Студентка UniverPL – авторка ескізу різдвяної марки, яку побачить весь світ - Univer PL

Студентка UniverPL – авторка ескізу різдвяної марки, яку побачить весь світ

Історії клієнтів
Проголосуйте!
0 / 0

Мабуть, всі пам’ятають, як нещодавно всі бажаючі брали участь у голосуванні за найкращий ескіз для нової поштової марки Укрпошти, темою якої були такі улюблені свята українців, як Різдво Христове та Новий рік. Хоч цього року святкового настрою немає і всі чекають на Перемогу України, та традиції нашої нації можна вшанувати навіть в такий спосіб – створення поштових марок зі звичаями українців.

Збір конкурсних робіт тривав напередодні. Всі охочі могли долучитися до конкурсу на розробку різдвяної поштової марки – взяти участь та запропонувати своє бачення ескізу. Творча робота мала б містити національний колорит, який би спонукав до найтепліших емоцій та почуттів.

Багатьох зворушила ілюстрація “Роз’єднані війною”, що створена 17-річною дівчиною з прифронтового Миколаєва Валерією Михайловою. Юна художниця закінчує Миколаївський юридичний ліцей, звісно тепер дистанційно, враховуючи події, що потрясли всю Україну від 24 лютого 2022 року. Дівчина вимушено виїхала до іншої країни та вивчає польську мову разом з UniverPL.

На ескізі зображено дівчину й українського військового, які зустрічають свято нарізно: вона — на самоті, він — на лінії вогню. Сама ж авторка зізнається, що на малюнку зображені ні з ким не пов‘язані образи чоловіка та жінки. Але вони відображають усі розлуки, які принесла жахлива війна в Україні. На створення саме таких образів її надихнув смуток за рідними, але вона знала що це відчуття переслідує не лише її одну. Так і з‘явився, саме персонаж військового, який захищає все що йому цінне. Нині мільйони українців, що несуть у собі біль розлуки з коханими, яким залишається лиш подумки обіймати їх крізь відстань. Неспроста саме ця ілюстрація стала переможницею у голосуванні.

Ідея взяти участь в конкурсі ескізів для майбутньої марки не була спонтанною. Дівчина на той момент вже була учасницею попередніх  таких змагань творчих робіт, що влаштовувала Укрпошта, але не була поміченою організатором.

Це була пряма ціль – взяти участь. Але я була невпевнена навіть у півфіналі, адже брала участь у конкурсі не в перший раз. Коли, одного ранку, я побачила свою роботу серед фінальних, не могла повірити своїм очам, це було доволі неочікувано.” – згадує Валерія.

У творчості, як і у житті, в першу чергу, Валерію підтримує її сім‘я. Вона ділиться своїми думками:

Думаю, що саме завдяки їм ця марка з‘явилася на світ. І звичайно, завдяки друзям. Без всієї цієї підтримки, я б не впоралась.”

Враховуючи короткі терміни для підготовки ескізу, часу було замало, щоб розмірковувати  над дизайном, тому художниця визначилася з образами і робила все поступово. Потрібно було правильно підібрати кольори, адже робота була написана в умовах конкурсу. Говорячи про підсумкову роботу, то мисткиня задоволена підбором кольорів. А конкурсна назва була обрана організатором, але Валерія підтримує її, і вважає влучно підібраною.

Взагалі, дівчина намагається не малювати зображень з воєнною тематикою і творчий процес допомагає відволіктися. Але в колекції художниці, вже ж таки, є декілька робіт на тему війни.

Цікаво, що творче захоплення (хист до малювання) у Валерії було ще з дитинства, але не дивлячись на це, прогрес в роботах почався приблизно три роки тому. Як розповідає дівчина:

Після цього я вперше прийшла на заняття до професійного художника Меркулова Валентина Миколайовича (нині покійного…). Він навчив мене багатьом речам, про які я до цього не знала, за що я йому дуже вдячна. Після початку війни моїм вчителем став польский художник Piotr Naliwajko, він передав мені зовсім інші техніки і знання, за що я йому теж хочу подякувати. Також, я вдячна всім українцям, хто підтримав мою ідею!“

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію