Мовні іспити до університетів - Univer PL

Мовні іспити до університетів

Вступ
Проголосуйте!
0 / 0

Вступ до Польщі обов’язково супроводжується перевіркою знань польської чи англійської мови, залежно від того, яку мову навчання обрав абітурієнт.

Перевірка рівня володіння мовою відбувається перед вступом і відіграє надважливу роль, тому опановувати іноземну мову потрібно завчасно, і докладати максимум зусиль для вивчення.

Рівні володіння польською та англійською мовою

Перш ніж розповісти, які вимоги щодо підтвердження рівня існують, варто знати, за якими критеріями визначають рівень володіння мовою. Як у польській, так і в англійській мові є 6 ступенів:

  • А1 (Elementary, Beginner) – найпростіший, коли можна сформулювати прості речення та розуміти звичні фрази на слух;
  • А2 (Pre-Intermediate) – тут вже наявні більш широкі знання, можна вести розмови про погоду, свою роботу;
  • В1 (Intermediate) – середній рівень, вміння підтримати розмову як на побутову, так і на професійну тему, обговорити різні події;
  • В2 (Upper-Intermediate) – рівень, вищий за середній, вміння швидко і легко розмовляти на більше тем, розуміння складних професійних і літературних текстів;
  • С1 та С2 (Advanced) – це рівні досконалого або ж вільного володіння мовою.

Для навчання польською мовою необхідно знати мову на рівень В1 або В2 (кожен ВНЗ вирішує окремо), для англомовного навчання – лише В2.

Навчання польською

Якщо абітурієнт обрав польськомовне навчання, то мовні іспити можуть бути наступними:

  • Польський державний сертифікат про рівень володіння польською мовою;
  • Сертифікат від української мовної школи;
  • Співбесіда із представниками вишу;
  • Тестування у ВНЗ.

Кожен університет має свої правила прийому. Найбільш поширеними способами вступу є український сертифікат або ж співбесіда з комісією ВНЗ. Польський державний сертифікат є обов’язковим лише в тому випадку, якщо потрібно підтвердити рівень С1 – вільне володіння мовою.

Польський державний сертифікат

Сертифікат володіння польською мовою як іноземною – це документ, виданий Державною комісією огляду знання польської мови як іноземної. Його термін дії необмежений, а скласти іспит можна лише кілька разів на рік.

Іспит триває два дні, і має в собі: аудіювання, тест на розуміння тексту, перевірка граматики, письмова робота, усна перевірка знань (опис предмету, складання діалогу чи розмова на певну тему) і відповідь на питання комісії.

Реєструватися на іспит потрібно завчасно, складати його можна як в Польщі, так і в Україні, проте варто перевіряти, у яких містах це можна зробити. Іспит коштує від 90€ до 180€, залежно від рівня, який хоче підтвердити абітурієнт.

До речі, якщо майбутній студент має сертифікат з рівнем С1, то навчання в державних ВНЗ Польщі буде безкоштовним.

Українські сертифікати 

Не всі, але деякі ВНЗ Польщі приймають також сертифікати, які видають українські мовні школи. На такому документі обов’язково мають бути: прізвище та ім’я того, хто отримав сертифікат; рівень мови; відомості про курси/мовну школу.

Є університети, які приймають сертифікати від усіх мовних шкіл України. Водночас є ті, які мають власний список акредитованих для цього шкіл.

Співбесіда

Це найпоширеніша форма мовного іспиту, яка відбувається в онлайн-форматі. 

Що ж запитують на співбесідах? Представники ВНЗ в першу чергу хочуть познайомитися із абітурієнтом і побачити його мотивацію до навчання. Запитання, щодо обраної спеціальності звучать вкрай рідко. Наприклад, якщо випускник обрав напрям “Міжнародні відносини”, то можуть запитати про актуальні світові новини.

Тестування в університеті

Деякі університети, які приймають студентів з українським мовним сертифікатом, організовують тест на володіння мовою вже після приїзду студента. Лякатися цього тесту не варто. У випадку не складання, варто буде 1 семестр відвідувати курси польської мови.

Навчання англійською

Якщо абітурієнт обрав англомовне навчання, то мовні іспити є двох видів:

  • Міжнародний сертифікат;
  • Співбесіда із представниками вишу.

Як і з польськомовним навчання, тут також кожен університет має свої правила прийому. 

Міжнародний сертифікат

Найбільш поширеними мовними іспитами з англійської мови є:

  • TOEFL;
  • IELTS;
  • Cambridge English Language Assessment (Кембриджські іспити з англійської): A2 Key (KET), B1 Preliminary (PET), B2 First (FCE), C1 Advanced (CAE), C2 Proficiency (CPE). Сертифікати Cambridge Assessment English мають необмежений термін дії.

Такий сертифікат знадобиться не лише для вступу, а й в майбутньому для отримання роботи в міжнародній компанії.

Співбесіда

Аналогічно до співбесіди польською мовою, тут все також відбувається в онлайн-форматі, і питання стосуються мотивації абітурієнта до навчання.

 

Підготовка до будь-якого мовного іспиту – це інтенсивне вивчення мови заздалегідь. Чим вищий рівень – тим більше впевненості та можливостей успішного вступу на навчання до Польщі!

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію