Безкоштовне навчання за кордоном для українців - Univer PL

Безкоштовне навчання за кордоном для українців

Інші теми
Проголосуйте!
10 / 4.1

Навчання за кордоном з кожним роком набуває все більшої популярності. Світ освітніх можливостей зараз відкритий як ніколи, тому отримати закордонну освіту може кожен випускник.

Чому ж молодь мріє про європейський, американський чи канадський диплом? 

Все просто: цінність та перспективи. Те, як проводять лекції, семінари, як загалом побудоване навчання в Німеччині, Польщі чи США є інноваційним. Головна цінність у тому, щоб випускник був відразу готовим до роботи і до викликів сьогодення. 

Перспективи — це наслідок цінності освіти. Молодий фахівець, який в університеті постійно поєднував теорію з практикою та вивчав нові мови — буде перспективним на ринку праці, і відкриє для себе світ можливостей.

Проте при згадці про навчання за кордоном, відразу постає міф, що це неймовірно дорого або взагалі недосяжно для звичайного школяра. По-перше, ціноутворення залежить як від спеціальності, так і від країни, повсюди вартість абсолютно різна. По-друге, безкоштовне навчання за кордоном — це вже реальність для багатьох українських абітурієнтів. Так, якісна освіта за мінімальні кошти — це не вигадка, головне знати, як її отримати.

Основні шляхи отримання фінансування для навчання

Безкоштовна освіта за кордоном не схожа на звичний український “бюджет”. Нижче ми наведемо найвідоміші способи, як можна повністю або частково покривати вартість за навчання.

Гранти

Міжнародні гранти на навчання за кордоном — форма заохочення для молодих студентів, яка частково чи повністю відшкодовує витрати. Як ж виграти грант?

Спершу зв’язатися із університетом, де бажаєте навчатися, і з’ясувати наявність гранту. Якщо він є, відправляєте до вишу ті документи, які вам озвучать. Головне — написати сильний мотиваційний лист, з обґрунтуванням, чому саме ви маєте отримати грант. 

Також заявку можна подати через посольство, якщо грант урядовий. 

Стипендії

Поняття “стипендії” в Європі відмінне від українського. Зазвичай, це знижка або виграний грант на навчання.

Стипендії від ВНЗ. Отримати стипендію можна під час вступу та навчання у виші за: академічні успіхи, наукові роботи, активну волонтерську діяльність, спортивні досягнення та інше. Талановита молодь потрібна університетам, тому програми підтримки є в кожному ВНЗ.

Стипендії від уряду. В Австралії, Великобританії та багатьох інших держав є великі стипендіальні програми для іноземних студентів, які фінансуються урядом. Найвідоміші з них: Fulbright Scholar Program в США, Chevening Scholarships в Великобританії, Endeavour Leadership Program в Австралії.

Стипендії від приватних організацій. Не лише уряд може фінансувати навчання. Якщо великим компаніям потрібні молоді та перспективні працівники, вони сприяють дофінансуванню студентів. Тут умови та розміри будуть індивідуальними.

Приклади компаній, в яких діє політика підтримки освіти співробітників: McKinsey & Company, Boston Consulting Group, Bain & Company.

Вимоги до претендентів на стипендії (це лише найбільш поширені, але все залежить від виду стипендії та університету):

  • копії документів про здобуту освіту та їх переклад;
  • сертифікати знання іноземної мови (TOEFL, IELTS);
  • виписки з оцінками (якщо це академічна стипендія);
  • мотиваційний лист або CV (резюме).

Безкоштовні місця за програмами дофінансування від ЄС

Європейський Союз щорічно надає університетам фінансування на підготовку фахівців, що є найбільш затребуваними на ринку праці. 

Відбувається це таким чином: університети готують проекти про підготовку фахівців за певними напрямками та подають їх на конкурс у фонди ЄС, і, у разі успішного проходження конкурсу, отримують фінансування на закупівлю необхідного обладнання для лабораторій, аудиторій, оплату праці викладачів. 

Завдяки таким програмам дофінансування, університет може звільнити студентів-іноземців від оплати за навчання чи виплачувати їм стипендію, що частково або повністю покриє витрати на навчання та проживання.

Одна з найвідоміших програм обміну, яка фінансується Європейським Союзом — це Erasmus. Студент, до прикладу, польського університету може на пів року або ж рік поїхати до іншої країни на навчання — абсолютно безкоштовно, і також отримувати стипендію.

Знання мови країни

Так, якщо ви володієте мовою країни, де хочете вчитися, також можна розраховувати на фінансування. За такою схемою безкоштовно можна навчатися в Польщі, Чехії, Словаччині та інших країнах. 

Зазвичай, для цього треба надати офіційний документ-підтвердження знання мови. 

Наприклад, з 2014 року іноземні студенти можуть безкоштовно навчатися у державних вишах Словаччини, якщо володіють словацькою мовою. Для цього варто надати сертифікат державного зразка, отриманий на підготовчих курсах, акредитованих міністерством освіти Словаччини.

З чого почати вступ?

Чим раніше ви почнете збирати документи, вчити іноземну мову та складати необхідні іспити — тим вищі шанси на освіту за кордоном безкоштовно.

Підібрати виші, що відповідають вашим інтересам і цілям за зарубіжну освіту. Шукати ВНЗ можна в рейтингах із кращими закладами: QS Top Universities, ARWU, Times Higher Education, Financial Times. Щоб шанси на вступ були високими, відберіть для себе 4-5 університетів.

З’ясувати вимоги вузів та скласти план підготовки.

При вступі на магістратуру ВНЗ часто вимагають наступний пакет документів:

  • Резюме (CV) — документ з основною інформацію про абітурієнта: освіта, досвід стажувань, професійні навички, володіння мовами;
  • Транскрипт оцінок на бакалавріаті;
  • Мотиваційний лист — це есе на 1 сторінку А4, де абітурієнт відповідає на запитання: Чому йому цікава ця спеціальність? Чому він обрав цей виш для магістратури? Чому він ідеальний кандидат для цієї програми?
  • Рекомендаційні листи — характеристика абітурієнта представниками академічного чи професійного середовища;
  • Сертифікат щодо рівня володіння іноземною мовою. Для англомовних програм, як правило, потрібний сертифікат TOEFL або IELTS, для програм національною мовою — сертифікат з даної мови (наприклад, CELI/CILS для Італії, DSH/ TestDaF для Німеччини тощо);
  • GMAT. Цей тест необхідно здати для вступу на програми MBA та магістратури з менеджменту;
  • Творче портфоліо — для творчих програмах (прикладне мистецтво, дизайн, архітектура).

Подати заявку до ВНЗ у встановлений термін. Більшість університетів за кордоном приймають заявки за 6-9 місяців до початку навчання. Тобто, якщо ви хочете почати навчатися у жовтні 2022 року, подавати документи потрібно в січні-лютому 2022 року.

Дочекатися позитивної відповіді від університетів, обрати ВНЗ, подати документи на студентську візу та поїхати здобувати закордонну освіту.

Популярні країни для отримання безкоштовної освіти

Чехія

У Чехії безкоштовне навчання можливе лише чеською мовою. У чеських вишах також можна навчатися англійською, але така освіта вже є платною як для іноземців, так і для громадян Чехії.

Польща

Саме ця країна щороку приймає найбільше абітурієнтів з України. Географічна та культурна близькість, мовленнєва спорідненість та якісна вища освіта — все це робить Польщу привабливою для навчання. Які є способи безкоштовно навчатися у цій державі?

Знання польської мови. Всі іноземці, що мають сертифікат Державної комісії з сертифікації знань польської мови, що підтверджує володіння польською мовою на рівні С1, можуть претендувати на безкоштовне навчання у будь-якому державному університеті. Однак, слід зауважити, що отримати такий сертифікат не так просто: потрібно готуватися до вступу завчасно та інтенсивно, крім того, абітурієнт має лише одну спробу на рік, щоб скласти іспит для отримання сертифікату.

Стипендії для обдарованих абітурієнтів. Польські університети зацікавлені у тому, щоб у них навчалися талановиті студенти. Кожного року вони оголошують конкурси, переможці яких можуть навчатися безкоштовно, або отримувати стипендію, що покриватиме більшу частину витрат на навчання та проживання. Такі конкурси бувають декількох видів:

  • конкурси, що передбачають написання есе на запропоновану університетом тему;
  • конкурси, що передбачають надання до приймальної комісії грамот, дипломів, що засвідчують особливі досягнення абітурієнта у навчанні, спорті, творчій чи громадській діяльності;
  • конкурси, що спрямовані на перевірку знань абітурієнта, наприклад, олімпіади з логістики, математики, економіки тощо.

Для прикладу,  у 2021 році Академія Леона Козмінського пропонувала 100 стипендій для своїх найкращих вступників, яких визначать за допомогою рейтингового списку. 7500 злотих за перший рік навчання можуть отримати студенти, які навчаються англійською мовою та 5000 злотих — польською.

Карта Поляка. Це документ, який підтверджує приналежність особи до польського народу поза межами історичної батьківщини. За його наявності можна користуватися у Польщі безкоштовною системою освіти на початковому, середньому і вищому рівнях на таких самих засадах, як польські громадяни, і одночасно звертатися за фінансовою допомогою й стипендіями, призначеними для іноземців, які навчаються у Польщі.

Карта Побиту. Це документ, що підтверджує особу та офіційний статус (тимчасовий або постійний) свого власника у Польщі. Так само як і за Картою Поляка, можна абсолютно безкоштовно навчатися у Польщі.

Німеччина

Ця країна відома сильними університетами, і тим, що іноземні студенти мають доступ до безкоштовної освіти. Але мають сплачувати щорічний адміністративний збір, зазвичай менше €350. Також, за умови наявності сертифіката, що підтверджує високі знання німецької, вартість за навчання може бути мінімальною.

Безкоштовна освіта – реальність для кожного

Можливостей навчання за кордоном для українців безкоштовно — більш як достатньо. Головне до цього підійти відповідально: почати готуватися якомога раніше. Також треба постійно моніторити гранти та програми навчання за кордоном, а вже під час навчання в Європі простіше шукати шляхи безкоштовної освіти в США чи Канаді. 

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію