#щовчать: <br data-lazy-src=
Польсько-Японська Академія Комп'ютерних Технологій корпус

#щовчать:
інформатика у Польсько-Японській Академії Комп’ютерних Технологій

Освіта в Польщі
Проголосуйте!
0 / 0

Вибір університету та спеціальності – один із найскладніших і найважливіших водночас. Для того, щоб допомогти абітурієнтам справді цікавий і перспективний напрямок навчання, ми розпочинаємо серію публікацій #щовчать, у яких розкажемо детальніше чим відрізняється освіта на різних спеціальностях у різних університетах. Наш перший матеріал про особливості навчання на напрямку “Інформатика” у Польсько-Японській Академії Комп’ютерних Технологій.

PJAKT входить у ТОП-5 найкращих приватних вузів Польщі у рейтингу Perspektywy є одним із найкращих навчальних закладів за напрямком інформатики. За рейтингом польської системи ELA, цей виш входить у п’ятірку тих, чиї випускники є найбажанішими на ринку праці. Крім того, рівень заробітної плати випускників PJAKT на початку кар’єри вищий, ніж середньостатистичний на ринку.

Академія оснащена сучасними ІТ-лабораторіями,  графічними та дизайнерськими лабораторіями, мистецькими студіями, власною студією звукозапису, професійною фотостудією. Загалом  PJAKT має більше 600 сучасних комп’ютерів у 40 лабораторіях. Завдяки домовленостям з ІТ-компаніями, Академія використовує лише новітнє ліцензійне програмне забезпечення, оновлене до останніх версій.

заняття Польсько-Японська Академія Комп'ютерних Технологій

Участики літнього інтенсиву у Варшаві на екскурсії у PJAKT

Навчання на бакалавраті  інформатики триває 3,5 роки (7 семестрів). Вчитися можна як польською, так і англійською мовами. На першому курсі студенти вивчають загальні предмети.  На заняттях вони поділені на 16 груп і за кожним студентом закріплено окремий комп’ютер. На третьому курсі вони обирають більш конкретні спеціальності та  студенти займаються у спеціально оснащених лабораторіях. Обов’язковим для всіх  є поглиблене вивчення англійської мови упродовж усього навчання. На старших курсах студенти можуть обрати для додаткового вивчення ще одну іноземну мову або ж факультативно вивчати японську.

Мобільні мережі і телекомунікація

Ця спеціальність пов’язана із розробкою програмного забезпечення для мобільних платформ. Студенти вивчають операційні системи та апаратні архітектури мобільних пристроїв,  послуги IP-мережі, що забезпечують мобільність та зв’язок мобільних пристроїв з Інтернетом, захист інформації в мережах мобільних пристроїв, стільникові мережі (GSM, CDMA, стандарти UMTS, супутникові мережі та їх застосування, мережі 802.11 та мережі Bluetooth, протоколи, що забезпечують якість послуг (QoS) у комп’ютерних мережах, просунуті протоколи маршрутизації та мережі VPN.

Обладнання лабораторії спеціальності постійно оновлюється за рахунок фінансування і підтримки компанії Nokia. Студенти цієї спеціальності розробляють дуже багато цікавих практичних проектів. Наприклад, мобільний додаток, що допомагає виявити перші ознаки хвороби Паркінсона. Детальніше про цю розробку – у відео-інтерв’ю автора.

Системи обробки даних з використанням штучного інтелекту

Ця спеціальність пов’язана із розробкою систем прийняття рішень у сфері вирішення складних завдань планування та оптимізації. Студенти вчаться розробляти штучні нейронні мережі, технології ідентифікації особистості на основі біометричних даних, методи дослідження мікро діапазонів ДНК та системи аналізу і підтримки інвестиційних рішень.

Випускники можуть працювати програмістами у сфері аналізу даних з використанням штучного інтелекту,  управління складними системами (наприклад, виробничими системами, робота яких вимагає залучення великої групи мобільних роботів),  вирішення складних задач оптимізації (наприклад, у банківській сфері, транспортних системах, на виробництві).


Одна із можливих тем дипломного проекту для студентів цієї спеціальності – розробка та практичне використання технологій сканування відбитків пальців.

Інженерія програмного забезпечення і баз даних

Програма навчання цієї спеціальності включає в себе аналіз і проектування інформаційних систем з використанням об’єктних методик (UML) і об’єктних CASE-засобів. Студенти також вивчають основи програмної інженерії, у тому числі повного життєвого циклу (стратегічна фаза, аналіз, проектування, конструювання, тестування, впровадження, підтримка, модифікація)  та здобувають навички управління організаціями, використовуючи інформаційні технології та програмне забезпечення.

Лабораторія цієї спеціальності передбачає можливість використання для занять різних пакетів CASE, Microsoft SQL Server, Microsoft Internet Information Server / ASP, Oracle, Visual Basic, Java, платформи .NET, програмного забезпечення IBM: RAD, WebSphere та Rational.

Випускники можуть працювати у комп’ютерних компаніях (у тому числі й міжнародних), що впроваджують ключові ІТ-проекти для державних та адміністративних установ, банків, державних та приватних підприємств, шкіл, армії та засобів масової інформації.

Мультимедіа – 3 D-анімація

Студенти цієї спеціальності вивчають методи обробки відеозображень, комп’ютерної техніки і 3D-анімації. Вони вчаться розробляти 3D-моделі для анімації та надавати технічну підтримку під час анімації персонажа професійним аніматором. 

Навчальна лабораторія оснащена комп’ютерами останнього покоління  і 3D-сканером для сканування текстури. Вона також має вузькоспеціалізовані пристрої –  портативний 3D-сканер (MicroScribe від Immersion), спеціалізований сенсорний інтерфейс HAPTIC (Phantom Desktop від Sensable),  BlueBox.

Один із прикладів робіт студентів цієї спеціальності –  об’ємна модель PJAKT, зроблена за допомогою 3D-сканера.

Розподілені і паралельні обчислення

Студенти цієї спеціальності вивчають особливості здійснення розподілених та паралельних обчислень, персональні комп’ютери, що побудовані на багатоядерних процесорах, робочі станції, сервери, паралельні та  розподілені обчислення для кластерів процесорів, розподілені системи Grid-типу, програмування, мобільні пристрої, проектування та адміністрування комп’ютерних мереж.

Лабораторія спеціальності обладнана комп’ютерами з багатоядерними процесорами, мережею робочих станцій і персональних комп’ютерів, 16-процесорних суперкомп’ютером HITACHI SR2201, системами графічного дизайну для паралельних програм GRADE, відладчиками та моніторами для виконання паралельних обчислень, середовищами типу Grid, компіляторами для паралельних обчислень, бібліотеками для комунікації процесорів, інструментами для аналізу програмного коду та системами графічної візуалізації для результатів паралельних обчислень. 

Особливістю цієї спеціальності є  вивчення цифрової криміналістики, що дозволяє випускникам працювати у підрозділах кіберполіції, служб безпеки різних рівнів і займатися розслідуванням цифрових злочинів.

Мультимедіа – розробка комп’ютерних ігор

Студенти спеціальності вивчають  розробку ігрової механіки, створення персонажів, презентацію інтерактивних оповідань та дизайн гри. Упродовж  першого семестру навчання  студенти інтенсивно вивчають програмування на C ++ на платформі Windows із використанням бібліотек DirectX –  це інтегрований пакет, який забезпечує доступ не лише до графічного програмування, але і до звуку, мережі, підтримку пристроїв введення, обробки відеопотоків тощо.  У наступних семестрах студенти вивчають більш вузькоспеціалізовані предмети – використання скриптів, фізичне моделювання, програмування графічних карт тощо. Протягом останнього семестру студенти розробляють прототип власної гри.

Лабораторія оснащена сучасними потужними комп’ютерами і має також Xbox 360, VR окуляри та 5.1 звукову систему.

Цьогоріч, щоб привітати колег з новорічними та різдвяними святами, студенти розробили мобільну гру, у якій студент-ельф втікає від страшної людини-пряника. Гра доступна тільки для студентів вишу. Тих, хто зможе виконати усі завдання, після канікул очікують цінні призи.

Мультимедіа

Студенти цієї спеціальності вивчають технології звукозапису і звукопідсилення, методи створення мультимедійного контенту,  флеш-технології, естетику, музику і авторське право на звукозаписи. Вони також вчаться створювати і використовувати мультимедійні додатки, редагувати веб-сайти, стискати і обробляти мультимедійні файли, використовувати технології віртуальної реальності, аудіо- та відео-інтерфейси, методи синтезу звуку та теорію кольорів.

Студентські заняття проходять у мультимедійній лабораторії та Barwy Laboratory. Перша оснащена професійною студією звукозапису з обладнанням та програмним забезпеченням для запису та монтажу аудіо- та відеоматеріалів. Є міксери (аудіо та відео), EQ, MIDI інтерфейс, стрічки ADAT, рекордер CD, жорсткий диск, процесор ефектів, синтезатори, мікрофони, акустичні системи й навушники, цифрові камери тощо. У Barwy Laboratory студенти вивчають обробку цифрових кольорів, визначення кольорових характеристик пристроїв або створення профілів ICC та  можуть навіть визначати і оцінювати точність відтворення кольорів, цифрові відбитки великого формату та спектрофотометричні вимірювання кольорів .

Учасники освітнього туру (березень 2018) у лабораторії дослідження звуку. 

Штучний інтелект, обробка знань

Ця спеціальність пов’язана з вивченням механізмів штучного інтелекту та розробки інтелектуальних мобільних роботів. Студенти, насамперед, вчаться вирішувати технічні проблеми під час користування роботами, розробляти власних роботів чи модифікувати та удосконалювати вже існуючі моделі.

У лабораторії спеціальності проводять експериментальні роботи з роботами щодо їхньої навігації, переміщення, виявлення предметів. Також студенти можуть створювати своїх роботів.  Зокрема, студенти Академії розробили робота-гуманоїда PALADYN (зараз він представлений у відображається у Центрі науки Коперника), чотирикутного робота, робота-гексапода. 
З оснащення лабораторія має ручних роботів Roomba з бортовими комп’ютерами, робота-гуманоїда НАО,  мобільних роботів Pioneer 2DX,  роботів Lego NXT 2.0, людино-комп’ютерну систему управління на основі жестів і силуетів з використанням глибини камери Asus Xtion.

Робот-пилосос Roomba, удосконаленням роботи якого студенти займаються на практичних заняттях.

Розробка бізнес-додатків

Ця спеціальність пов’язана з вивченням інструментів створення, реалізації та інтеграції бізнес-додатків.  Студенти вивчають мови програмування (Java, C #, Groovy, Scala), розподілене програмування в середовищах Java, .NET та Scala, платформи для розробки веб-додатків (GWT, Vaadin, ExtJS), шаблони дизайну бізнес-додатків (Enterprise Java Beans), роботу із серверами додатків (JBoss, Tomcat). Лабораторія спеціальності обладнана потужним сервером віддаленого доступу. Студенти під час навчання розробляють власні практичні бізнес-додатки чи стартапи та виграють багато профільних конкурсів.

Команда студентів і викладачів PJAKT стала переможцем цьогорічного Copernicus Hackathon – конкурсу сучасних бізнес-рішень, що фінансується ЄС.

Бази даних

Ця спеціальність пов’язана з  вивченням програмування, адміністрування та налаштування баз даних на прикладі систем Oracle, Microsoft SQL Server, IBM DB2, MySQL, PostgreSQL. Студенти вчаться користуватися інструментом CASE,  створюють додатки баз даних, що працюють в Інтернеті та в локальній мережі.

Студенти можуть використовувати такі системи та програми, як:

  • CASE-інструменти для проведення проектних робіт: Oracle Designer, Microsoft Visio;
  • проектна методологія Oracle, Microsoft та Rational Software (IBM);
  • системи баз даних: Oracle, MS SQL Server, DB2, Postgres, MySQL;
  • середовища для створення клієнтських додатків: Visual Basic, Java, C, C #, C ++, Oracle Forms, Oracle Reports;
  • середовища для створення веб-додатків: Oracle Internet Application Server, Oracle JDeveloper, Microsoft Internet Information Server, ASP.NET, Apache, PHP, Java Servlets, JSP, EJB, XML, веб-сервіси.

Системне і мережеве програмування

Ця спеціалізація пов’язана з вивченням захисту інформації в комп’ютерних мережах, конфігурування та використання систем брандмауера, виявлення та попередження вторгнень, стеганографії (методів приховування інформації), використання водяних знаків, застосуванням криптографії та цифрової криміналістики, розподіленого програмування, проектування та розробки безпечного та ефективного програмного забезпечення, протоколів, що забезпечують якість послуг (QoS) в комп’ютерних мережах, просунутих протоколів маршрутизації та проектування локальних мереж.

Лабораторія спеціальності оснащена пристроями, що призначені для створення комп’ютерних мереж. Є кілька портативних шаф (стійок) з комутаторами Cisco та маршрутизаторами.  Студенти мають комп’ютери Apple, що підтримують розробку програмного забезпечення на основі мови ObjectiveC та пристрої Nokia Lumia (різні типи), Samsung Galaxy, Nexus, Apple, Motorola Xoom, kostki Dice+ (x2), Dell Venue 8, Epoc Emotive.

Завдяки знанням із цифрової криміналістики, випускники можуть працювати у відділах та компаніях, що забезпечують інформаційну безпеку та протидіють цифровій злочинності.

Щоб дізнатися більше про умови вступу до Польсько-Японської Академії Комп’ютерних Технологій, заповніть, будь ласка, анкету.

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію