Заочна форма навчання в Польщі: варто чи ні? - Univer PL

Заочна форма навчання в Польщі: варто чи ні?

Освіта в Польщі
Проголосуйте!
2 / 5

Заочна форма часто приваблює студентів можливістю вчитися й працювати. Якщо на стаціонарі поєднувати дві сфери досить важко, то “заочка” дає це зробити без втрати робочого місця чи диплому. 

Проте, чи доцільно студентам у Польщі переходити на заочну форму навчання? Давайте розбиратись…

Різниця між Заочною формою в Україні та Польщі

В Україні вступити на заочне можна відразу або ж перевестися із стаціонару. На 1 курсі начитка та сесія, зазвичай, відділені одне від одного і тривають 7-10 днів. На старших курсах сесія складається із пар та екзаменів, протягом 2-3 тижнів, двічі на рік. 

У Польщі все абсолютно інакше! Навчання відбувається два рази в місяць, вихідні через вихідні (п’ятниця вечір, субота і неділя). Інтенсивність і кількість занять залежить від вибраної Вами спеціальності. Поглиблюватись у навчання доводиться по вихідних, на лекції та практичні заняття, і часто пари тривають з 8 ранку до 20 вечора. Сесія здається взимку в лютому, літом – в червні. Кількість годин між заочною і стаціонарною формою практично не відрізняється.

Плюси заочного навчання

  1. Можливість повноцінно працювати в будні дні;
  2. Ціна за навчання зазвичай менша, ніж на стаціонарі;
  3. Не потрібно на постійній основі знаходитися в місті, де навчаєтеся.

Мінуси заочного навчання

Головним недоліком заочної форми навчання в Польщі для іноземців є те, що студенти не отримують візу на підставі такої форми навчання. Права на постійне перебування на території Республіки студент-заочник не має. У такому випадку студент може перебувати в Польщі по програмі “Безвіз” і на місці вже подати документи на Карту Побуту, знову ж таки, на підставі заочної форми (na podstawie innych okoliczności). Іншим виходом із ситуації є офіційне працевлаштування.  

Влаштуватися на роботу також не просто. Заочка не дає вільного доступу до ринку праці, як під час навчання, так і після отримання диплому. Щоб отримати роботу, роботодавець має оформлювати для вас спеціальний дозвіл, і щоразу при зміні посади або компанії, дозвіл треба робити заново. На це не впливає досвід чи роки вашого перебування у Польщі.

Щоб отримати “дозвіл” на працевлаштування пожиттєво, вам варто закінчити хоча б один з перелічених закладів освіти: ліцей, технікум, поліцеальну школу або університет на рівні бакалавр/магістр на стаціонарній формі навчання. 

Важливо! Із заочної форми не переведуть на стаціонар. В Україні це можливо, однак у Польщі – ні. Тому приймайте рішення зважено.

Тож, варто чи ні?

Кожен це вирішує самостійно, тому в даній статті ми висвітлили всі моменти, що стосуються заочного польського навчання. Недоліки не стосуються поляків, або ж українців з Картою Поляка. 

 

Щоб дізнатися більше про вступ та навчання у ВНЗ Польщі – заповніть анкету абітурієнта і наші менеджери оперативно вас проконсультують! 

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію