Різниця між Державними та Приватними ВНЗ - Univer PL

Різниця між Державними та Приватними ВНЗ

Освіта в Польщі
Проголосуйте!
2 / 3

“Приватний вуз? А як роботу з таким дипломом шукати? Там дають знання?” – подібні запитання часто виникають в Україні про приватні ВНЗ. Та чи актуальні ці питання в Польщі? І яка різниця між державними та приватними вишами?

Характеристика приватних університетів

Приватні ВНЗ почали з’являтися у Польщі на початку 1990-х років і поступово склали гідну конкуренцію для державних вишів.

Головна перевага приватних навчальних закладів у тому, що вони самостійні у вирішенні питань щодо освітніх програм. На відміну від державних, де нові розробки впроваджуються поступово – у приватних вишах швидше застосовуються інноваційні методики навчання. Керівництво університету постійно моніторить ринок працевлаштування, помічає нові тенденції – і як результат, стрімкіше реагує на зміни потреб ринку праці.

Наступним плюсом є спрямованість на практику. Приватні ВНЗ активно співпрацюють з роботодавцями, організовуючи стажування (навіть оплачувані) у перспективних компаніях.  Студенти відвідують такі корисні заходи, як Targi Kariery (де працедавці презентують вакансії), і після отримання диплому чітко знають, чим планують займатися.

Викладацький склад – ще одна сильна сторона приватних університетів. Для викладання частіше залучають саме практиків – успішних фахівців у своїй галузі, чий професійний досвід несе велику цінність для студентів. Вони заохочують розвиток нестандартного мислення та створення креативних ідей, адже саме ці якості неабияк цінуються у сьогоденні.

Навчання є платним для усіх громадян, проте кожен університет має свої програми грантів. Є різні варіанти отримання знижки на навчання: високий бал при вступі, хороша успішність та активність під час навчання, розробка цікавих проєктів та багато іншого. Вартість навчання може коригуватися і навіть бути меншою, ніж в державних ВНЗ.

До недоліків приватних вишів можна віднести недосконалу інфраструктуру. Проте над розвитком студентських містечок університети працюють щороку, тому цей мінус є тимчасовим.

Що спільного та відмінного між державними та приватними ВНЗ?

Спільні рисиВідмінні
Організація навчального процесу здійснюється згідно зі стандартами та нормами Болонської системи;У приватних вузах малі групи та більш індивідуальний підхід до студента;
Студенти можуть брати участь у міжнародних програмах обміну, проходячи практику чи стажування в іншій країні;Кількість студентів у державних вишах обмежується державними нормами. Приватні самостійно регулюють набір студентів;
Розвинена міжнародна співпраця з навчальними закладами Європи та США;У державному ВНЗ великі шанси на отримання стипендії;
Незалежно від форми власності всі ВНЗ проходять акредитацію державними органами, для підтвердження рівня надання освітніх послуг.У приватних вишів є доступ до технологій для підвищення ефективності освіти (мультимедійні посібники, платформи e-learning, оснащені новітніми технологіями аудиторії).

Міфи про приватні виші у Польщі

  1. Диплом приватного вузу не дійсний”. По закінченню університетів обох форм власності студент отримає європейський диплом міжнародного зразка, що визнається у всіх країнах світу;
  2. Державні вузи мають велику історію та досвід, на відміну від приватних”. Хоч приватні заклади були засновані не так давно, у цьому є вагомий плюс – максимальна орієнтованість на студента та розуміння сучасних потреб ринку;
  3. Роботодавці зацікавлені в студентах, які закінчили державний вуз”. Компанії зацікавлені у грамотних фахівцях. Під час прийому на роботу для оцінки претендентів проводяться також тести, співбесіди і все залежить тільки від знань;
  4. Приватні гірші за державні”. У 2015 році приватний Університет Козьмінського, випередив в рейтингу державний Варшавський Економічний Університет, і офіційно став кращим економічним університетом Польщі. Зараз ці два виші ділять перше місце ледь не щороку. 

Тож, як приватні так і державні ВНЗ мають свої переваги і недоліки. Але не лише від університету залежить, які навички та знання можна отримати. Важливі: амбіції та зусилля, а не форма власності університету.

 

Щоб дізнатися більше про вступ до ВНЗ Польщі – заповніть анкету абітурієнта і наші менеджери оперативно вас проконсультують! 

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію