Статус Біженця в Польщі: варто чи ні? - Univer PL

Статус Біженця в Польщі: варто чи ні?

Інші теми
Проголосуйте!
0 / 0

UniverPL – зареєстрована польська компанія з багаторічнис досвідом роботи та головним офісом у Варшаві. Наша мета: надати бездоганний сервіс зі вступу до Навчальних закладів Польщі, зокрема підготувати абітурієнтів та підтримувати під час навчання 24/7

Що таке Статус Біженця?

Статус створений з метою надання захисту і допомоги людям, яким загрожує переслідування в їхніх країнах проживання, або ж існує загроза їх життю. Біженці мають ряд прав, які закріплені в національному законодавстві кожної країни. Зазвичай, це право залишатися в країні (тимчасово або безстроково), право на отримання житла і соціальної допомоги, та інші.

Як оформити Статус Біженця в Польщі?

Після перетину кордону ви звертаєтеся до коменданта прикордонної служби із запитом на отримання статусу біженця. 

Після оформлення заявки, прикордонники вилучають український закордонний паспорт на зберігання голові Управління у справах іноземців. Вам видається спеціальний документ – TZTC (Тимчасове посвідчення іноземця), що підтверджує вашу особу і дає право легально перебувати в Польщі до завершення процедури надання міжнародного захисту з остаточним рішенням. Після цього громадян направляють до пункту медичного огляду біженців. Коли буде оформлено всі відповіді документи, дозволено залишатися жити в осередку для біженців (якщо іншого варіанту житла немає). За наявності місця для проживання на території Польщі, громадянин України відправляється туди.  

Переваги Статусу 

  1. Статус є безкоштовним;
  2. Житло надається також безкоштовно (спальне місце в осередку для біженців);
  3. Безкоштовний одяг, їжа та консультації у сімейного лікаря;
  4. Безкоштовний проїзд протягом 30 днів на потягах, головне мати із собою посвідчення;
  5. Отримання фінансової допомоги у розмірі 500-800 злотих в місяць (3600-5800 грн).

Недоліки Статусу 

  1. Український закордонний паспорт буде вилучений на термін від 6 місяців до 2-х років;
  2. Повертатися в Україну чи їхати в інші країни – заборонено;
  3. Заборона на працевлаштування та навчання в університетах;
  4. Біженці не можуть відкрити рахунок у банку та активувати сім-карту.

Чи є альтернатива Статусу Біженця?

Так! Легально перебувати у Польщі можна й без оформлення даного статусу. Перетинати кордон варто на підставах безвізу, який діє 90 днів, проте цей термін можуть збільшити, зараз уряд Польщі над цим працює.

На кордоні українців пропускають (окрім чоловіків від 18-60 років, детально тут), оформивши тимчасовий дозвіл на перебування Azyl. Він також посвідчує особу в країні та надає “плюшки” людям,що приїхали після 24.02.2022:

  • Безкоштовний проїзд протягом 30 днів на потягах, та в деяких містах у громадському транспорті, головне мати із собою український паспорт;
  • Безкоштовна медична допомога.

Волонтери зараз працюють у посиленому режимі, тому на перший час забезпечать одягом, їжею, і допоможуть знайти житло. Також, можна вільно рухатися до інших країн Європейського Союзу.

Велика кількість організацій роблять для українців знижки на свої послуги, або й взагалі роблять їх безкоштовними. Наприклад, зараз багато автомобілів, після приїзду до Польщі, не мають “зеленої карти” (страхування), але такі компанії як “Warta”, надають безкоштовне страхування на 30 днів. Також, для безкоштовного проїзду по платних автострадах у Польщі, достатньо мати автомобіль з українською реєстрацією. 

Дітей, в деяких містах Польщі, можна безкоштовно прилаштувати до дитячого садочку або школи.

Польський уряд постійно працює над збільшенням допомоги для біженців з України, тому щодня з’являється щось нове і корисне, і варто слідкувати за інформацією з урядових джерел.

Так, за таких умов буде відсутня фінансова підтримка, проте кожен українець може знайти роботу і отримувати не 500-800 злотих, а від 3000 злотих у місяць. А по закінченню війни в України – повернутися додому без будь-яких обмежень.

Важливо: якщо ви перетнули кордон по біометричному паспорту, а ваша дитина – ні, то вам потрібно звернутися до українського консульства, щоб вклеїти фотографію дитини у ваш паспорт. 

Межі консульських округів:

  • Консульський відділ Посольства України у Варшаві (ul. Antoniego Malczewskiego 17, 02-617 Warszawa) https://poland.mfa.gov.ua/konsulski-pitannya Обслуговує воєводства: Мазовецьке, Лодзинське
  • Консульство України в Ґданську (ul.Bernarda Chrzanowskiego 60A, 80-278 Gdańsk) https://gdansk.mfa.gov.ua/ Обслуговує воєводства: Західно-Поморське, Поморське, Куявсько-Поморське, Вармінсько-Мазурське.
  • Генеральне Консульство України у Вроцлаві (50-140 Wroclaw, pl. Biskupa Nankiera 7) https://wroclaw.mfa.gov.ua/ 
  • Генеральне Консульство України в Кракові (Al.Beliny-Prażmowskiego 4, 31-514 Kraków) https://krakow.mfa.gov.ua/​​Обслуговує воєводства: Сілезьке, Малопольське, Свєнтокшиське.
  • Генеральне Консульство України в Любліні (ul. 3 Maja 14, 20-078 Lublin) https://lublin.mfa.gov.ua/ Обслуговує воєводства: Підляське, Люблінське, Підкарпатське.

На жаль, якщо виникла потреба виготовити закордонний паспорт в Консульстві, то такої можливості зараз немає, а термін документів з якими ви перетнули кордон автоматично продовжуються і є легальним (навіть з українським внутрішнім паспортом). Скільки буде діяти таке нововведень, не уточнюється.

Корисні посилання для українців в Польщі

https://uk.ukrainskidom.pl/ – Український Дім у Варшаві, місце, відкрите для всіх українців, які проживають у Польщі, Варшаві, для їхніх ідей та ініціатив;

https://business-intelligence.com.pl/jak-pomagac-obywatelom-ukrainy-w-krakowie/ – цілодобовий кризовий центр для біженців під керівництвом організації „Сім’ї без кордонів” у Кракові;

https://pomagamukrainie.gov.pl/ – урядовий сайт допомоги біженцям з України.

https://sospark.pl/ – платформа допомоги українцям;

https://www.warta.pl/avtocyvilka-dlia-bizenciv-z-ukrajiny/ – інформація щодо страхування;

https://www.centrumratownictwa.com/aktualnosci/pomoc-dla-ukrainy-w-aplikacji-ratownik?utm_source=facebook&utm_medium=paid&utm_campaign=ukraina_aplikacja&fbclid=PAAaaWvTuFpbBT0gX7GrqfAliJ3UQs5Uk3k3AaiO8p7aFZ9OsI3GvBuDMN-Sw_aem_Ae1WCL1rc57YbnEdyAsi_uwhqBTtFcnPyLifcX4AaAsAIsPwm5JdsHlxJ6Ib_-DJFE6XuV5JcX2d2UlWxO8ZPRjGyz-lrmm1bfJY1I9USzTjlCwhiujYHjCkKOBNoC6lNQTAmBZjrtB1KQr6KEdSYwcG – корисна інформація для пересеоенців.

Якщо потрібно знайти роботу, житло, щось придбати або продати:

www.olx.pl – це одна з найбільших польських платформ із оголошеннями. За допомогою цього ресурсу люди можуть продавати, купувати, а також обмінюватись товарами;

https://www.praca.pl/ – пошук роботи;

www.vinted.pl – це литовська мережа, завдяки якій можна купувати, продавати та обмінюватись речами;

www.allegro.pl – це найбільший у Польщі інтернет-аукціон, де можна придбати різні товари та послуги;

www.amazon.pl – це найбільший американський інтернет-аукціон, де можна придбати різні товари та послуги, нещодавно з’явився також і в Польщі;

www.otodom.pl –  це сайт із оголошеннями про продаж, купівлю та оренду нерухомості;

www.morizon.pl – сайт із пошуком житла;

www.alfa.mzuri.pl – сайт із пошуком житла без комісії від керуючої фірми;

www.gumtree.pl –  онлайн-платформа із оголошеннями;

www.gratka.pl  – онлайн-платформа із оголошеннями;

www.pracuj.pl – онлайн-платформа для пошуку роботи та найму працівників.

Оновлено: 6.03.2022

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію