Робоче: як студенти у Польщі поєднують навчання із роботою - Univer PL

Робоче: як студенти у Польщі поєднують навчання із роботою

Життя в Польщі
Проголосуйте!
0 / 0

Незважаючи на складне навчання, багато молодих людей знаходять час, аби працювати. Фраза “бідний студент” вже не актуальна у сучасному світі.

Адже найспритніші знаходять роботу ще на першому курсі: заводи, доставка, манікюр, ресторанна справа, таксі, бізнес або IT. Неважливо – за спеціальністю чи ні. 

Сучасну молодь важко злякати працею, адже це не лише фінанси, але і хороша школа життя.

Тому сьогодні ми підготували статтю про те, як заробляють гроші студенти у Польщі та чи важко поєднувати роботу із навчанням. Варто зазначити, що ми, компанія UniverPL, не рекомендуємо студентам починати працювати на першому курсі.

Олег Завгородній навчається в Університеті Лазарського, працює торгівельним представником.

Я маю щільний графік навчання в університеті, воно починається зранку і триває десь до п’ятої вечора. Домашнього завдання не багато задають, але маємо проекти, які треба зробити до кінця навчального року. Але я все встигаю.

Я пішов працювати, тому що ще до університету не залежав від батьків. Я — чоловік, мені треба працювати, щоб забезпечувати себе, свою дівчину, а також допомагати бабусям і дідусям. Для мене це важливо.

На першому курсі я працював у ресторанній сфері, шукав роботу через оголошення. А свою теперішню роботу знайшов, коли під час карантину був в Україні. Дізнався, що відкривається новий офіс і шукають працівників, які живуть у Варшаві. Я відправив резюме, пройшов співбесіду і мене взяли на роботу.

Моя посада — спеціаліст із продажів, також я торговий представник Харківського плиткового заводу у Польщі.

Зараз я працюю повний робочий день, а також їжджу у відрядження. Завдяки тому, що навчання відбувається онлайн, то мені легше це все поєднувати. Але все одно працювати і вчитись — складно. У мене було таке, що я здавав екзамен, стоячи у заторі на трасі. Часом голова кипить, адже маєш багато інформації і від викладачів і від клієнтів. Якби у мене не було цієї роботи, я б шукав щось на пів ставки. 

Найважчим у цьому всьому є побудувати робочий день так, щоб нічого не заважало моєму навчанні та роботі. Для мене це прийшло з досвідом після помилок, пропущених пар та забуті побажання клієнтів. Тому через декілька місяців я навчився планувати усе правильно.

У мої обов’язки входить пошук нових клієнтів,виповнення плану продажу, а також маю відрядження, зустрічі, підписання договорів.

Багато знань, що я отримав в університеті, мені знадобилися. Серед них — мікроекономіка, IT,  ведення переговорів та психологія.

Моя робота не впливає на якість навчання, я закрив добре сесію.

Якщо у студента є бажання працювати, знайти роботу можна. Тут ще важливо, яку заробітну плату він хоче отримувати. 

Перед пошуком роботи раджу звертати увагу на своє резюме, правильно зазначати там усю необхідну інформацію. Також важливою є співбесіда, треба вміти правильно себе презентувати. І ще — у жодному разі не здаватись. Треба поставити собі цілі і йти до них. У мене був період, коли я роздавав листівки, поки шукав роботу. Але все вийшло.

Максим Утріско навчається у Міжнародному Університеті Логістики та Транспорту, працює у службі таксі.

Навчання у мене не важке, адже зараз ми усі на дистанційному і маємо мало занять. Тому його можна легко поєднувати з роботою. 

Коли я тільки приїхав до Польщі, ми з одногрупником пішли працювати у доставку їжі. Потім перейшли працювати на завод, де дуже нормально заробляли.

Зараз я працюю у службі таксі, знайшов цю роботу завдяки «сарафанному радіо». Для цієї роботи достатньо мати українське водійське посвідчення. Машину надала фірма, вона нова і знаходиться у моєму розпорядженні.

Робота хороша, бо я сам собі встановлюю робочий графік, працюю після пар або вночі. Тобто, на моє навчання це ніяк не спливає. Коли я працював на заводі, то після нічної зміни було важче йти вчитись. А зараз все добре.

Загалом у Польщі студенту знайти роботу нескладно. Можна пошукати в інтернеті або запитати у знайомих. Деякі мої одногрупники за декілька днів знаходили роботу. Вони також самі встановлювали собі робочий графік, тому з навчанням проблем не мали. А ще така робота стабільніша, чим доставка їжі.

До речі, викладачі мого університету із розумінням відносяться до того, що ми працюємо. Якщо десь трошки запізнюємось на пари через роботу,  вони нічого не кажуть.

Я вчусь на логіста, тому поки що моя робота не пов’язана із спеціальністю.

Іншим студентам, які хочуть працювати, я раджу знайти комфортну роботу, де їм буде добре. Бажано, щоб вони могли самі встановлювати графік, так буде легше поєднувати це з навчанням.

Данііл Сичов навчається в Ягеллонському Університеті, вивчає польсько-українські студії, працює у службі підтримки партнерів.

Я вчусь в Ягеллонському Університеті на польсько-українських студіях. Навчання достатньо цікаве і я б не сказав, що складне. Правда, маю досить багато домашнього завдання, але справляюсь і маю вільний час.

Я пішов працювати ще після першого курсу, коли ще вчився на бакалавраті в Україні. Після четвертого курсу знайшов роботу дистанційну, де і працюю зараз, поки вчусь у Польщі на магістратурі.

Я можу сказати, чим я займаюсь, але назву компанії назвати не можу. Я працюю у службі підтримки партнерів. Тобто спілкуюсь із партнерами нашої компанії, вирішую їх проблеми або перенаправляю на відповідні відділи. 

Ця робота не пов’язана із спеціальністю, що я зараз здобуваю.

У деяких моментах поєднувати роботу із навчанням складно. Рятує те, що моя праця і навчання є дистанційними. Але я беру собі зміни вже після навчання або під час вихідних. Правда це не завжди виходить. Іноді доводиться працювати, коли йдуть пари. Але таке буває не часто.  Тобто поєднувати можна і з цим не виникає проблем.

Найважчим напевно є те, що не вистачає вільного часу. 

Робота на якість навчання взагалі не впливає. За перший семестр я не пропустив жодної пари, так само і зараз. Але я думаю, що це тільки завдяки дистанційному навчанню.

Я зараз не можу сказати, наскільки складно або легко знайти студентам роботу у Польщі, бо я не шукав. Але мій знайомий відправляв резюме до різних компаній, то через карантин трохи складно працевлаштуватись.

Іншим студентам я б порадив знайти роботу, що буде їм у першу чергу цікава. Також на сьогодні важливо, щоб робота була дистанційною. Так можна буде поєднувати її із навчанням.

Наші студенти на своєму прикладі показують, що поєднувати навчання із роботою – можливо. Іноді це складно та забирає багато сил, однак при розумному таймменеджменті усе вийде. Головне – це наполегливість, цілеспрямованість та віра у власні сили.

Для того, щоб дізнатись більше інформації, заповніть, будь ласка, анкету абітурієнта.

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію