Вчитись та заробляти: що таке дуальна освіта в Польщі - Univer PL

Вчитись та заробляти: що таке дуальна освіта в Польщі

Освіта в Польщі
Проголосуйте!
0 / 0

Студентські роки дуже часто асоціюються у людей з веселими та безтурботними часами. Однак, у сучасному суспільстві молоді люди з раннього віку прагнуть розвиватись та підкорювати власні вершини, не витрачаючи часу даремно. Хтось додатково відвідує різноманітні курси та лекції, а хтось —  шукає роботу. Проте, поєднувати навчання з роботою студентам не завжди вдається легко.

Саме тому у Польщі дали життя новій альтернативній системі освіти —  дуальному навчанню.

Що таке дуальне навчання в Польщі?

Ще у 2018-му році освітнє польське законодавство створило умови для розвитку дуальної освіти. Це дало студентам можливість поєднувати навчання в університеті з роботою.

Адже під час дуальної освіти студент протягом трьох років здобуває ступінь «бакалавр» та паралельно практикується у роботодавця, з яким співпрацює університет. Тобто, зазвичай три дні на тиждень студенти вчаться в університеті, а два — працюють в одній із фірм-партнерів навчального закладу.

Міністр науки та вищої освіти у Польщі Ярослав Говін зазначив, що наразі дуальна система освіти ще не набрала шаленої популярності, однак, над цим активно працюють.

Зокрема, проводять конкурси, які дозволяють університетам отримати гранти на розробку таких освітніх програм.

Директор «Національного центру досліджень та розробок» Мачей Хоровськи розповів, що плановий розподіл коштів для конкурсу серед навчальних закладів, які впроваджують систему дуальної освіти, становить 123 мільйони злотих.

«Плановий розподіл коштів на конкурсі становив 100 мільйонів злотих, проте, через високу зацікавленість претендентів та високий рівень поданих заявок до «Національного центру досліджень та розробок», прийняли рішення збільшити бюджет конкурсу. Зрештою, ми підтримаємо університети загальною сумою понад 123 мільйони злотих», — розповів він.

Які ВУЗи у Польщі пропонують студентам дуальне навчання?

Серед наших університетів-партнерів два навчальні заклади дають можливість студентам отримувати знання завдяки дуальній системі освіти.

Університет Економіки та Інновацій у Любліні (WSEI)

Дуальну систему навчання WSEI впровадив нещодавно. У рамках цієї програми, завдяки дофінансуванню від Європейського Союзу, студент вчиться в університеті безкоштовно. Також він має змогу заробити додаткові кошти, працюючи з роботодавцем-партнером навчального закладу. Вступити на дуальне навчання студенти можуть з першого року навчання.

Університет Економіки та Інновацій пропонує своїм студентам дуальне навчання за такими напрямками:

Бакалаврат:

  • Фінанси та бухгалтерський облік.
  • Адміністрація.

Магістратура:

  • Управління.

Що стосується платного стажування у рамках дуального навчання, то кожен студент мусить відпрацювати визначену кількість годин. За це він отримує заробітну плату — загалом від 12 600 до 18 900 злотих.

Міжнародний Університет Логістики та Транспорту у Вроцлаві

Це —  приватний навчальний заклад Польщі, який є одним з найкращих логістичних університетів країни.

Дуальна система освіти у цьому ВУЗі також дає студентам можливість поєднувати теоретичні знання з оплачуваним стажуванням в компаніях-партнерах. Однак, заробітну плату студенти отримують не від програми дофінансування ЄС, а безпосередньо від роботодавців.

Долучитись до дуального навчання студенти можуть після року навчання в університеті. Для цього навчальний заклад виділив 60 вакантних місць. Традиційно протягом трьох днів на тиждень студенти вчитимуться, а два —   стажуватимуться у компаніях. Щомісяця вони отримуватимуть заробітну плату від роботодавців, яка не буде меншою, чим еквівалент щомісячної плати за навчання в університеті.

Після закінчення дуального навчання студенти також матимуть 2 роки досвіду, який можна записати в резюме.

Міжнародний Університет Логістики та Транспорту пропонує своїм студентам дуальну систему освіти за такими напрямками:

Бакалаврат:

  • Логістика
  • Транспорт

Бакалавр-інженер:

  • Логістика

У 2018-му році разом із телеканалом 1+1 ми підготували відео про дуальне навчання у Польщі. Переглянувши його, ви зможете дізнатись більше про цю систему освіти та послухати відгуки студентів, які нею скористались.

 

 

І, попри новизну, дуальна освіта користується популярністю не лише серед польських студентів, але й іноземців.

Щоб дізнатися більше про безкоштовне навчання, заповніть, будь ласка, анкету абітурієнта.

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію