Цікаві події та місця для відвідування у січні - Univer PL

Цікаві події та місця для відвідування у січні

Життя в Польщі
Проголосуйте!
0 / 0

З початком нового року всі будують нові плани. У перший місяць 2023 року  пропонуємо відвідати і культурні заходи, і місця відпочинку.

Szopki Krakowskie

Новий рік зустріли, на ковзанах покаталися, селфі з ялинкою  зробили… 

Тож, взимку обов’язково радимо відвідати ще й фестиваль Szopek Krakowskich (вертепів зі сценками народження Ісуса Христа), що за традицією проходить у Кракові. Цьогоріч вже у 80-те! Метою конкурсу є збереження та розвиток краківських вертепних традицій, що стали світовим явищем із міжнародною популярністю. Як і щороку, шопки можна побачити на площах і в парках міста, на вітринах, у готелях і ресторанах, у торгових центрах. Цього разу виставлено більше двадцяти вертепів.

А 6 січня о 14:00 годині пройде спільна прогулянка Wokół Szopki, яку проведе директор Muzeum Krakowa Міхал Нєзабітовскі. Ця хода, що розпочнеться на Placu Matejki, буде присвячена видатному художнику, письменнику, громадському діячу Влодзімєжу Тетмаєру. Сенат Республіки Польща встановив 2023 рік Роком Влодзімеєжа Тетмайєра у зв’язку зі 100-річчям від дня смерті митця. Мандруючи зимовим містом, учасники не лише матимуть можливість милуватися представленими на маршруті краківськими шопками, а й заглиблюватимуться у життя та творчість видатного діяча.

З детальною інформацією щодо дійства можна ознайомитися на  офіційній сторінці музею muzeumkrakowa.pl

У Варшаві під час зимових свят, шопки можна зустріти у костелах: Kościele Akademickim św. Anny, Bazylice archikatedralnej św. Jana Chrzciciela, Kościele Nawiedzenia NMP, Kościele pw. Ducha Świętego, Kościele Sióstr Wizytek, Kościele pw. Wniebowzięcia NMP.

7 січня о 12:00 годині українцям у Варшаві пропонується взяти участь у безкоштовній екскурсії “ODKRYWAMY WARSZAWĘ – Szlakiem szopek” та побачити найвідомішу шопку, із рухомими об’єктами, що розігрують різні сценки, яка розташована на вулиці Miodowej. В програмі заплановане відвідування та огляд найгарніших вертепних скринь, оповідь їх історії, а також, розповідь про польські й українські різдвяні традиції та звичаї. Завершиться прогулянка чаюванням у Domu Spotkań z Historią.  Екскурсія пройде українською мовою. Вестиме її Наталія Романів. Початок на Замковій площі біля колони Короля Сигизмунда.

У Вроцлаві Вифлеємський вертеп встановлений у Wrocławskiej Katedrze на Ostrowie Tumskim i в Kościele Franciszkanów у Karłowicach.

У Любліні помилуватися шопками  можна в Kościele Rzymskokatolickim pw. św Piotra Apostoła, Archikatedrze św. Jana Chrzciciela i św. Jana Ewangelisty, Dominikanie, Kościele Świętego Ducha, Kościele Karmelitów Bosych pw. św. Józefa Oblubieńca NMP, Kościele Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny Zwycięskiej, Kościele Rzymskokatolickim pw. św. Piotra i Pawła

Вертеп – один з найочікуваніших різдвяних принад у Польщі. Творці перевершують один одного своїми розмірами, використаними матеріалами та різноманітністю.

Orszak Trzech Króli

А ще 6 січня у Польщі відзначають Свято Богоявлення або Свято Трьох Королів (пол. Trzech Króli). Воно пов’язане з біблійною історією про трьох мудреців зі Сходу – Kacper, Melchior, Baltazar, яких у польській культурі називають королями, що прийшли поклонитися Новонародженому Ісусу. На згадку про ці історичні події вулицями різних міст Польщі проходить святкова хода Трьох Королів (пол. Orszak Trzech Króli). Кожен з них символізує одну з частин світу: Європу, Азію та Африку. За ними прямує величезна кількість людей, що одягнені в яскравий одяг і беруть з собою різдвяну символіку. Таким чином, у ході з’являються ангели, демони, пастушки і навіть китайські дракони. Під час ходи всі виконують колядки (пол. kolędy), а Королі роздають солодощі дітям.

Організатори Вертепних вистав в багатьох містах, як завжди, закликають місцян долучитися до Ходи. Традиційно будуть корони,  актори, різдвяні колядки, багато радості та найкрасивіші польські традиції. Буде по-сімейному затишно. 

Orszak Trzech Króli стартує 6 січня на центральних площах міст:

  • у Варшаві хода починається о 12:00 з Placu Zamkowego до Placu Piłsudskiego; 
  • у Вроцлаві дійство розпочнеться о 12:30 з Ostrowa Tumskiego (ul. Katedralna 4), далі вулицями Piaskową i Oławską до Rynku;
  • в Любліні святкування розпочнеться о  10:00 месою в Archikatedrze Lubelskiej,  яку очолить єпископ Adam Bab.  Потім процесія пройде вулицями Królewską, Lubartowską та al.   Tysiąclecia до Placu Zamkowego;
  • у Кракові хода пройде трьома маршрутами, починаючи з 11:00:

 

  • Хода “червона” – європейська пройде від катедри у Wawelu, далі вулицями Droga Do Zamku i Grodzką.
  • Хода “зелена”,  що символізує азіатський континент, розпочнеться з парку Wioski Świata (ul. Tyniecka), далі до Kościola św. Stanisława Kostki (ul. Konfederacka), ul. Bałuckiego, повз Rynek Dębnicki, Most Dębnicki, Retoryka,  Garncarską, Studencką до Kościoła św. Anny,  поворот в Planty до вулиці Szewskiej, і далі до Rynku.
  • Хода “блакитна” – африканська – від Placu Matejki пройде вулицею Floriańską до Rynku.

 

  • у Гданську хода рушить з вулиці Piwnej о 11:30 до Dworu Artusa;
  • у Щецині  – о 11:30 на Placu Armii Krajowej; 
  • у Познані –  о 12:30 на Placu під Kościołem Najświętszego Serca Pana Jezusa i św. Floria;
  • в Катовіцах – о 13:30 від Катедри (ul. Powstańców, ul. Lompy-Urząd Wojewódzki, ul. Jagiellońska, ul. Wita Stwosza);
  • в Лодзі – о 12:00 вулицею Piotrkowską від Parafii Archikatedralnej.

Співання колядок

У Польщі, як і в Україні, під час зимових свят традиційно співають колядки. В січні можна відвідати різноманітні концертні майданчики, і не тільки, та почути різдвяні пісні.

6 січня у Вроцлаві можна відвідати безкоштовний концерт органної музики.

Концерт унікальної органної музики та різдвяної колядки відбудеться у базиліці św. Elżbiety.

Разом виступатимуть відомі митці та виконавці – Monika Piechaczek (сопрано), Bogdan Makal (бас-баритон) i органіст Piotr Rojek.

Програма органного концерту включає найвідоміші та найчарівніші різдвяні колядки в унікальному опрацюванні для можливості виконання голосом та співом. Колядки будуть виконуватися під звуки історичного органу Michaela Englera, який називають “голосом Сілезії”. Початок о 19:00. 

7 та 8 січня у Варшаві відбудеться Koncert kolęd góralskiej Kapeli AleGroo.

Саме під час цього дійства можна почути та познайомитися з пісенними традиціями країни.

7 січня о 19:00 в Парафії NMP Matki Zbawiciela (ul. Olimpijska 82/84). 

8 січня о  19:00 в Парафії Matki Bożej Anielskiej (ul. Modzelewskiego 98a).

Вхід вільний.

Відомий гурт ENEJ, що має в своєму репертуарі унікальні обробки польських та українських колядок і пастаралей, в січні можна буде почути в місті  Бидгощ.

Концерт Kolędowanie z Enejem відбудеться  8 січня о 19:00 в Filharmonia Pomorska im. I. J. Paderewskiego.

Квитки на eBilet.pl

Гурт Golec uOrkiestra запрошує на свої концерти Koncert kolęd i pastorałek:

Koszalin – 15 січня, Hala-Widowiskowo-Sportowa

Gdańsk – 16 січня, Filharmonia Bałtycka

Szczecin – 17 січня, Filharmonia im. M. Karłowicza

Kraków – 25 січня, ICE Kraków Congress Centre

Квитки на eBilet.pl

Інші події

У польських кінотеатрах мережі Multikino з кінця грудня в прокаті з українським дубляжем нова частина культового фільму від режисера Джеймса Камерона “Аватар: Шлях води”. Дізнатися розклад україномовних сеансів та придбати квиток можна на сайті  multikino.pl

8 січня у Кракові в кав’ярні-книгарні NIĆ (ul. Sławkowska 28) відбудеться зустріч з українською письменницею Іреною Карпою та презентація книги «Тільки нікому про це не кажи» зі збором коштів на Збройні сили України.

Квитки на kicket.com

15 січня в тому ж закладі пройде письменницький майстер-клас від Таїс Золотковської, сучасної української письменниці, авторки та керівниці “Клубу анонімних авторів”, який об’єднує людей, що роблять перші кроки в письменництві.

Квитки на kicket.com

12 січня у Варшаві в Planetarium Centrum Nauki Kopernik запланована прем’єра нового шоу Cybershow 2517. Це шоу, натхненне ретро-іграми, науковою фантастикою та електронною музикою 80-х.

Квитки на www.kopernik.org.pl

Шанувальники арту залюбки відвідають 14-15 січня мистецький ярмарок у Варшаві TARGOWISKO SZTUKI / KONESER VOL.9 у культурно-розважальному центрі Centrum Praskie Koneser. Під час таргу можна помилуватися, чи навіть придбати, роботи молодих незалежних художників.

Вхід вільний.

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію