Що потрібно знати про PESEL? - Univer PL

Що потрібно знати про PESEL?

Життя в Польщі
Проголосуйте!
2 / 4.5

Коли ви приїзжаєте до Польщі, то маєте дотримуватися всіх діючих законів, аби знаходитися в цій країні легально та не мати жодних проблем. 

Тому інформація про PESEL вам точно буде корисна, якщо ви плануєте приїхати до Польщі.

Що таке PESEL?

PESEL (Powszechny Elektroniczny System Ewidencji Ludności) – це 11-значний цифровий ідентифікаційний номер, який використовується для ідентифікації осіб, що проживають на території Польщі. Номер PESEL включає:

  • дату народження,
  • податковий номер,
  • позначення статі,
  • контрольне число.

Він використовується в різних сферах, таких як оподаткування, медичне обслуговування, соціальні послуги та багато інших.

PESEL зі статусом UKR

PESEL UKR — видається для всіх громадян України, які прибули до Польщі після 24.02.2022. Тобто фактично статус UKR забезпечує повноцінний захист польською державою всіх тимчасових переселенців.

Переваги отримання PESEL для українців

  • PESEL UKR  дає можливість отримати доступ до медичних послуг та інших соціальних програм, які надаються польською державою.
  • Будучи зареєстрованим в системі, українці можуть легально працювати в Польщі. 
  • Діти українських переселенців мають право на отримання освіти в польських школах, а також можуть скористатися різними програмами підтримки для студентів.
  • З PESEL українці можуть відкривати банківські рахунки та користуватися іншими фінансовими послугами.

Однак є “підводні камені” про які варто знати:

! Якщо ви приїхали до Польщі після початку повномасштабного вторгнення, то це НЕ означає, що ви автоматично отримуєте PESEL з позначкою UKR. Його потрібно отримати, прийшовши до адміністрації будь-якої ґміни.

Ця процедура відбувається абсолютно безкоштовно. 

Якщо ви залишаєте Польщу більше, ніж на 30 днів, то тимчасовий захист буде скасовано. Його можна буде поновити, але це вже буде відбуватися на розсуд  урядовця. 

Радимо періодично перевіряти свій статус. Іноді його можуть зняти, навіть якщо ви знаходились у Польщі. Це можна зробити тут.

Коротка інструкція від UniverPL:

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію