Різдвяні традиції у Польщі - Univer PL

Різдвяні традиції у Польщі

Життя в Польщі
Проголосуйте!
3 / 5

Різдво в Україні та Польщі відрізняється не лише датою, а й багатьма традиціями святкування. Як ж поляки святкують головне свято року і як організовують Різдвяний стіл?

Вігілія або ж «Святвечір»

24 грудня у Польщі настає Вігілія (Wigilia) або ж «Святвечір» – ніч перед Різдвом. Цей день не є повноцінним вихідним. Всі працюють до 13-14:00, а потім готуються до сімейної вечері. Коли на небі з’являється перша зірка, час починати святкову вечерю – kolacja wegilijna. Вечеря розпочинається тим, що голова сім’ї читає Біблію, і після цього починають святкову колацію.⠀

Також важливою традицією, є порожня тарілка, яку ставлять на стіл. Вона символізує пам’ять про померлих родичів, або ж призначена для тих, хто дуже далеко від домівки. За столом має сидіти парна кількість людей, уникаючи число 13. Обов’язковою на столі є велика свічка. Вона запалюється господарем хати разом із першою зіркою на небі, лише тоді всі сідають за стіл.

Під кінець святкової вечері починаються пошуки подарунків під ялинкою.

Різдво

Опівночі починається святкова служба «Пастерка», і поляки йдуть на неї до костелу. Під орган співає хор, і служба ведеться до ранку. Всі співають колядки, особливо важливою є колядка «Бог ся рождає». Пастерка є офіційним початком святкування Різдва і означає, що настав найщасливіший день у житті кожного християнина.

На цьому Вігілія закінчується і починається Різдво. 25-27 грудня є офіційними вихідними.

Напередодні різдвяних свят працюють ярмарки, де вирує святкова атмосфера як для поляків, так і для туристів.

Різдвяний стіл

На вечерю 24 грудня (Wigilia – Святвечір) накривають стіл з 12 пісними стравами: за однією з легенд вони символізують 12 апостолів, а за іншою – 12 місяців. На столі не може бути м’яса, але риба є основною стравою. За традицією алкоголю теж не повинно бути.

Під час вечері гості ламають різдвяний оплатек і бажають один одному всього найкращого. Різдвяний оплатек – це пісний хліб, схожий на смак на проскурки.

Що ж можна побачити на столі?

Перші страви: червоний борщ з вушками (маленькі пельмені з грибами), суп з грибами.

Основні страви: печений/смажений короп, заливне з коропом (karp w galarecie), риба по-грецьки (ryba po grecku), кутя (kutia), тушкована капуста з горохом (kapusta z grochem), вареники з грибами та капустою (pierogi z kapustą i grzybami), міні-пиріжки з капустою і грибами (paszteciki z kapustą i grzybami), компот, та ін.

Солодке: маковий пиріг (makowiec), кльоцки з маком і медом (kluski makowe), пряники, запіканка та ін.

25 грудня – Різдво (Boże Narodzenie). На різдвяний стіл додаються страви з м’яса та алкоголь.

Звичайно, у кожному воєводстві, а також у кожної сім’ї свої традиції та традиційні страви.

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію