Що робити, якщо захворів на коронавірус у Польщі: історія української студентки - Univer PL

Що робити, якщо захворів на коронавірус у Польщі: історія української студентки

Інші теми
Проголосуйте!
0 / 0

Щодня у Польщі на коронавірус хворіють тисячі людей. Зараз всі вже добре знають, що робити та куди звертатись, якщо відчуваєш у себе симптоми Covid-19. 

Для поляків лікування коронавірусу є безкоштовним. Однак, що робити, якщо захворів іноземець?

Ми поспілкувались із українською студенткою, яка вчиться в одному з варшавських університетів. Дівчина захворіла на Covid разом із своєю сусідкою по кімнаті, пройшла лікування, відбула карантин та ділиться своїм досвідом.

З метою конфіденційності ми не будемо називати її ім’я.

Перші симптоми

Першою захворіла моя сусідка по кімнаті, у неї погіршилось самопочуття і почався кашель. А одного разу ввечері я повернулась додому після прогулянки і також почувалась погано. У мене була температура 37,8 та почався кашель. 

Спочатку навіть не думали, що це може бути Covid, бо ми обоє алергіки і були впевнені, що це — сезонна алергія.

Однак, з кожним днем ставало все гірше, час від часу я переставала відчувати запахи та смак. 

Тоді зателефонувала до свого координатора Романа Чернецького і він розповів алгоритм дій у такій ситуації.

Страхова

Я звернулась до своєї страхової компанії Travel Help. Вони гарантували підтримку під час захворювання на коронавірус, але її не було. Спочатку вони робили вигляд, що намагаються допомогти, а потім сказали, що не можуть нас нікуди скерувати і щоб ми розбирались самі.

Однак, через декілька днів нам таки назначили консультацію і до мене подзвонив лікар. Мені він призначив антибіотики, щоб не розпочалась пневмонія.

Загалом, лікар сказав, що рецепт мені виписав, а далі допомогти не може і порадив звернутись до своєї страхової. А у страховій знову відповіли, що нічим не можуть нам допомогти у цьому питанні.

Тест на коронавірус у Польщі

Ми не змогли добитись направлення, аби зробити тест на коронавірус. Нам пояснили, що це направлення має виписати сімейний лікар, а в нас його не було. І досі немає.

Лікування

Коли мені призначили ліки, то я скинула рецепт своєму координатору Роману, а він поїхав до аптеки та купив усе. Потім приїхав до гуртожитку та залишив їх під дверима моєї кімнати.

Усі ліки ми оплатили самі, я зберегла чеки і коли приїду в Україну, то вже будемо вирішувати це питання із страховою.

Я могла підтримувати зв’язок із лікарем, який призначив лікування, але у цьому не було потреби. Адже про свої симптоми я його повідомила, а нових потім не було. 

Карантин

Після цього ми з сусідкою два тижні відбули карантин у своїй кімнаті. Нас не розділяли і своє житло ми не покидали. Друзі або координатор Роман привозили нам їжу та лишали під дверима. Адміністрація гуртожитку виділила нам плитку, щоб ми могли собі готувати у кімнаті. Також залишили її під дверима.

Загалом, нам пощастило, що ми жили у новому корпусі, де туалет і душ є у кімнаті. Не знаю, як би могли відбути карантин у старому блоці, де душ і туалет — спільні.

Що стосується університету, то я попередила викладачів, що деякі предмети здам трохи пізніше. Але я встигнула все зробити вчасно.

Також купили собі пульсоксиметр, аби постійно вимірювати рівень кисню у крові.  Замовили його на одному польському сайті. Вартує він десь 30-60 злотих.

Додатків для контролю за карантином ми не встановлювали.

Одужання

З кожним днем нам потрошки ставало легше, я почала відчувати деякі запахи, особливо — різкі. А моя сусідка, навпаки — відчувала лише легкі аромати.

Так поступово ми вилікувались. Хоча, всі симптоми зникли ще десь за чотири дні до закінчення лікування.

Повторний тест я також не робила, бо знову не мала направлення. 

Поради

Для студентів, які захворіли у Польщі на коронавірус, у першу чергу раджу наперед зробити собі польську страховку. Кажуть, що з нею простіше лікуватись.

Якщо відчуваєте, що маєте симптоми, зверніться до свого координатора. Він обов’язково розкаже, що робити далі.

А далі — лікуйтесь, будьте готові посидіти на карантині та бережіть своє здоров’я.

Для того, щоб дізнатись більше інформації, заповніть, будь ласка, анкету абітурієнта.

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію