Як підготуватись до вступу в польський ВНЗ - Univer PL

Як підготуватись до вступу в польський ВНЗ

Вступ
Проголосуйте!
0 / 0

Польща – найближча до України держава, де студенти здобувають якісну європейську освіту. 

Щороку кількість українських абітурієнтів у Польщі збільшується. І, не дивлячись на доступність інформації про вступ, часто випускники та їх батьки вважають правдивими наступні міфи:

  • польську можна вивчити “на місці”;
  • головне – гарно вчитися у школі;
  • вступна кампанія в Україні та Польщі схожі.

РОЗВІЮЄМО МІФИ та правдиво розповімо про Вступну кампанію до ВНЗ Польщі!

Знайомство з Польщею

Вивчати інформацію про нову країну варто всім: тим, хто ще вагається щодо вступу, і тим, хто вже точно вирішив навчатися в Польщі.

Чому це так важливо? Навчання буде тривати мінімум 3 роки, а студентські роки мають пройти у комфортній атмосфері, сприятливій для освіти. 

Нова країна – це нова мова, ментальність, історія, звички людей. Польщі притаманна близькість до України, але період адаптації у всіх проходить по-різному. Тому чим більше особливостей ви будете знати про нову державу – тим менше несподіванок на вас будуть очікувати.

Крутою можливістю наочно побачити Варшаву, Люблін, Краків та ознайомитися з культурою країни – є Освітній Тур. Це 5-денна ознайомча поїздка до Польщі, під час якої ви відвідаєте 9 рейтингових університетів та відчуєте ритм життя міст.

Вибір університету та напряму

Від вибору спеціальності залежить подальше навчання: чи буде воно цікавим, наскільки буде легко чи важко вчитися, чи буде бажання працювати за обраною спеціальністю і які перспективи з працевлаштування. 

Після вибору спеціальності, можна шукати університет. Тут варто зважати на рейтинги вишу, відгуки, міжнародне співробітництво, особливості викладання бажаного напряму.

Під час вибору навчального закладу потрібно зважати на місто, де він знаходиться. Адже хтось почувається комфортно у мегаполісах, а комусь добре жити у маленьких містечках.

Вивчення польської чи англійської мови

Так, мову навчання можна обирати. Освіта польською є у всіх ВНЗ і на кожній спеціальності. Англомовне навчання є не всюди, і коштує дорожче польського.

Рівень володіння польською мовою кожен виш визначає окремо, зазвичай це В1 або В2. Однак, якщо абітурієнт опанує її на рівень C1, зможе навчатися безкоштовно у будь-якому державному університеті Польщі. До того ж, чим вищий рівень знань мови, тим легше соціалізуватись у польському суспільстві. Англійська має бути лише на рівні В2.

Починати вчити мову треба завчасно. Польську можна опанувати за 6-8 місяців інтенсивних занять, так як вона має багато спільного з українською.

Що не варто робити під час вступної кампанії?

Нехтувати вивченням польської. Вважати, що вивчити польську можна “по ходу” вже в Польщі – помилково і не відповідально. Так, мова схожа з українською, але для повноцінних розмов та успішного навчання початкового рівня буде недостатньо.

Часто випускники приділяють максимум зусиль для навчання в школі, і мінімум для польської. Атестат та ЗНО важливі не у всіх університетах. Тож пріоритети необіхдно розставляти правильно.

Відкладати підготовку на останній момент. Вступна кампанія в Польщі починається раніше, ніж в Україні. Поспішаючи, можна забути щось важливе або не встигнути зібрати необхідні документи та запізнитись на навчання. Тому ми починаємо процедуру вступу за рік-півтора до початку навчання.

Як відбувається вступ до університетів Польщі для українців?

У Польщі немає єдиної загальноприйнятої процедури зарахування українських студентів, адже, відповідно до освітнього законодавства, кожен університет має автономію і право самостійно визначати правила прийому. Тому деякі університети для вступу просять просто надати пакет документів, а в інші – результати ЗНО, чи пройти кваліфікаційну співбесіду.

ЗНО та середній бал атестату

Не всі польські університети вимагають результати ЗНО. Це залежить від кожного вузу окремо. Є категорія університетів, які вимагають від абітурієнта пройти ЗНО, навіть якщо не братимуть до уваги його результати.

Однак, є й такі вузи, які вимагають ЗНО для вступу.

Що стосується середнього балу атестату, то тут також все індивідуально. Однак, чим він вищий, тим краще. Загалом, бажано, щоб середній бал був вище 8. Тоді є більший вибір університетів для вступу.

Які документи необхідні для вступу?

Список документів залежить від обраного навчального закладу. Для більшості вузів базовий перелік такий:

  • Національний паспорт (копія);
  • Ідентифікаційний код (копія);
  • Свідоцтво про народження (копія);
  • Закордонний паспорт (копія);
  • Свідоцтво про повну загальну середню освіту та додаток до нього (оригінал);
  • Диплом про вищу освіту та додаток  до нього (для тих, хто вступає на магістратуру);
  • Медична довідка для вступу до ВНЗ;
  • 6 фото (3.5×4.5 см) та електронний варіант;
  • Сертифікат про знання польської/англійської мови;
  • Копії паспортів та ідентифікаційного коду обох батьків.

*деякі університети часом вимагають додаткові документи.

Компанія UniverPL допомагає зі вступом до Польщі

Ми офіційно співпрацюємо із топовими університетами Польщі, тому допомагаємо вам підібрати навчальний заклад, зібрати необхідні документи, провести всі необхідні реєстрації, подати пакет документів до університету, надати візовий супровід. Обов’язково організовуємо поселення до гуртожитку та надаємо підтримку студенту протягом першого року навчання.

Отримайте консультацію, щоб дізнатися більше інформації про вступну кампанію.

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію