Як швидко та ефективно підготуватися до іспитів - Univer PL

Як швидко та ефективно підготуватися до іспитів

Історії клієнтів
Проголосуйте!
0 / 0

На початку навчального року студентам першого курсу завжди здається, що попереду очікує простий шлях в отриманні майбутньої  професії. Але на практиці,  якщо не вміти самому організовувати  свій час, дисциплінувати себе, бажаного результату можна й не досягти. А, враховуючи ще й стрес від нового етапу в житті – бути студентом в іншій країні, варто навчитися бути самостійним, зосереджуватися, навчитися вчитися, розставляти пріоритети.

Тож, аби дістатися омріяної цілі – отримати диплом  фахівця обраної спеціальності, варто з перших днів не пропускати лекції в університеті, відвідувати практичні заняття, виконувати завдання. 

Намагатися запам’ятати якомога більше на парах, щоб потім менше витрачати час на самостійне ознайомлення з матеріалом. Онлайн-навчання, в цьому випадку, є мінусом бо дуже тяжко щось запам’ятати, не маючи “фізичного” контакту. Викладачі на заняттях дають весь матеріал який буде необхідний на іспитах. 

Якщо новий матеріал не вдається опанувати чи не всі аспекти зрозумілі, варто додатково звернутися до викладача за допомогою та встановити контакт. В Польщі викладачі завжди готові допомогти і знайти рішення, яке, здавалося б, неможливо було знайти. Доцільно не відкладати науку “на потім”, щоб до іспиту вже бути підготовленим. Науковці стверджують, що мозку потрібний час для опанування нової інформації. Перехитрити фізіологію не вдасться.

Звісно, що без самодисципліни студентам не обійтися. Вона корисна в багатьох сферах життя. Саме зібраність допомагає поліпшити здатність до навчання і підвищити продуктивність. Студенти з високим рівнем самодисципліни засвоюють більше знань і виконують завдання більш якісно, ​​що позитивно впливає на їхні результати. Як будувати та розвивати цю навичку, можна пояснити за аналогією – це як м’язи – чим більше тренувань, тим сильніші вони стають.

Також, в допомогу можна використовувати техніку Pomodoro, яку варто застосовувати тим, хто не може  самостійно зосереджуватися на навчанні і постійно шукає привід відволіктися. Вона полягає  у зосередженій праці 25 хвилин, після якої настають 5-10 хвилиин відпочинку. Важливо, що під час відпочинку мозок має повністю відключитися від будь-якої активності. “Помодоро” допомагає максимально використати час для тих, хто має схильність до  прокрастинації. Ця техніка прокачує навичку концентрації на важливому. Ефективне управління своїм часом – це шанс на отримання кращих результатів у навчанні.

Бажано зрозуміти матеріал, не вивчати його напам’ять, як вірш у школі. Якщо зрозуміти як працює та чи інша формула; як працює той чи інший процес; чому та  чи інша подія відбулась, а не просто “зазубрити” дату, то й не виникне проблем у запам’ятовуванні матеріалу в цілому. Дуже багато предметів можна здати виключно за допомогою власних знань. Навіть, якщо не орієнтуватися в конкретній темі, але знати загалом, то це може допомогти.

Дієвим є метод “навчи іншого”, тобто вміння переказувати, передавати далі той матеріал, що  вивчений. Після того, як завершилася лекція та зроблені нотатки чи прочитаний новий розділ підручника, можна спробувати пригадати всю нову інформацію, яку щойно опанували. Якщо вдасться переказати комусь іншому той матеріал, який дізналися, тобто навчити когось іншого, він запам’ятається.

Самоперевірка, така собі “практика відтворення”, є найефективнішою стратегією навчання, насамперед, коли треба запам’ятати багато фактичної інформації.

Продуктивним способом запам’ятовування інформації, також, є представлення її в різноманітних схемах, таблицях, оскільки мозку легше розібратися в структурованій інформації.  Необхідно розподіляти всі дані на невеликі блоки, щоб зафіксувати матеріал.

Використовуючи метод флеш-карток, наприклад програму “квізлет” (quizlet), добре допомагає для запам’ятовування термінів, нових слів при вивченні іноземної мови. Для користування є вже готові картки в програмі, або ж можна скористатися можливістю створювати свою колоду карток і таким чином перевіряти себе самостійно. 

Та не лише картки дієві для опанування нового матеріалу. Стислий конспект, визначення головного і перефразування змушують глибше замислюватися над матеріалом лекції.

Для вивчення іноземних мов варто додати й інші можливі способи: читання тією мовою, що вивчаєте; прослуховування аудіо лекцій, пісень; перегляд фільмів, що дозволяє співставляти картинку з почутим.

Також, доцільно застосовувати метод “асоціації” у випадках, коли важко запам’ятати нову інформацію, особливо іноземні слова. Необхідно вигадати якусь цікаву асоціацію, щоб мозку легше було відтворити нову інформацію.

Враховуючи, що мозок людини гарно  “співпрацює” з картинками,  ефективним способом вивчення нових слів є й їх малювання, а не лише написання. Коли ми малюємо щось, невимушено приділяємо предмету детальнішу увагу. Таким чином намальоване легше запам’ятовується. При цьому, вміння гарно малювати не грає важливої ролі.

Зазвичай студенти активні та під час  інтенсивного навчання перед іспитами, інколи забувають про  такі важливі речі як режим сну, здорове харчування, фізичне навантаження. Важливо мати 7-8-годинний сон, після якого зранку продуктивно працює мозок. Харчування має бути збалансованим, містити достатню кількість рідини та продуктів, що так необхідні для роботи мозку – горіхи, злакові, насіння, чорниці, какао, яйця, авокадо, броколі, риба та інші.  Фізичні вправи допоможуть мозку збагатитися киснем та додадуть гарний настрій, що необхідний для всіх справ студенів. Без позитивного світосприйняття не може бути ні ефективного навчання, ні корисної фізичної паузи.

 

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію