На що варто звернути увагу при вступі до університетів Польщі - Univer PL

На що варто звернути увагу при вступі до університетів Польщі

Вступ
Проголосуйте!
0 / 0

Все більше абітурієнтів з України звертається до Українсько-Польського Центру Освіти «UniverPL» з метою вступу до кращих вузів Польщі. Особлива категорія майбутніх студентів – випускники шкіл. Горять очі, шалене бажання поїхати навчатися в іншу країну, нові можливості та перспективи, мрії пов’язані з роботою та життям в країнах ЄС, практичні знання та престижний європейський диплом, – і це ще не повний список плюсів. Але як завжди, є категорія українських студентів, які не готові до навчання в європейських університетах, йдеться саме про навчання.

Не зрозуміло, чим мотивуються наші студенти, які не готові по приїзду в польські університети змінити свій менталітет: все рівно намагаються списувати на екзаменах, пробують давати «хабарі» або подарунки заради хорошої оцінки в «залікові», чи просять старосту допомогти вирішити питання з сесією, або просто намагаються тиснути на викладачів, мотивуючи такий підхід тим, що вони іноземці. Представники Центру Освіти «UniverPL» постійно наголошують про це нашим студентам: який сенс виїзду за кордон на навчання, якщо насправді ви не готові отримати якісні та практичні знання, які допоможуть Вам побудувати краще майбутнє? Навіщо Вам диплом європейського Університету, якщо без необхідних знань з Вашого боку, він не принесе жодного успіху?

Українські студенти в Польщі мають, насправді великий потенціал, в порівнянні з європейськими студентами. Але проблема полягає в тому, що багато хто з наших студентів не розуміє, що потрібно з максимальною віддачею університету, науці та практиці провести свої студентські роки (а це не так і багато, 3 роки Бакалаврат, та за бажанням, ще 2 роки Магістратура) і взяти максимум користі для себе в своїй майбутній професії.

Що робити в Європі після закінчення польського університету? Завжди є кілька варіантів:

  1. Можна повернутися в Україну і чекати, поки батьки кудись працевлаштують (можливо, навіть по спеціальності). Такі студенти будуть розповідати усім знайомим, що толку з польської освіти немає, і різниця з українською не велика. Але це, всього-на-всього, виправдовування, самозахист за втрачені студентські роки і витрачені не малі кошти батьків.
  2. Можна лишитися в Польщі або в іншій країні Європейського союзу, заснувати сім’ю, чи влаштуватися на будь-яку роботу;
  3. А можна взяти максимум з польських вузів, з практики, з програм студентських обмінів, що там пропонують, щоденно вдосконалювати себе в науці, і після отримання європейського диплому влаштуватися цінним спеціалістом та професіоналом на гідну та високооплачувану роботу чи навіть започаткувати свій бізнес.

Найголовніше те, що в останньому випадку не буде навіть мати значення, де ви це будете робити: в Польщі, в ЄС чи повернетеся на Батьківщину і зробите внесок в її розвиток. Головне те, що ви дійсно будете професіоналом, який отримав сучасні знання в польських вузах і ці знання будуть відповідати сучасним вимогам ринку праці.

Студенти в Україні часто жаліються на брак якості освіти та практичність знань, які вони отримують в наших вузах. Жаліються на те, що не завжди можна здати сесію без хабарів, навіть якщо ти знаєш матеріал. В університетах Польщі ці речі побудовані за протилежним принципом, так чому ж не всі наші студенти, які там навчаються не можуть цього зрозуміти та прийняти? Чому польські викладачі жаліються на те, що наші студенти часто пропонують хабарі або ображаються на те, що викладач не може поставити «просто так хоч якусь оцінку на іспиті»? Болонська система освіти побудована таким чином, що не лише викладачі мають давати практичні та сучасні знання, але й так, що студент має усвідомити, що треба проводити багато часу в бібліотеці та самостійно вивчати відповідний матеріал. Не списувати, не купувати курсові та дипломні роботи, не пробувати підкупити викладача. Якщо українські студенти не змінять свій менталітет в цьому плані, то й їхня студентська подорож на 3-5 років до Польщі втрачає будь-який сенс. Батьки просто будуть платити за навчання, харчування, проживання та відпочинок своєї дитини, до моменту, поки студент або довчиться як-небудь або буде відрахований. Батьки прагнуть дати дітям квиток у краще майбутнє, добре коли студенти справді це розуміють.

Є категорія студентів, яких одногрупники більше бачать на дискотеках ніж на заняттях. Все більше українців вступає до польських університетів, відповідно і буде збільшуватися конкуренція на ринку праці, і треба зроби все, щоб ти був кращий в своїй професії. Європа цінує наших студентів, адже крім того, що вони знають українську, російську, польську, англійську (французьку чи німецьку), вони ще й досить розвинені та розумні в порівнянні з європейською молоддю. Але тільки цього, не достатньо – потрібно бути практичним професіоналом, який відразу зможе виконувати свої професійні обов’язки. Батьки, які відправляють своїх дітей самостійно або через не професійні чи не відповідальні Агенції на навчання до вузів Польщі не завжди можуть контролювати як проходить навчальний процес їхнього студента. Потрібно максимально цікавитися справами у вузі, відвідуваністю чи успішністю в навчанні та під час сесії.

Дуже хорошим показником є сесія: чи багато не зданих предметів у студента, оцінки, та заборгованість по сесії. Часто батькам вистачає пояснень студента: викладач не адекватний; все можна перездати пізніше; поганий вуз і через це, нібито, немає мотивації навчатися; поганий сусід по кімнаті – але це все дурниці або не першочергові речі. Якщо взяв на себе відповідальність вчитися в європейському вузі, то вчися, адже це має бути основна ціль приїзду студента на кілька років в польський вуз, якщо не готовий, то навіщо виїжджати з України? Часто трапляється так, що до зміни менталітету не готові не лише наші студенти, але і їхні батьки. Наприклад, деякі університети вимагають серед повного комплекту документів сертифікат про закінчення мовного курсу на рівні В1-В2 (достатньо приділити цьому 4-8 місяців). Коли в Центр Освіти «UniverPL» абітурієнти надають такі сертифікати, ми їх дуже часто перевіряємо: проводимо власне контрольне тестування з польської мови. І щороку є кілька абітурієнтів, які замість того, щоб старанно закінчити курс польської мови в своєму місті, просто купують сертифікат. Коли ми про це говоримо з їхніми батьками, то інколи навіть чуємо скарги у свій бік, так як UniverPL просто повинен прийняти без додаткового тестування такий сертифікат, бо це звичайна вимога вузу, і все. Але Центр Освіти «UniverPL» дбає не лише про свою репутацію в Україні, але й в Польщі, перед вузами, за якісний підбір абітурієнтів! Який же тоді сенс відправляти дитину в Європу на навчання? Щоб вона після закінчення вузу збирала ягоди за погодинну оплату чи працювала прибиральницею, лиш би не в Україні?

На щастя, є велика частина українських абітурієнтів, які все це розуміють, саме вони можуть сподіватися на краще майбутнє, достойну заробітну плату за професією, та широкі можливості, які дасть європейський диплом університету Польщі. Бажаємо усім нашим теперішнім та майбутнім клієнтам ставитися до свого майбутнього з максимальною відповідальністю та самовіддачею, а ми зі свого боку допоможемо Вам у цьому.

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію