День єднання – 16 лютого - Univer PL

День єднання – 16 лютого

Інші теми
Проголосуйте!
0 / 0

Всі  українці вже рік як мають у своєму календарі важливий день, День єднання, який запровадив Президент України Володимир Зеленський у 2022 році через загрозу  війни росії проти України. Встановлюючи дату 16 лютого як День єднання, ніхто тоді не наважувався повірити, що вже через 8 днів розпочнеться нахабне повномасштабне вторгнення армії сусідньої країни, росії, з метою знищення України.

Чому саме дату 16 лютого було обрано? Тоді, на початку 2022 року, вже довгий час закордонні ЗМІ активно обговорювали про можливість  загрози з боку росії, а також, попереджали про те, що саме 16 лютого станеться вторгнення, посилаючись на інформацію від анонімних джерел західної розвідки та враховуючи фактичні дані, щодо накопичення кількості російських військових поряд з кордоном України. Але українці намагалися не піддаватися паніці і перейматися буденними турботами. 

Указом Президента України було проголошено День єднання з метою посилення консолідації українського суспільства, зміцнення його стійкості в умовах зростання гібридних загроз, інформаційно-пропагандистського, морально-психологічного тиску на суспільну свідомість. Цього дня в усіх населених пунктах України мають підняти Державний Прапор на державних установах,  будинках і площах міст, та о 10:00 виконати Державний Гімн.

У Києві 2022 року у День єднання на НСК “Олімпійський” розгорнули найбільший прапор у столиці – 200 метрів завдовжки. Учасники акції зробили декілька кіл навколо поля стадіону, їхня хода супроводжувалася піснею Тараса Петриненка “Україна”.

В умовах щоденних трагедій війни, обстрілів, блекаутів День єднання набув особливого змісту. Це чергова нагода нагадати світу, що українці борються і будуть боротися за свободу та щасливе майбутнє не лише українського народу. Адже, всі розуміють, що воєнні дії на території однієї європейської країни мають вплив  і на життя народів інших країн.

“Україна хоче миру. Європа хоче миру. Світ каже, що не хоче воювати, а Росія – що не хоче нападати. Хтось із нас бреше. Це ще не аксіома, але вже не гіпотеза.” – з такою промовою звернувся Президент Зеленський на 58-й Мюнхенській конференції з питань безпеки 19 лютого 2022 року. Кожна промова Володимира Зеленського протягом цього складного року була емоційною, живою, надихала та давала надію українському народу. 

Звісно ж, в умовах війни не слід забувати завдяки кому Україна вистояла та тримається – всім тим, хто захищає на полі бою, завдяки тим, хто вступив до лав збройних сил України. 

Українці, які отримали тимчасовий захист за кордоном, можуть об’єднатися та вийти на головні площі міст, щоб нагадати міжнародній спільноті про необхідність підтримки нашої держави.

Кожен українець бажає Перемоги! Перемоги не лише на полі бою, яку виборюють щоденно мужні захисники та захисниці. А також, перемоги української ідентичності, одним із кроків до якої є спілкування, читання, навчання, мислення українською мовою. 

Адже спілкування мовою агресора підживлює ворога. Історично склалося, що російська мова проникла у життя українців шляхом її штучного нав’язування українцям.

“Російська мова – це велика чорна діра. Тому українці повинні активно переходити на українську, має створюватися україномовне середовище. На основі мови ми побудуємо ту європейську державу, про яку ми мріємо.” – вважає Лариса Масенко, відома українська мовознавиця, професорка, провідна наукова співробітниця Інституту української мови НАН України та авторка книжок про важливість української мови. 

На одній зі своїх лекцій для проєкту “Єдині” вона підкреслила: “Україна має формуватися, як національна держава, в основі ідентичності якої є мова.”

Проєкт “Єдині” – це безкоштовний курс підтримки тих, хто переходить на українську мову, що складається з 28-ми днів спілкування з однодумцями та менторами. Це курс для тих, хто хоче прокачати свою українську, позбутися найпоширеніших помилок, навчитися правильно вимовляти звуки та наголошувати слова, дізнатися багато цікавого про культуру України.  Це  інтенсив, що містить щоденні уроки та тести, аудіо- та відеозаписи до них, а також, мотиваційні онлайн-зустрічі з відомими українцями, лідерами громадської думки, які розповідають свою історію в переході на українську мову.

Для цього достатньо лише зареєструватися на сайті проєкту. 

Мета курсу – підтримати психологічно та навчити спілкуванню українською, поєднуючи онлайн навчання та живі зустрічі в розмовних клубах.

“Єдині” – це волонтерський рух, який з квітня 2022 року започаткували мовні активісти Іван Капелюшник, Наталка Федечко та Іванна Кобєлєва. Проєкт підтримують десятки партнерів, для кого  популяризація української мови є важливим питанням сьогодення, і команда “UniverPL”, яка першою підтримала проєкт й досі підтримує. До проєкту залучені понад 20 фахівців мовознавців та біля 400 волонтерів-модераторів курсів. 

За час свого існування, “Єдині” вже провели 10 курсів в різних містах України для  всіх бажаючих вдосконалити свої знання української мови. А також, онлайн приєдналися тисячі  охочих з найвіддаленіших куточків планети, куди українців  занесла вимушена міграція у зв’язку з війною. Загалом, удосконалили свою рідну мову понад 60 тисяч зацікавлених українців.

З грудня 2022 року  розмовні клуби почали проводити у містах Польщі за підтримки небайдужих українців та поляків, адже саме у цій країні тимчасовий прихисток знайшла найбільша частина всіх воєнних біженців. Варто зазначити, що Академія Леона Козмінського – університет-партнер компанії “UniverPL”, підтримав проєкт “Єдині” і на його базі відбувся перший розмовний клуб у Варшаві. А у Любліні перший україномовний клуб організував партнер та друг компанії “UniverPL”, Антон Блажеєв, який долучився  до проєкту  волонтером і став координатором “Єдиних” у Польщі.

Вже організовані україномовні  клуби у Кракові, Варшаві, Любліні, Вроцлаві, Гданську. 

А також, за підтримки міжнародної спільноти та самих українців вже діють клуби і в деяких європейських містах: Брно (Чехія), Вільнюс (Литва), Гельсінкі (Фінляндія).

Саме з практикою приходить впевненість у спілкуванні. На зустрічах клубів покращується рівень володіння мовою, вміння думати українською.

Реєстрація до розмовних клубів проходить за посиланнями:

  • Київ

https://forms.gle/UADdMroxs8Jof7ZMA

  • Харків

https://forms.gle/uspq8SYH2cKFnh817

  • Одеса

https://forms.gle/R14w6Wm3tTjtn1cp6

  • Львів

https://forms.gle/XhnqF9mqEJA5ADw17

  • Івано-Франківськ

https://forms.gle/LdVLCotfBnmoxApz5

  • Вінниця

https://forms.gle/c6MCAADoxQ2Qwv1x5 

  • Луцьк

https://forms.gle/Lq3Trqtw9rtDLAiB6

  • Чернівці

https://forms.gle/Y9sKArWGVSVsRaJYA

  • Чернігів

https://forms.gle/nkhNFYXrVFjbdJkj7

  • Черкаси

https://forms.gle/L3TyG5hpjshBGBMX6

  • Дніпро

https://forms.gle/jgC16CSsXi5sThv47

  • Хмельницький

https://forms.gle/N8aUBrsmNWRuhDss5

  • Миколаїв

https://forms.gle/gdeFMu7p4XwQMxGF6

  • Запоріжжя

https://forms.gle/JYb9SPeaCDFpCPGcA

  • Бровари

https://forms.gle/yAAMGNK884ZsEX4N8

  • Балаклія

https://forms.gle/ifLohsD3jeTewYvGA

  • Калуш

https://forms.gle/VEcbTDht2WSfe9ve9

  • Кам’янське

https://forms.gle/74N7yiNqGWb9WfdG9

  • Конотоп

https://forms.gle/3mThZdPcQNwYKC3A9

  • Немішаєве

https://forms.gle/AEeLBq7cVtttNeCEA

  • Сміла

https://forms.gle/DxZKyuC3REuec2qt8

За кордоном

  • Вроцлав

https://forms.gle/6jbbUTPbwYispeW1A

  • Гданськ

https://forms.gle/NFDfKV9LngSDt6xC9

  • Варшава

https://forms.gle/bhkyim8GgvUxpCco7

  • Люблін

https://forms.gle/PP9Ynv2P23UjnFwq6

  • Краків

https://forms.gle/5NVJWNfL9FjP1LMZA

  • Гельсінкі

https://forms.gle/vh31nF1uWFUDjQtd9

  • Брно

https://forms.gle/UWb2fjWvK3XFTZYV9

  • Вільнюс

https://forms.gle/C2aHkXxeJ7rJbvjT9

 

Ті, хто опанував вміння спілкування українською та хоче удосконалити писемність, може продовжити з “Єдиними” курс наступного навчального рівня.

“Мова і культура – це наша безпека, це те, що нас буде захищати  через десять, двадцять, тридцять років. Це те, що нам буде говорити, хто ми такі, і буде нам нагадувати, насправді, хто наш ворог”, – поділилася співзасновниця “Єдиних” Наталка Федечко.

“У світі зараз не прийнято вважати українську культуру малою. Авторитет української культури та інтерес до неї  постійно зростає. Впевнений, що тільки початок”, – вважає Богдан-Олег Горобчук, поет, блогер, кандидат соціологічних наук, автор YouTube-каналу “Культуртригер”.

Данило Гайдамаха, відомий як Чорнобровий, – блогер, популяризатор української мови у соцмережах, закликає сміло переходити на українську: “Впевнений, що ви відкриєте для себе безліч крутих ресурсів, блогерів, музикантів, письменників – усіх, хто створює українське.”

Розмовляймо українською та будьмо в цьому Єдині!

За даними* дослідницької компанії “Gradus Research”, яка у 2022 році проводила соціологічне дослідження щодо настроїв українців перейти на українську показало, що 42% українців стали спілкуватися українською більше, а 14% повністю перейшли на українську з початком повномасштабного вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022.

*Дослідження було проведено 18-19 жовтня 2022 року компанією Gradus Research на замовлення Суспільного і за підтримки BBC Media Action. За допомогою мобільного додатку GRADUS було опитано 1000 респондентів віком 18-60 років по всій Україні, окрім окупованих територій та зон активних бойових дій. Вибірка відображає структуру населення України віком 18-60 років за статтю, віком, розміром населеного пункту та освітою. Похибка дослідження складає 3,1% з довірчим інтервалом 95%.

А за результатами соціологічного опитування від компанії “Рейтинг”, українською в побуті розмовляють 51% українців, спостерігаючи тенденцію до зростання цього показника у порівнянні з попереднім періодом:

*Соціологічна група «РЕЙТИНГ»

Аудиторія: населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв’язок. Результати зважені з використанням актуальних даних Державної служби статистики України o Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення o Вибіркова сукупність: 1000 респондентів o Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing – телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера ). На основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів o Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 3 , 1 % o Терміни проведення: 17 -18 серпня 2022 р.

 

 

 

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію