Вроцлав — місто ста мостів і таємничих легенд - Univer PL

Вроцлав — місто ста мостів і таємничих легенд

Життя в Польщі
Проголосуйте!
7 / 2.6

Вроцлав — одне з найбільших і найстаріших міст Польщі, столиця Нижньосілезького воєводства. Це місто має цікаву історію та велику історичну спадщину.

Тисячі студентів щороку обирають для навчання у Польщі саме Вроцлав. Адже це —  затишне та комфортне місто, що славиться хорошими університетами.

Трішки історії міста

За легендою місто було засноване чеським князем Вратиславом I і вперше записане під цією назвою в 1000 році. Протягом Х-ХVІІІ століть місто перебувало під пануванням Польщі, Чехії та Німеччини. 

У XIX столітті посилилося промислове значення Вроцлава — місто стало текстильною столицею Німеччини і важливим транспортним вузлом. Під час Першої світової війни місто лежало поодаль від лінії бойових зіткнень, завдяки чому уникнуло серйозних руйнувань. 

Після Другої світової війни місто перейшло від Німеччини до Польщі. У серпні 1945 у місті було 189 500 німців і лише 17 000 поляків. Між 1945 і 1949 роками більшість німців було виселено до Німеччини. Водночас місто почали заселяти переселенцями-поляками з України (Львів, Волинська область) та Литви (Віленський край).

Після системних трансформацій 1989-1990 років місто почало стрімко розвиватися. У 2000 році відбулися урочисті святкування тисячоліття Вроцлава.

Вроцлав сьогодні

Вроцлав розташований на березі річки Одра і його ще називають містом ста мостів. Її водоймою курсують човни та невеликі кораблі, тому місто часто порівнюють із Венецією або Амстердамом. Однак Вроцлав — своєрідний та унікальний.

Вроцлав складається з п’яти районів: Старе Місто, Псе-Поле, Фабрична, Середмістя та Кшикі. Старе Місто – центральна частина з великою кількістю старовинних будинків та культурних пам’яток.

Місто не випадково було обрано Європейською столицею культури 2016 року – його життя насичене подіями. Серед найвідоміших фестивалів можна назвати: музичний “Wratislavia Cantans”, кінофестиваль “Nowe Horyzonty” (“Нові горизонти”), “Festiwal Kryminału” (“Фестиваль детективу”). 

Якщо потрібно закупитися, подивитися новинки кіно і просто цікаво провести час, це можна зробити у торгових центрах: CH Magnolia, CH Corona, CH Wrocławia, CH Aleja Bielany.

З кожним роком у Вроцлаві з’являється все більше як польських, так і міжнародних компаній. Це означає, що місто слугує не лише туристичним центром, а й приваблює до навчання та життя все більше людей з усього світу.

Культура та інфраструктура

Вроцлав належить до плеяди туристично найцікавіших та культурно найрозмаїтіших міст Польщі і є четвертим за величиною. 

Ринкова площа Вроцлава — одна з найбільш історично примітних і прекрасних ринкових площ Європи. Поблизу площі знаходяться готичні костели: св. Єлизавети – колишній парафіяльний костел і місце поховання вроцлавських патриціїв і св. Марії Магдалини, з одним з найстаріших і найпрекрасніших романських порталів у Центральній Європі.

Колиска Вроцлава – Тумський (Соборний) острів. Тут і величний готичний собор Св.Іоанна Хрестителя з оглядовим майданчиком на башті, й найстаріша з міських церков.

Інфраструктура Вроцлава — одна з найкращих у Польщі. Місто є важливим транспортним хабом. Громадський транспорт Вроцлава представлений автобусами, трамваями, якими швидко можна дістатися в будь-який кінець міста. Також є оригінальна канатна дорога Kolej Linowa Polinka завдовжки 380 метрів, яка дає можливість переправи з одного берега річки на другий на висоті 7 метрів над водою.

Цікаві факти

  1. Місто до 1945 року мало назву — Бреслав;
  2. У 2016 році Вроцлав був культурною столицею Європи;
  3. Вроцлав був господарем УЄФА Євро 2012, а у 2017 році в місті відбулись Всесвітні Ігри;
  4. Головний залізничний вокзал приховує в собі легенди та історії про тунелі, бункери нацистів з секретною зброєю, скарбами, вивезеними з інших країн. Зараз частина тунелів затоплена або зруйнована;
  5. Символом Вроцлава вважають гномів. Містяни настільки їх люблять, що навіть створили спеціальний сайт, на якому можна подивитися фото всіх гномів, дізнатися, де вони розташовані, а також підтримати гнома, який вам найбільше сподобався вподобайкою;
  6. Вроцлав – одне з найзеленіших міст Польщі, тут велика кількість парків та зон природного відпочинку. Однак є одна особливість цих парків: кожен з них має свою непросту історію. Деякі парки побудовані на старих кладовищах, а, наприклад, Південний парк, за місцевими розповідями, на місці старих притулків, під якими були таємні ходи по всьому місту;
  7. Вроцлавський клімат досить непередбачуваний – влітку, наприклад, удень ​​може бути до 35-37 градусів спеки, а вночі температура може опуститися до нуля градусів;
  8. У Вроцлаві є свій Бермудський трикутник. Він розташований на перетині трьох відомих вулиць – Traugutta, Kościuszki и Pułaskiego. Як стверджують місцеві і туристи, тут завжди відбуваються дивні речі – від зникнення гаманця до зникнення автомобіля;
  9. У Вроцлаві досі збереглися різноманітні бункери. Деякі – ще з часів Наполеона. Їхня загальна кількість – понад 60. Сьогодні більшість з них стали артоб’єктами, багато включено до туристичних маршрутів;
  10. Вроцлав є містом 12 островів і 112 мостів. З огляду на те, що місто розташоване над річкою та має багато містків та кладок, його називають «Польською Венецією».

Чому Вроцлав обирають для навчання?

Через вдале поєднання культури та історичної спадщини із урбаністикою, бізнесом та розвиненим суспільством, Вроцлав є своєрідним магнітом для студентів із усього світу.

Адже у цьому спокійному та затишному місті комфортно навчатись та є безліч можливостей для розвитку. 

Навчання у Вроцлаві — бюджетне та якісне. А вищі навчальні заклади пропонують великий вибір напрямків та спеціальностей. Абітурієнти можуть обрати собі державні або приватні вузи, орієнтуючись на власні уподобання.

 

 

 

Одним із місць, де можна побачити Вроцлав з висоти – є оглядовий майданчик хмарочоса  Sky Tower.

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію