Різниця між державними та приватними ВНЗ - Univer PL

Різниця між державними та приватними ВНЗ

Освіта в Польщі
Проголосуйте!
1 / 5

Коли мова йде про вибір вищого навчального закладу, багато абітурієнтів та їх батьків стикаються з дилемою: державний чи приватний університет? 
У Польщі обидва типи закладів пропонують якісну освіту, але мають свої особливості. У цій статті ми розглянемо основні відмінності між навчальними закладами, щоб в якійсь мірі допомогти вам полегшити процес вибору.

Державні університети

Державні вищі навчальні заклади в Польщі фінансуються органами державної влади. До них належать такі відомі ВНЗ, як Ягеллонський університет, Університет Марії Кюрі-Склодовської, Люблінська політехніка, Щецинський Університет.

  • до державного ВНЗ складніше вступити, адже часто абітурієнтам влаштовують додаткові співбесіди або іспити;
  • є можливість безкоштовно навчатись;
  • вартість навчання регулюється державою.

Приватні університети

Приватні ВНЗ — навчальні установи, які утримуються за рахунок коштів фізичних осіб. Серед них відомі Польсько-Японська Академія Інформаційних Технологій, Університет Лазарського, Краківська Академія ім. А.Ф. Моджевського та багато інших.
В загальному їх кількість більше 300 університетів по всій Польщі. 

  • Приватні навчальні заклади бувають лояльнішими до вступників. Процес вступу зазвичай менш конкурентний і може бути простішим, без додаткових іспитів або співбесід.
  • Навчання в приватних ВНЗ є платним, але існують стипендіальні програми.
  • Абітурієнтам зачасту пропонують більшу кількість спеціальностей. Тобто університети швидко адаптовуються до змін на ринку праці та впроваджують нові програми, що відповідають вимогам роботодавців.
  • Приватні навчальні заклади самостійно контролюють набір студентів та не мають визначену кількість вступників. 
  • Деякі приватні університети мають вищі рейтинги за державні в окремих напрямках навчання.

Обираючи між державним та приватним ВНЗ у Польщі, ви маєте враховувати свої особисті пріоритети та цілі. Державні ВНЗ надають можливість безкоштовного навчання, але мають більш жорсткі вступні вимоги. Приватні ВНЗ, навпаки, пропонують більшу гнучкість у виборі спеціальностей, легший вступ, але навчання у них, здебільшого, платне.

Ключовим фактором при виборі університету має бути програма навчання, кваліфікація викладачів та можливості, які пропонує навчальний заклад для вашого професійного розвитку. 

Зрештою, важливо пам’ятати, що успіх у навчанні та кар’єрі залежить не лише від обраного університету, а й від вашої особистої мотивації, праці та наполегливості. Незалежно від того, чи оберете ви державний або приватний ВНЗ, головне — максимально використовувати можливості, які він вам надає, і прагнути досягти своїх цілей.

Аби дізнатися більше про вступ до Польщі, заповніть анкету на сайті або зателефонуйте нам для безкоштовної консультації. Ми з радістю відповімо на всі ваші запитання.

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію