Мотиваційний лист для вступу в університет - Univer PL

Мотиваційний лист для вступу в університет

Інші теми
Проголосуйте!
0 / 0

Мотиваційний лист – одна із форм самопрезентації. Це шанс показати себе, як зацікавлену у навчанні людину. Мета проста: справити враження та показати свої знання.

У чому цінність мотиваційного листа?

Під час вступу до ВНЗ, у мотиваційному листі вступник пояснює: чому він – найкращий кандидат для вступу на конкретну спеціальність. Тут важливо не просто пояснити свою мотивацію, а й дослідити академічне становище університету, щоб показати свою зацікавленість у цьому виші. За умови однакових балів вступників – університети надаватимуть перевагу найбільш вмотивованим абітурієнтам.

Вимоги до написання

Мотиваційний лист хоч і є результатом творчої праці, але все таки – це офіційний документ. Чітких і уніфікованих вимог до його написання – немає, але є поради та рекомендації.

Проте, заклади вищої освіти все ж можуть формувати вимоги, відповідно до своїх правил, побажань. Тому, перш ніж писати листа, варто поцікавитися: чи вимагає ваш ВНЗ написати його за конкретним прикладом, чи ви маєте поле для творчості.  

Разом з цим, мотиваційний лист повинен відповідати формальним вимогам, що висуваються до всіх ділових листів:

  • лаконічний зміст та короткий виклад думок: тільки важливі деталі, факти, цифри;
  • чітка структура для легкого прочитання: прописаний план, наявність абзаців;
  • обережно із емоціями в тексті: вони мають бути або мінімальні, або відсутні ;
  • простота у викладі, яка дасть адресату можливість швидко зрозуміти зміст прочитаного;
  • неприпустимість орфографічних і стилістичних помилок.

Поради з написання листа

Відкрити свою цінність для себе. Досить часто ми себе можемо недооцінювати, і це аж ніяк не можна показувати у мотиваційному листі. Навпаки, треба віднайти у собі унікальні риси, здібності, знання, які виділяють вас від інших. Важливо відповісти на питання: чому я зацікавлений у цій освітні програмі? Як мої навички пов’язані із майбутнім навчанням? Яку користь я принесу університету?

Дослідіть спеціальність та університет. Показати своє бажання навчатися саме у цьому виші, саме на цьому факультеті – не менш важливо. Як навчання у цьому ВНЗ допоможе у майбутньому? До того ж, коли ви заочно знайомитеся із навчальним закладом ви поступово розумієте: чи справді є бажання тут навчатися чи ні.

Чорновий варіант. Для ідеального листа потрібно 2-4 чернетки. Напишіть першу, через деякий час перечитайте та підкорегуйте. Також, можна дати на перевірку декільком людям, щоб не була допущена жодна помилка.

Мотиваційний лист – це шанс представити себе як вмотивовану та здібну особистість, готову вступити до університету. Його треба робити яскравим особистим описом, щоб показати, хто ви є і чому ви хочете, щоб вас прийняли.

Орієнтовна структура

Структура мотиваційного листа повинна містити «шапку», вступ, основну та заключну частини.

«Шапка» – частина листа, де містяться відомості про адресата (назва закладу вищої освіти, прізвище та ініціали особи, якій адресується лист) та адресанта (прізвище, ім’я, по батькові, адреса для кореспонденції та електронна адреса, номер телефону) – яка розташовується в правому верхньому куті листа.

Вступ є першим абзацом листа. Тут важливі 2 моменти: мета та причина, чому вступник хоче навчатися. Мета є узагальненою: для здобуття бакалаврського/магістерського рівня. Причина – індивідуальна. Бажано коротко пояснити, чому вступник обрав саме цей університет і як навчання в університеті сприятиме його професійному розвитку.

Основна частина. Вона має відповісти на питання: “Чому виш має обрати саме мене?”. Тут буде доречним вказати про: 

  • шкільні предмети з найвищими оцінками;
  • дотичні до майбутньої спеціальності знання та навички;
  • проєкти, у яких брали участь або ж організовували самостійно;
  • отримані стипендії, гранти або заохочувальні премії.

Важливо: не писати узагальнено, а додавати конкретику. Не “Маю організаторські здібності”, а “Організовувала шкільні репетиції, екскурсії (з деталями)”.

Немає конкретних досягнень? З цієї ситуації також є вихід. Пишемо про амбіції та ідеї.

Основна частина має закінчуватися відповідями на такі питання:

  1. Чому саме цей університет? 
  2. Чому обрали цей факультет? 
  3. Чому саме ця програма відповідає цілям майбутнього студента? 
  4. Чому ви – саме той кандидат на це місце? 

Заключна частина описує те, що майбутній випускник збирається робити із отриманими знаннями. Тут має бути 2-3 речення, що підтверджують готовність навчатися і впевненість у виборі професії.

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію