Спеціальність “Філологія” дає можливість розвитку успішної кар’єри - Univer PL

Спеціальність “Філологія”
дає можливість розвитку успішної кар’єри

Вступ
Проголосуйте!
1 / 5

Що вивчають сучасні філологи та де застосовують свої знання на практиці?

Коли ви чуєте, що Дж. Р. Р. Толкін був “філологом”, це означає, що він був тим, кого  в сучасному світі  називаємо “історичним лінгвістом”. Він вивчав мови, серед яких були англосаксонська (давньоанглійська) та давньоскандинавська, і використовував ці знання для розвитку мов і цивілізацій вигаданих світів, що знаходимо у його творах.

Традиційно філологи вивчали історію та еволюцію мов, особливо європейських, протягом історії людства. Філологія – це вивченням старих, мертвих мов, які зафіксовані лише в письмових джерелах. Деякі з найбільш популярних мов, які активно вивчалися філологами, це: санскрит, іврит, давньогрецька, латина, давньоанглійська, давньоскандинавська та давньоверхньонімецька.

Але так було колись. Сьогодні ж студенти філологічних факультетів вивчають не лише історію мов. Сучасна філологія – це гуманітарне навчання, яке багатовимірно розвиває студентів. Завдяки цьому вони можуть знайти роботу практично в будь-якій галузі, якщо вони відповідно адаптують свої професійні компетенції. Можливо, вас чекає наукова кар’єра. Все залежить від вашого бажання, здібностей та зацікавленості. Якщо ви хочете знайти себе у книжковому видавництві, ви підготуєте себе до роботи редактора, видавця чи коректора. А, можливо, цікавить журналістика? Тоді, неодмінно, попрактикуєтеся редагувати гарні тексти в редакціях телебачення, радіо, онлайн- чи друкований видань. Завдяки письменницьким навичкам, допитливості та начитанню, також, можете влаштуватися на роботу в рекламні агенції, створюючи різноманітні слогани, тексти та маркетингові концепції. Чи, можливо, ви хочете написати власні книги – романи, вірші? Під час занять з поетики та теорії літератури ви дізнаєтесь про різні літературні прийоми. 

Філологія – це загальне твердження про вивчення мов, однак окремі напрямки вже базуються на одній мові. Тому, випускники філологічних спеціальностей, можуть працювати присяжними перекладачами чи викладати в мовних школах. 

Напрямок філології є універсальним. Приміром, маючи диплом бакалавра, з англійської філології, можна вступити на магістратуру вже більш вузької спеціальності: PR чи журналістики та націлитися на професію прес-секретаря представництв міжнародних компаній, або, навіть, посольств США чи інших країн.

Саме англійська філологія лідирує у виборі абітурієнтів, що розглядають філологічний напрям для майбутньої сфери діяльності. 

Студентки Краківської Академії імені А. Ф. Моджевського, які вступали на “Англійську філологію” разом з Українсько-Польським Центром Освіти “UniverPL”, Аріана Дмитренко та Аліна Крилова, обрали спеціальність “Англійська в бізнесі”, керуючись саме перспективністю обраного напрямку. Адже досконале знання англійської мови, яке отримують під час навчання в університеті, відкриває перед дівчатами безліч можливостей.

“При  виборі напрямку навчання, не знала, який саме хотіла б обрати, тому вирішила, що англійська буде найуніверсальнішим варіантом, адже англійською поглиблено зацікавилася ще зі школи. В 11 класі я вже почала сама викладати англійську мову для дітей – школярів середньої школи та наймолодших, що були ще  дошкільнятами. Для мене це був особливий час. Було насправді дуже складно, адже англійська займала все моє життя і якраз в цей період необхідно було визначитися з напрямком майбутнього навчання в університеті. Саме тоді я ще не знала, чим іншим ще могла б займатися, ніж вивчати англійську, але на педагогіку не хотіла  йти, бо не бачила своє майбутнє саме в цьому напрямку. Але вже зараз, можливо, на магістратуру я б і пішла, тому що  в мене гарно виходило і,  можливо, варто було б цим далі займатися. Також, могла б відкрити свою мовну школу, де б могла викладати англійську мову. Загалом, напрямок “філологія” передбачає більш  писемну діяльність, редагування… Це трішки не моє, тож, зрозуміла, що мені подобається саме комунікувати з людьми, тому хотілося б знайти себе в цій сфері” – ділиться Аріана.

Аліна ж  розповідає: “Я завжди дуже любила англійську мову, але ніколи не хотіла бути вчителькою, тому обрала щось середнє – глибоко вивчаю улюблену мову і отримую навички, які будуть корисні для мене в майбутньому. Обрати “англійську філологію” мене надихнула моя шкільна вчителька англійської мови, пані Наталія Вікторівна, завдяки якій, я так полюбила вчити цю мову і нові мови загалом. Я завжди мала хист та зацікавленість до написання творів, і зараз маю мрію та вже декілька ідей написати щось англійською. Хоч я і до навчання в університеті мала досить високий рівень знання англійської мови, університет дуже допоміг мені побороти свої комплекси щодо розмовної англійської і додав мені впевненості завдяки тому, що більшість занять викладаються англійською. Мені набагато легше розмовляти нею в повсякденному житті і знайомитися з людьми зі всього світу. Півроку я стажувалась в компанії PepsiCo в HR-відділі співпраці з Великою Британією, де мені знадобилась мова, а також, прикладні навички, приміром, як правильно писати офіційні імейли та інше. В університеті я є старостою свого курсу і отримані навички організації і лідерства також стали мені в нагоді. Тож, мої сподівання щодо обраного напрямку цілком виправдалися.”

Також, Аріана рекомендує обирати філологічний напрямок майбутнім вступникам, бо задоволена своїм досвідом: “Якщо абітурієнт вагається з вибором спеціальності, “філологія” буде гарним варіантом. Адже система навчання в Європі подобається саме тим, що на магістратурі можна обрати інший напрям, ніж той, що був на бакалавраті,  що дає змогу доповнити свої знання в більш профільному напрямку.

В моєму варіанті, бакалаврат – це час  для досконалого вивчення англійської мови, а далі вже планую поглиблюватися в іншій направленості. Окрім вивчення мови, ми  мали цікаві предмети, знання яких знадобляться на практиці, до прикладу, “Presentation skills”, де ми вчилися як впевнено виступати перед аудиторією, на презентаціях, яка має бути поведінка, міміка, жести, щоб бути переконливими. Також, проходили розмовні предмети, наприклад, “Oral skills”, де ми англійською проводили обговорення на різні теми, топіки, ділились своїми думками, вчилися доносити свою думку геть на різні теми. Така практика гарно розвиває speaking skills у вмінні впевнено говорити англійською. А один з моїх улюблених – “Human Resources”, де ми розбираємо прикладну англійську, безпосередньо, в бізнесі: вчимо лексику, пишемо резюме, обговорюємо бізнес-плани, розбираємо “фішки” маркетингу різних міжнародних компаній.

На 100% задоволена своїм навчанням! Англійська мова завжди була, є і буде саме тим, що потрібно кожному в сучасному світі, адже вона  задіяна в усіх сферах  сьогодення.”

Тож, в польських ВНЗ філологію можна вивчати в:

  • Варшавський університет соціальних і гуманітарних наук (Humanistycznospołeczny Uniwersytet SWPS)
  • Суспільна Академія наук у Варшаві (Społeczna Akademia Nauk w Warszawie)
  • Академія Фінансів та Бізнесу “Вістула” у Варшаві (Akademia Finansów i Biznesu Vistula)
  • Економіко-Гуманітарна Академія у Варшаві (Akademia Ekonomiczno-Humanistyczna w Warszawie)
  • Яґеллонський університет у Кракові (Uniwersytet Jagielloński))
  • Краківська Академія імені Анджея Фрича Моджевського (Krakowska Akademia im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego)
  • Академія Прикладних Наук Вінцента Поля в Любліні (Akademia Nauk Stosowanych Wincentego Pola w Lublinie)
  • Університет Марії Кюрі-Склодовської в Любліні (Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej)
  • Університет Банківської Справи  у Вроцлаві (Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu)

З філологічною освітою не постане питання, де знайти роботу: викладання, переклади, копірайтинг, журналістські матеріали на замовлення, редагування книг і статей тощо.

А ще, з іноземними мовами можна комфортно почуватися у подорожах, вивчати нові мови, заводити цікаві знайомства та друзів у різних куточках світу.

 

 

 

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію