Повернення в Україну з Польщі: розповідаємо про нові правила - Univer PL

Повернення в Україну з Польщі: розповідаємо про нові правила

Проголосуйте!
0 / 0

Міністерство охорони здоров’я України внесло Польщу до “червоної” зони. Це  список країн, що мають несприятливу ситуацію через епідемію коронавірусу. 

 На сайті Посольства України у Республіці Польща повідомляють про те, що особи, які з 1-го серпня повертаються з Польщі до України, мають пройти 14-денний карантин.

 Це нововведення стосується всіх громадян України, незалежно від того, з якою метою вони перебували у Польщі.

Окрім самоізоляції громадянам потрібно встановити та активувати мобільний додаток «Дій вдома». У випадку, якщо людина з якихось причин не може його встановити, їй потрібно відбути карантин у спеціалізованому  обсерваторі.

 Додаток «Дій вдома» можливо встановити лише на український номер телефону (+380).

Якщо людина хоче проходити самоізоляцію вдома, їй потрібно:

  • увімкнути вказаний на кордоні український номер телефону; 
  • авторизуватись з ним у застосунку «Дій вдома»;
  • підтвердити надану адресу місця самоізоляції за допомогою геолокації не пізніше 24 годин після перетину кордону.

 Самоізоляція припиняється, коли людина отримала негативний результат ПЛР-тесту на COVID-19, який провели після перетину державного кордону або не пізніше, чим за 48 годин до в’їзду в Україну.

Яка зараз ситуація з перетином польсько-українського кордону?

Якраз у момент, коли ці зміни набули чинності, група учасників літнього інтенсиву UniverPL у супроводі нашого директора з розвитку Івана Капелюшника відправлялася до Варшави. Після прибуття до Польщі ні курсанти, ні працівники, які їх супроводжували, не були на обсервації. 5 серпня Іван вже повернувся в Україну, і розповів про свій досвід перетину кордону за новими правилами:

«Перед виходом з літака у Жулянах поміряли температуру. У терміналі перед паспортним –  хаос, одна черга до паспортного для іноземців… Ніхто нічого не пояснює, поки не почнеш сам питати, чому закриті стійки пропуску для українців.

 Скрізь повішенні qr-коди для скачування застосунку «Дій вдома» і його треба показати скачаним на телефоні разом із паспортом.

 На запитання, чи можна здати тест на коронавірус в аеропорту, працівники відповідають, що можна, але не варто, бо тут дорого.

1) При виході є стійка реєстрації клініки, про яку я досі ніколи не чув. Вартість – 1700 гривень. В Ділі – 1800 гривень.

2) Оплата на місці. Можна готівкою, або карткою. Тут же, поряд з камерою схову, знаходиться приміщення, де беруть мазки з носа та рота. Результат обіцяють через 24 години або раніше.

3) Дані, кажуть, передають в Центр громадського здоров’я і має прийти смс повідомлення на телефон.

 Отож, я застосунок встановив, тест здав. 

Як мені повідомили в аеропорту, у додатку потрібно вказати місце проживання. Це залежить від того, де я проходитиму обсервацію. Зважаючи на те, що вдома у мене є маленька дитина, я поки буду жити у квартирі моїх друзів, в якій наразі ніхто не живе. 

У додатку зазначено, що людина має дві доби, аби добратись до свого місця обсервації. Якщо результат тесту буде негативним, можна буде повертатись додому. Якщо позитивним, то доведеться залишитись у тій квартирі. І саме адресу проходження карантину треба вказати у додатку. Результати тесту мені мають повідомити завтра.

 Тільки мені не пояснили, як мені мають їх повідомити. Тому я маю це ще зараз уточнити. Також мені не повідомили умов перебування на обсервації. Для прикладу, чи можу я виходити у магазин. Цього я не знаю. Порад та настанов я теж ніяких не отримав. Проте, час від часу у додаток приходить повідомлення з інформацією.

Зараз все залежить від результату тесту, який я здавав. Завтра буду знати, що робити далі».

 Нагадаємо, що Уряд Польщі розширив перелік осіб, яким дозволили в’їжджати на територію країни.Тобто, студенти та учні, які навчаються у польських навчальних закладах, можуть перетинати кордон по візі, карті поляка, карті побиту чи по безвізу. Єдина вимога – на кордоні необхідно підтвердити статус студента (надати запрошення з університету чи легітимацію) та обгрунтувати мету візиту. 14-денний карантин проходити не потрібно. 

 

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію