 злотих. А для студента зі студентським квитком вартість в 2 рази дешевша. Проїзний квиток на 30 днів у міській зоні коштує 110 злотих, для студентів – 55. На 90 днів у міській зоні — 280 злотих, для студентів — 140.

Культурне життя

Багато музеїв, галерей та інших культурних закладів пропонують дні зі знижками або навіть безкоштовний вхід. Слідкуйте за спеціальними пропозиціями та використовуйте можливості для культурного відпочинку за невеликі гроші. Список безкоштовних інвентів ви можете знайти тут

 

Щоб дізнатися більше про вступ до ВНЗ та побут студента в Польщі – заповніть анкету абітурієнта.

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію