Актуальні професії: історія студента магістратури напрямку Польсько-Українські Студії Ягеллонського Університету - Univer PL

Актуальні професії: історія студента магістратури напрямку Польсько-Українські Студії Ягеллонського Університету

Історії клієнтів
Проголосуйте!
2 / 5

Українсько-Польський Центр Освіти UniverPL багато років допомагає українським студентам здобувати якісну європейську освіту. Враховуючи, що у Польщі сфера освіти знаходиться на високому рівні, а також,  ряд факторів, таких як, схожість менталітету, подібність мови, близькість до України, впливають на рішення українських абітурієнтів у виборі  країни для навчання після закінчення школи – надають перевагу польським ВНЗ. Також, розглядаючи варіанти навчання на магістратурі, студенти часто їдуть до Польщі.

Обираючи університет, варто зважати не лише на особисті вподобання та здібності в конкретній сфері. Перед остаточним вибором напрямку навчання, корисно проаналізувати ринок праці, які галузі набирають обертів та, фахівці яких, будуть затребувані в найближчому майбутньому.

Приміром, враховуючи світову пандемію, всі відчули потребу  у фахівцях ІТ-технологій, коли масово набули  необхідності ресурси, створені ІТ-компаніями для обслуговування багатьох інших сфер життєдіяльності людини: освіти, робочого процесу, продажів товарів, доставки, розваг та інше. 

Також, варто зауважити, як змінюється   сьогодення, так і набувають актуальності ті чи інші професії.

На основі даних ресурсів з пошуку роботи в Україні, на сьогодні найбільш актуальними  є фахівці у сферах:

  • ІТ
  • логістики
  • медицини
  • енергетики
  • будівництва
  • дизайну
  • маркетингу
  • журналістики 
  • міжнародних відносин
  • менеджменту, торгівлі
  • освіти
  • АПК

Під час війни необхідно зважувати й на економічну та політичну ситуацію. Як ніколи, кваліфіковані фахівці потрібні у дипломатично-політичній сфері, коли від компетенцій учасників переговорів у зовнішньо-політичному колі залежить доля, приміром, гуманітарної допомоги “гарячим” регіонам країни, що можуть надати інші країни-партнери. 

Розглядаючи детально країни, які допомагають Україні в сьогоденні, можна виділити Польщу, лідери якої підтримують позицію нашої країни та, не лише словом, а й ділом, сприяють у вирішенні  питань на державному рівні. 

Також, багато українських бізнесів все частіше знаходять можливості розширюватися та відкривають представництва на польському ринку, розуміючи, що багато українців знаходиться саме у сусідній Польщі, які потребують українських товарів та послуг. 

Оскільки, нове покоління України розуміє, що має відповідально поставитися до вибору майбутньої професії, тому й обирає напрямки навчання, де отримані знання будуть корисними у своїй країні.

Одним з таких прикладів є студент Ягеллонського Університету у Кракові, Олег Мельник, який навчається на магістратурі, обравши напрямок “Польсько-Українські Студії”, розуміючи важливість майбутньої співпраці двох країн – Польщі та України. Юнак вступав на магістратуру разом з компанією UniverPL, коли вже закінчував бакалаврат з Міжнародних відносин в одному з українських університетів. Олега приваблював саме Ягеллонський Університет, як один з перспективних ВНЗ не лише Польщі, а й у Європі. 

Далі про вибір напрямку навчання студентом в інтерв’ю: 

 

Який напрямок навчання обрав для магістратури?  

Напрям навчання називається Польсько-Українські Студії. Обрав саме цей напрям, насамперед, через політичну ситуацію, яка складалася в Україні та її інтеграцію до ЄС. Україна, перш за все, почала зближуватися з Польщею і мені, на момент вступу, здавалося, що у найближчому майбутньому на міжнародному ринку праці актуальними будуть фахівці цього напрямку.

Які дисципліни під час навчання зацікавили найбільше та які розкривають сутність спеціальності?

Це дисципліни, де порівнюються політики та економіки двох країн (Польщі та України) з ”наголосом” на Польщу, що у свою чергу, більше нагадують курс Міжнародні відносини. Серед всіх можу виділити декілька:

  • Процеси міграційні
  • Економічна співпраця Польщі та України
  • Східна політика Польщі
  • Екосистема стартапів Польщі та України

З Українознавства на магістратурі зараз у мене такі дисципліни, як Культура та Історія України. Проте, бакалаврат, більше спрямований на вивчення культури. 

Де на практиці застосовуєш отримані знання?

Зараз вже працюю – організовую процес пошуку для польських підприємств фахівців з України, які можуть займати відповідні посади (за запитом).

Чому варто обирати вступникам напрям навчання “Польсько-Українські Студії”? 

Напрям має перспективи на найближче майбутнє через тісну політику України та Польщі. Це напрям для тих  абітурієнтів, які хочуть вивчати та розвиватися у сфері політики та культури цих двох країн.

Чи були в тебе складнощі в польськомовному середовищі? 

Так, але лише з причини, що я був студентом з нульовим рівнем знання польської мови. Але мені пощастило, що навчання проводилося українською мовою з постійним вивченням польської мови, і, коли здобув певний рівень володіння польською, вже було легше.

Чи є на курсі інші студенти з України?

На моєму курсі є 2 групи (стежки). Одна стежка польськомовна, яка спрямована на польських студентів, інша стежка – україномовна, з поступовим вивчення польської мови, і вона більш приваблива для українських студентів. На моєму курсі, україномовному, навчаються виключно українці, але й на польськомовній стежці більшість, також, українські хлопці та дівчата. Адже ця спеціальність, значною мірою приваблива серед українців, в порівнянні з польськими студентами.

 

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію