Що потрібно знати про коронавірус у Польщі - Univer PL

Що потрібно знати про коронавірус у Польщі

Інші теми
Проголосуйте!
0 / 0

У грудні 2019-го року світ заговорив про коронавірус. Це вірусна епідемія «розгорілась» у Китаї та за декілька місяців перекинулась до Європи.

Ми зібрали інформацію про те, що таке коронавірус та чи вплине він на життя українських абітурієнтів.

Що таке коронавірус?

Коронавірус (Covid-2019) — це гостре вірусне захворювання, що характеризується ураженням дихальної системи та шлунково-кишкового тракту. Коронавіруси часто мутують і швидко змінюються. Також можуть передаватися людям від тварин.

Загалом, є 7 видів коронавірусів. Деякі ідентифікували ще в середині 1960-х років. Нові штампи вірусу виявили у грудні 2019-го року у Китаї.

Причина коронавірусу — мутації, в результаті яких з’являється новий тип вірусу. Зазвичай джерелом коронавірусної інфекції є хвора людина.

Ці віруси нестійкі у зовнішньому середовищі. Збудники не можуть передаватися через предмети, дверні ручки, посилки, харчові продукти і так далі. Вони відразу гинуть при температурі понад 50 градусів, руйнуються від хлороформу, формаліну, ефіру або етилового спирту. Однак, коронавіруси добре переносять заморожування. Для більшості коронавірусних інфекцій інкубаційний період обмежений 2-3 добами.

Однак, для коронавірусу Covid-2019 цей період може становити від 1 до 14 днів (в середньому 10 днів).Тобто, людина може бути вже два тижні заражена коронавірусом і не підозрювати про це.

COVID-2019

У грудні 2019-го року в китайському місті Ухань зафіксували спалах пневмонії, яку викликав невідомий збудник.

Зазвичай захворювання проходить, як звичайний грип чи будь-яка інша гостра респіраторна інфекція з усіма характерними для неї ознаками.

На початковому етапі зараження новим типом збудника ознаки коронавірусу збігаються з усіма ознаками звичайної застуди:

  • сухий кашель;
  • слабкість;
  • підвищення температури.

У деяких пацієнтів спостерігають кон’юнктивіт та діарею.

При важких формах захворювання стан пацієнта погіршується швидкими темпами, підіймається дуже висока температура тіла, з’являється сильний кашель та дихальна недостатність. При супутніх захворюваннях стан хворого значно погіршується.

Коронавірус у Польщі

Станом на 2 березня, Польща входить до числа європейських країн, в яких не зафіксували жодного випадку зараження коронавірусом. Разом із нею у списку знаходяться Словаччина, Угорщина, Чехія, Болгарія, Словенія, Латвія, Люксембург, Кіпр, Мальта та Ірландія.

Міністр охорони здоров’я Польщі Вальдемар Краска під час виступу в Сенаті повідомив, що, станом на 27 лютого, 47 людей госпіталізували, але лише з підозрою на коронавірус, ще 55 перебували на карантині, а 1570 — під наглядом лікарів.

Головний санітарний інспектор країни Ярослав Пінкас додав, що наразі дуже важливо зберігати спокій та не поширювати паніку:

«Ми маємо зберегти позитивний стан душі та емоцій, адже саме наша поведінка може стати причиною того, що ми будемо озброєні найважливішою зброєю у боротьбі з коронавірусом — збереженням спокою», – зауважив він.

Заходи щодо протидії вірусу в Польщі

Починаючи з другої половини січня, польська влада системно працює, аби у будь-якому випадку протидіяти коронавірусу.

Інформують суспільство про новий вид вірусу, його симптоми, загрози, і те, як мінімізувати ризики зараження.

Міністр, заступник Міністра охорони здоров’я або головний санітарний лікар майже щодня проводять прес-конференції з цього приводу.

Головний санітарний інспектор Польщі Ярослав Пінкас додав, що ще 26 січня спеціально створили цілодобовий кризовий штаб, що моніторить ситуацію у світі, аби уникнути помилок у боротьбі з вірусом, що допустили в інших країнах.

В кінці лютого, коли ситуація з розповсюдженням коронавірусу в Північній Італії набула загрозливих масштабів, глава польського уряду Матеуш Моравецький розповів про дії, які Польща вже здійснила або планує зробити найближчим часом.

Зокрема, про те, що:

  •  діють дві діагностичні лабораторії, ще шість розгорнуть найближчим часом;
  •  особам, які повертаються з-за кордону, надсилають смс-повідомлення з необхідною інформацією – що робити у випадку появи загрозливих симптомів;
  •  в аеропортах країни почали вимірювати температуру пасажирів, які прибувають із напрямків, де є спалахи зараження коронавірусом;
  •  готують місця в інфекційних відділеннях для значної кількості хворих;
  • Крім того, введено цілодобову телефонну інформаційну лінію, де можна отримати всю необхідну інформацію про те, як діяти при появі загрозливих симптомів.

Як зменшити ризики захворіти на коронавірус?

Для профілактики захворювання у Міністерстві охорони здоров’я України радять дотримуватись стандартних рекомендацій:

  • Часто мийте руки або обробляйте дезінфікуючими засобами;
  • Під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс паперовою хустинкою;
  • Уникайте тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель;
  • Якщо маєте підвищену температуру тіла, кашель і утруднене дихання, якнайшвидше зверніться до лікаря та повідомте йому попередньою історією подорожей;
  • Не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження;

Що потрібно знати абітурієнтам, які збираються вчитись у Польщі

Наразі абітурієнтам не варто хвилюватись через коронавірус. Уряд Польщі тримає цю ситуацію під контролем та робить усе, аби протистояти вірусу.

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко повідомив, що Україна не розглядає можливості закриття кордонів для недопущення розповсюдження коронавірусу.

«Ми, в принципі, не розглядаємо такий варіант, як і всі інші країни світу. Так, дійсно, деякі з них намагаються зробити заходи навколо певних регіонів, певних міст, де найбільше є цих захворювань. Але закривати кордон ми не плануємо», — зазначив він.

Проте, Вадим Пристайко додав, що на кордонах України значно посилили перевірку.

Також під час брифінгу тимчасовий виконувач обов’язків директора департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації Андрій Васько заявив, що у пунктах пропуску періодично виявляють людей з підвищеною температурою, яким дозволяють перетнути кордон.

UniverPL уважно слідкує за ситуацією довкола коронавірусу. Щойно з’являться зміни, що стосуватимуться абітурієнтів польських ВНЗ, ми одразу про це повідомимо.

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію