Великодні традиції у Польщі - Univer PL

Як святкують Великдень у Польщі?

Життя в Польщі
Проголосуйте!
1 / 5

Одне з найшанованіших релігійних свят у Польщі — Великдень або Wielkanoc, як називають це свято самі поляки. Цьогоріч святкування припадає на 31 березня. 

Цей день, насичений символікою та неповторною атмосферою радості та віри. Для польських сімей Великдень не лише важлива релігійна подія, а й можливість зібратися разом, відчути спільність та віддати шану стародавнім традиціям. 

Підготовка до свята стартує задовго до назначеної дати.

Все починається за 40 днів до воскресіння Христа, а саме перший день великого посту – Попільна середа. У цей день люди йдуть на службу, а після її закінчення священик малює їм на лобі хреста за допомогою освяченого попелу. Він є символ того, що всі люди грішні та смертні. 

На другий день поляки відзначають Жирний четвер та влаштовують великі застілля перед початком посту. Цікавим є те, що більшість католиків влаштовують Жирні вівторки, ще перед Попільною середою. Але у поляків свої традиції.

Останню неділю перед Великоднем називають Пальмовою. З цього дня розпочинається Великий тиждень, коли віруючим потрібно дотримуватись найстрогішого посту та зосереджуватись на духовних практиках.

Закінчується цей період Страсною суботою, під час якої поляки роблять останні приготування перед Великоднем. У цей день родини ходять до костелу та освячують кошики з продуктами, а їсти це все можна вже у неділю. Цих продуктів має бути більше семи і всі вони мають своє значення:

  • Великодня бабка – як аналог української пасхи.
  • Ковбаска/м’ясний продукт – асоціюється з достатком.
  • Сіль – охороняє дім від злих духів.
  • Сир – символізує єднання людини з природою.
  • Хрін – знак фізичної сили та енергії.
  • Яйце – як знак нового життя.
  • Випечена фігурка ягнятка – як символ перемоги життя над смертю. 

До незмінних традицій можна віднести, так зване “поле битви” у Великдень – поєдинок крашанками. За сніданком у цій грі учасники змагаються у відбиванні яйця, де переможцем стає той, чия крашанка залишиться цілою.

У багатьох регіонах Польщі очікування подарунків стає особливим часом для дітей. Схоже на те, як Санта Клаус приносить подарунки на Різдво, так Пасхальний Кролик принесе радість та веселощі у Великодній ранок. 

Традиційно, подарунки у вигляді барвистих яєць, які часто розмальовані веселими малюнками, цукерків, шоколаду та інших ласощів, на які діти з нетерпінням чекають.

Поливаний понеділок

Понеділок — це другий день святкування Великодня. Також називають Smigus – Dyngus. Головний атрибут цього дня — вода. Молодь обливає один одного водою, використовуючи водяні пістолети чи будь-які ємності для води. Це є своєрідним символом очищення та веселощів. 

Увага, вихідні! 

У Польщі на Великдень у 2024 році будуть два офіційних вихідних — 31 березня та 1 квітня. Тому напередодні свята варто придбати усі необхідні продукти, адже магазини та торгові центри будуть зачинені. 

Також, зверніть увагу, що у суботу, тобто 30 березня, деякі торгові мережі будуть працювати лише до 14:00. Тому плануйте вже зараз всі покупки. 

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію