“Інколи не вірю, що я – власниця салону краси” – інтерв’ю з випускницею WSPA Крістіною Олійник - Univer PL

“Інколи не вірю, що я – власниця салону краси” – інтерв’ю з випускницею WSPA Крістіною Олійник

Історії клієнтів
Проголосуйте!
0 / 0

Крістіна Олійник – випускниця Університету Підприємництва та Адміністрації. Під час навчання на магістратурі Крістіна розпочала власну справу – відкрила салон краси “O.K. Beauty Bar” у Любліні. Ми поспілкувалися з нею про те, як вона наважилася на цей крок, які виникали труднощі, а також, що потрібно знати підприємцям-початківцям.

Навчання в Університеті Підприємництва: отримані знання

Я три роки навчалася на спеціальності міжнародні відносини і два – на менеджменті. Не дивлячись, що мої напрямки не дуже профільні щодо підприємництва, але ми все одно вчили про оподаткування та ведення власної діяльності. В університеті я не лише отримала базові знання про бізнес, а й розвивалась у багатьох напрямках. Наші викладачі – всі практики, всі мають власний бізнес, тому передають знання кожному. 

Як зародилася ідея про бізнес?

До створення салону я недовгий час працювала консультантом в аеропорту Любліна, і вже близько двох років працюю SMM-менеджером в компанії UniverPL. Проте ідея щодо свого салону виникла просто в один день.

До Польщі я переїжджала разом із батьками. Моя мама вже 18 років працює у сфері краси, і, здається, вміє робити всі б’юті-процедури. Саме це і стало поштовхом до того, у якій сфері буде наш бізнес.

Тож, 3 листопада 2021 року, ми сіли з нею обговорити, як бути далі. Якщо ми хочемо далі жити в Польщі, то треба починати щось своє: або робимо масштабне, або повертаємося в Україну. Обрали ризик і віру в себе. І, не прогадали (ред. – посміхається).

З чого почалася підготовка до його створення? Якими були етапи?

Спершу, ми пішли до консультанта з питань легалізації та ведення бізнесу для українців. Вона нам розповіла: як платити податки, як відкривати справу, всі-всі деталі.

Наступним кроком, було фактичне відкриття. Просто реєструєш онлайн за 10 хвилин. У Польщі так: у той день, який ти обрав як початок роботи твого бізнесу – з нього відразу починаєш платити податки. Тому зареєструвала я в листопаді, а дата відкриття була – 3 грудня. У нас був місяць на підготовку. 

Третій етап – пошук приміщення та ремонт. Ми їздили по місту і шукали варіанти оренди, але багато чого було “не так”: далеко від дому, мало місця, сумнівні власники, обмежені можливості для ремонту. І тут ми звернули увагу на просторе приміщення у багатоквартирному будинку, де ми живемо. Власник нас знав давно, і дозволив не лише його орендувати, а й зробити ремонт, який ми вважаємо за потрібним для салону. Після місяця ремонту можу заявити, що ненавиджу “Ikea”, вибір фарби та меблів (ред. – сміється).

Далі – пошук бухгалтера. Яким би не був ваш бізнес за масштабом, бухгалтер – це найважливіша складова. Я шукала за рекомендаціями, важливо: досвід роботи з салонами краси та з українцями.

Поки робили ремонт – шукали співробітників. Також, я відкрила рахунок у банку, провела інтернет, підписала угоду на вивіз сміття. 

Останнє, звісно, це реклама. Ми придумували акції, на які люди записувалися, і потім поверталися до нас на інші процедури. 

Що було найважчим у відкритті салону?

Дотримання норм санепід (ред. – повсякденна назва Державної санітарної інспекції). У Польщі до цього дуже прискіпливо відносяться, але при цьому – в Інтернеті немає інформації щодо норм санепід у салонах краси. Треба їхати безпосередньо до Інспекції, адже саме вони розповідають, що і як робити.

Зараз я маю велику папку, де покроково розписаний процес стерилізації кожного інструмента, як має відбуватися прибирання. На кожну баночку в салоні має бути сертифікат, термін придатності. Обов’язково треба купити автоклав (стерилізатор), ціна якого – 2000 EUR. 

Найскладніше – дотримуватися всіх норм чистоти, але нам це вдається. 

З боку морального питання, складно було перший місяць. Ми загорілися цією ідеєю, але водночас: постійно шукаєш інформацію, вчиш закони, багато витрачаєш на ремонт, на все. На початку були побоювання, що я не впораюсь, але наша бухгалтер мене підтримувала та заспокоювала.

Чим займається власник бізнесу? Чи довго чекала на перший прибуток?

На мені вся документація: заповнити документи, журнал дезінфекції. Щомісяця складаю звіт для бухгалтера, який все вираховує і надсилає мені чек на оплату податків.

Також веду сторінку в Instagram: створюю контент, дизайн, налаштовую рекламу. Тож, моя посада – це власник-директор-адміністратор-SMM-ник (ред. – сміється).

Виходити “в плюс” ми почали через 3 місяці після відкриття.

Які переваги власної справи?

Одна з основних переваг, що це певна легалізація в Польщі. Також, можна брати квартиру в іпотеку, адже є прибуток. Серед недоліків, можна назвати той момент, коли платиш податки. Просто береш – і віддаєш велику суму. Це боляче (ред. – сміється).

Взагалі, я рада, що ми це почали. Іноді, не вірю в це. Люди питають, ким я працюю, я спокійно відповідаю, що маю салон краси. Далі бачу здивування, захоплення, всі такі: “Вау!”. І в цей момент я думаю: “Реально, я ж власник салону краси!. Коли ти проходиш через все це – то маєш абсолютно інше сприйняття. Насправді, у мене вся сім’я підприємців, тому я не здивована, що ним стала.

Поради для тих, хто хоче почати свою справу

Перше. Аналіз ринку, адже конкуренція висока. Якщо ви збираєтеся відкривати салон краси, магазин, будь-що – перевірте, чи немає поруч схожих закладів.

Друге. Професійний бухгалтер. Шукайте, говоріть з ним і знайдіть свого бухгалтера. Адже якщо він допуститься помилки, штраф за неї платити вам, а не йому.

Третє. Працювати “на чисту” і нічого не приховувати. Головне – це спокійний сон.

Четверте. Знати закони. Наприклад, салон краси має бути на 1 поверсі, у кожному кабінеті обов’язково наявна раковина. На 50 поверсі хмарочосу манікюр робити не можна (ред. – сміється). До того ж, треба мати наліпки “не палити”, якщо їх немає – штраф 500 злотих. Або ще закон: не можна вмикати музику із Spotify, AppleMusic та інших стрімінгових сервісів; музичні канали, радіо – заборонені. Є орган, що займається авторськими правами, і буде гіганстський штраф, якщо у вас таке помітять. 

П’яте. Добре ставитися до працівників, але не робити з них друзів.

Шосте. Слідкувати за витратами і особливо, за прибутками.

Останнє. І, звісно, ризикувати 🙂

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію