Всесвітній день радіо - Univer PL

Всесвітній день радіо

Історії клієнтів
Проголосуйте!
0 / 0

Від 2011 року 13 лютого відзначаємо Всесвітній день радіо, яке запровадили держави-члени ЮНЕСКО. Цей день  встановлений на знак нагадування про важливість радіо, як мовника, що надає можливість  інформувати та розважати людей, є демократичним майданчиком в дискусіях з будь-якої тематики.

Цьогоріч День Радіо проходить під гаслом “Радіо та Мир”

Трагічні події отримують своє відлуння у всіх сферах життя людини. Радіостанції, як інформаційне джерело, формують громадську думку, що може впливали на процеси прийняття рішень цілих країн. Радіо є важливою частиною у процесі переходу до миру. Радіопрограми допомагають у роз’ясненні соціальних суперечок, наприклад. Редакції впливових радіостанцій навіть проводять самостійні журналістські розслідування та діляться  зі слухачами своїми  аналітичними висновками.

Чи то новини сьогодення, чи культурний, науковий контент, що лунає з радіостанцій, за всією цією роботою стоїть людська діяльність. А розважальний контент радіостанцій, неабияк, поєднався з життям людей у всіх куточках планети.

Чимала кількість великих медіагруп має свої радіомовники. Такі радіостанції є як  в Україні, так і у Польщі. 

Аліна Макарчук, що зараз вже має досвід роботи на радіо у Польщі, а також, веде свій youtube-канал, та колись вступила до польського університету разом з “UniverPL”. Навчаючись на спеціальності Журналістика, дівчина скористалася можливістю та подала заявку пройти стажування в одній із редакцій радіо чи тижневика Польщі, що на той час співпрацювали з університетом Collegium Civitas, де навчалася студентка. Незабаром, вона отримала місце стажерки на Radio Color.

Аліна згадує, як її, без досвіду навчали роботі кореспондентки: “Пригадую, як я починала з соцопитувань, виходила з мікрофоном на вулиці Варшави, спілкувалася з мешканцями на різні теми. Пізніше вже доручали проводити репортажі в мерії, засідань ради міністрів.” 

Під час стажування дівчина була активна в професійному напрямку. Через три місяці, після завершення практики, дівчину вже прийняли офіційно до штату співробітників, де вона працювала протягом двох років та отримала незабутній досвід журналістки. 

Маючи бажання розвиватися та отримувати новий досвід, згодом, Аліна перейшла працювати на іншу радіостанцію, що входить до великої медіа групи Polskie Radio

А ще пізніше, вже мала пропозицію від великої медіагрупи Grupa ZPR Media працювати на мережевій радіостанції Польщі для молодої аудиторії – Radio Eska, яка на той час отримала ліцензію започаткувати  проект українських новин. 

Аліна пригадує подробиці пропозиції роботи: “Вони шукали когось, хто буде вже з досвідом роботи на радіо, розуміє всі особливості і, водночас, буде native speaker українською.” Тож, Аліна, що завжди прагнула розвитку, із задоволенням прийняла пропозицію і стала до праці на новому місці, в newsroom, як журналіст, та почала вести українські новини. Отримавши такий шанс, для своїх програм шукала цікаві історії українців у Польщі, позаяк, тут мешкають змішані україно-польські сім’ї або ж самостійні українці, які знайшли себе у сусідній країні. 

Тож, журналістка з досвідом на радіо вважає: “Тут завжди потрібні будуть українські спеціалісти в будь-якій з можливих галузей.” 

Аліна Макарчук та директор з розвитку “UniverPL” Іван Капелюшник

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію