GAP-year: що це і чи необхідно випускникам? - Univer PL

GAP-year: що це і чи необхідно випускникам?

Інші теми
Проголосуйте!
5 / 5

Gap-year – це рік перерви після закінчення школи перед вступом до університету, або після закінчення бакалаврату перед магістратурою. Традиція брати академічний рік виникла ще в 1980-х роках в США, і з кожним роком все більше випускників Європи та Америки нею користуються. В цій статті ми розповімо: які плюси та мінуси GAP-year та чому в Україні не всі наважуються його брати.

Сенс GAP-year

Дослівно з англійської GAP-year – це пропущений рік. І цілі його пропускати та звільняти себе від навчання у кожного випускника різні:

  • визначитися з бажаним напрямком навчання;
  • відпочити від навчання;
  • відкривати для себе нові місця, волонтерити чи навіть пробувати працювати.

Тож, головна ціль вільного року після школи – це пізнати себе. Перехідний період між закінченням школи і вступом до вишу – один з найважливіших моментів у житті, адже він безпосередньо впливає на подальший розвиток та професійну сферу. Часто випускникам важко зрозуміти: ким вони хочуть бути? Що справді їм подобається? Саме для відповідей на ці запитання колишні учні беруть рік “відпустки”.

Ситуація із академічним роком в Україні

Gap-year – це не лише цінний досвід, а й сміливий. На пострадянському просторі ідею вільного року підтримують не всі, адже такого досвіду не мали наші батьки, відповідно їм важко зрозуміти, як можна розірвати ланцюг “школа – університет – робота”.

Так само в школах про Gap-year не розповідають і агітують випускників одразу вступати до ВНЗ. Як наслідок, вже під час першого курсу студенти розуміють, що помилилися зі спеціальністю, а під час четвертого курсу знають, що працювати за фахом не будуть.

Між тим, дослідження доводять, що у студентів які взяли Gap Year – більш впевнені результати в навчанні, так як вони усвідомлюють свої цілі, мають потрібні навички і більш конкретно представляють свою майбутню професію.

Чим можна займатися під час Gap-year

Вмотивована підготовка до потрібних іспитів. В 11 класі нормативи у навчанні надзвичайно високі: і хороші оцінки в атестат, і ЗНО скласти добре, і до творчих іспитів (якщо такі є) підготуватися, а ще підготовка до випускного. Після такого року 2-ох місяців літнього відпочинку може бути замало. 

Відомо, що не складати ЗНО взагалі – не варіант. Проте, якщо під час навчання ви вирішили брати рік відпочинку – можна готуватися до іспитів без “надривів”, і потім організувати час для спокійної підготовки. До того ж, якщо у випускника змінюється напрям для вступу – можуть знадобитися інші предмети.

Подорожі. Відкривати світ – це завжди корисно. Варто пошукати різні бюджетні тури, або цікаві пропозиції для іноземних стажувань. Якщо до цього було бажання навчатися вдома – тепер можна замислитися над освітою за кордоном і сміливо обирати виш.

Пошуки роботи. Після закінчення школи багатьом вже виповнюється 18 років, відповідно є можливість шукати підробіток і на практиці бачити: яка сфера роботи подобається, а яка – ні. Так можна і грошей заробити, і отримати практичні навички.

Розвиток інтересів та пізнання себе. Часто під час інтенсивного навчання ми забуваємо про власні хобі та інтереси. А раптом одне з ваших хобі – може стати справою життя? Це і перевіряється під час академічного року. Також, випускники вчать нові іноземні мови, проходять різні тренінги, де краще дізнаються про власні бажання і про те, на що кожен здатен у житті.

Переваги Gap-year

  • Можливість самовизначитися у виборі майбутньої професії, і переосмислити думки, погляди, цілі на майбутнє;
  • Краще підготуватися до вступу в університет;
  • Розвивати самостійність;
  • Відновити сили після навчання.

Це унікальна можливість, яка фактично дається лише один раз (або два, якщо буде бажання зробити перерву між бакалавратом та магістратурою).

Недоліки Gap-year

  1. В Україні вступ одразу після школи є логічним, і часто від близьких людей пропуск року може сприйматися негативно. Якщо на Заході Gap Year є навіть плюсом в резюме, у нас поки що, такої практики немає;
  2. Якщо ви не плануєте працювати під час вільного року – потрібна фінансова підтримка від батьків;
  3. Можна втратити бажання вступати до університету, якщо вийде знайти хорошу роботу чи розвиватися у сфері, для якої не є обов’язковими 4 роки вишу.

То варто чи ні?

Відповідь на це питання кожен дає сам собі. У сучасному світі можна вибрати професію, але не знайти роботу. Або навпаки: можна вийти на роботу без відповідної професії. Зараз все рідше зустрічаєш людей, які будуть працювати більше 20-30 років на одній посаді. Варто пам’ятати, що робота – невід’ємна частина життя, і вона має бути в задоволення.

Gap-year — це хороша можливість, аби дослідити себе та відкрити нові можливості, проте й занадто багато сподівань на такий рік покладати не варто.

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію