Варшава — приклад комфортної та динамічної столиці - Univer PL

Варшава — приклад комфортної та динамічної столиці

Життя в Польщі
Проголосуйте!
3 / 3.7

Варшава – це серце Польщі, де невпинно вирує життя та відбуваються всі важливі події. Місто, яке було майже знищене 80 років тому, зараз є динамічним європейським мегаполісом.

З-поміж інших польських міст Варшава виділяється своїм сильним соціальним та економічним потенціалом. А тому це місто ідеальне для початку свого бізнесу або старту хорошої кар’єри.

Трішки історії міста

Перші поселення на цьому місці з’явилися ще в ІХ столітті, а вперше назва міста з’являється в рукописах XIV століття. Як незалежна держава, Польща остаточно утворилась у 1918, і з того часу Варшава стала незмінною столицею країни.

Під час ІІ Світової війни, відбулось Варшавське повстання – боротьба поляків проти німецької окупації. Повстання закінчилося поразкою Польщі, але не дивлячись на це, Гітлер наказав зруйнувати Варшаву: бібліотеки та музеї вивезти до Німеччини або спалити. 

Варшавське повстання не досягло мети, але стало для поляків символом мужності у боротьбі за незалежність.

Старе місто Варшави було вщент зруйнованим і відбудовували його з нуля: за картинами та архітектурними планами XVII – XVIII століть. Багато історичних вулиць, будинків і храмів були відновлені у довоєнному вигляді. 1980 року історичне Старе Місто Варшави внесли до Світової спадщини ЮНЕСКО як досконалий приклад відновлення знищеного майна. 

Варшава сьогодні

Варшава — це місто, в якому процвітає туризм, бізнес, IT, освіта, медицина, тощо. А ще її називали містом у Польщі із «найбільшим потенціалом розвитку» та «безпечним містом».

Варшава демонструє активні темпи економічного розвитку. Тут постійно з’являються представництва міжнародних компаній, що потребують залучення кваліфікованих працівників. Зокрема, це — австралійська компанія Goodman, австрійська Alfaco, бельгійська Ergon, хорватська Podravka, данські Arla Foods та Lego, французькі Belvedere та Carrefour, німецька Lindner, ірландська Coucal та інші.

Жителі Варшави, які живуть у місті та платять податки, мають певні “плюшки”: дешевші квитки в кіно, знижки на громадський транспорт і таке інше.

Культура та інфраструктура

У Варшаві діє декілька десятків різних музеїв, серед яких: Королівський замок у Варшаві, Музей незалежності, Залізничний музей, Варшавський музей сучасного мистецтва. Музей Варшавського повстання розповідає про події 1944 року за допомогою сучасних технологій і спецефектів. 

Відомий у Польщі Центр науки “Коперник” був створений в 2010 році. Тут дозволено торкатись будь-яких експонатів і самостійно проводити експерименти. У місті немає жодного цирку, а кількість театрів перевищує кількість кінотеатрів. Варшава — мега зелене місто, адже 25% її території займають парки та насадження, навіть трамвайні колії мають свій шар трави.

Те, що максимально захоплює у Варшаві – це організація громадського транспорту. Дві гілки метро, які розбудовуються і на даний момент; розвинена трамвайна лінія, широка мережа автобусних маршрутів та електричок. Прибуття транспорту завжди хвилина в хвилину, є GPS-Навігація, за допомогою мобільного додатку можна слідкувати за рухом автобусу. Для автобусів виділені спеціальні полоси руху, як для таксі та електроавтомобілів теж.

Влада міста також подбала про функціонування велосипедних та бігових доріжок.

Цікаві факти про місто

  1. Походження назви міста, за однією з версій, пов’язане з легендою. Був собі рибалка, якого звали Wars, і він закохався в русалку — Sawa. Від їх імен і з’явилась назва міста — Warszawa (Варшава). Надалі, образ русалки став символом столиці, а на Ринковій площі вже більше 100 років є пам’ятник русалки;
  2. Найпопулярнішим казковим персонажем у Варшаві є Вінні Пух. Ба більше, у 1954 році вулицю В. І. Леніна перейменували на вулицю Вінні Пуха (Kubusia Puchatka – Кубушя Пухатка);
  3. Lotte Wedel Sp. z o.o., або E. Wedel — найстаріша в Польщі шоколадна фабрика, заснована у 1851 році. Продовжувала свою роботу навіть під час І і ІІ Світової війни;
  4. У містах Європи безліч вузьких вуличок, але саме у Варшаві є найвужчий у світі будинок: 9 метрів у висоту і 122 см у ширину. Цю будівлю замовив письменник ізраїльського походження Едгар Керет;
  5. Варшаву неофіційно називають столицею пам’ятників та церков. Їх на території польської столиці понад 200 (загалом);
  6. Варшаву, а точніше її околиці, вважають сирною столицею. Враховуючи знахідки археологів, сири тут робили ще 8 тисяч років тому. Старовинні рецепти збереглися в крафтових сироварнях і по сьогодні;
  7. Саме у Варшаві найбільша оперна сцена світу — в Національному оперному театрі.

Чому Варшаву обирають для навчання?

У Варшаві вищі навчальні заклади  орієнтуються на інтернаціональний аспект вищої освіти, інтеграцію у світовий освітній простір, приведення навчальних вимог у відповідність до запитів світового ринку праці, тощо.

І приватні, і державні ВНЗ Варшави є відомими у всьому світі. І вони є хорошою перспективою для українських абітурієнтів, які мріють про навчання за кордоном та отримання європейського диплому.

Тому вступ до Польщі, зокрема до Варшавських ВУЗів, дає змогу студентам вдало працевлаштуватись та реалізувати професійні амбіції. Головне — обрати факультет до душі та добре вчитись, бо 99% успіху залежить саме від вас!

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію