Практика у польському вузі: де та як практикуються студенти - Univer PL

Практика у польському вузі: де та як практикуються студенти

Освіта в Польщі
Проголосуйте!
0 / 0

Навчаючись у польському університеті, студенти мають проходити кожного року практику, щоб закріпити отримані знання.

Проходження практики є обов’язковим процесом. Якщо студент його проігнорує,  потім не зможе захистити диплом.

Особливості проходження практики у польських вузах

Практика є невід’ємною частиною навчального плану і навчального процесу університету. Її мета вивчити специфіку роботи у різних установах та організаціях, пов’язаних з напрямком навчання студента.

Зазвичай у Польщі студенти самостійно шукають, де будуть практикуватись. Це можуть бути різноманітні підприємства, фірми, заклади громадського харчування, тощо. 

З чого розпочати проходження практики?

У кожному університеті є своє бюро кар’єр. Саме туди потрібно звернутись студенту, якому треба пройти практику. Зазвичай це бюро співпрацює із багатьма роботодавцями, тому там можуть безпосередньо направити на практику, або порадити, що робити. Володіючи необхідними знаннями, студент може сам безпосередньо написати лист роботодавцю та домовитись за практику.

Також студенти можуть самостійно шукати місце, де можна практикуватись. Іноді компанії пропонують практиканту оплату у вигляді мінімальної заробітної плати.

Під час пошуку місця для практики потрібно пам’ятати про те, що ваше практикування повинно відповідати спеціальності, яку ви вивчаєте в університеті.

Як проходить практика?

Практику студенти проходять як під час навчання, так і під час канікул. Зазвичай вони приходить до роботодавця декілька разів на тиждень та допомагають працювати. 

У середньому практика триває 160 годин (4 тижні). Але ці 4 тижні можна розтягнути на 3 місяці. Адже часто студентам важко поєднувати практику із навчанням.  

Варто зазначити, що кожен університет може встановлювати свої правила щодо тривалості практик. Для прикладу, на різних факультетах може бути різна кількість необхідних годин. Тривалість практики прописана в умові з університетом.

Під час практики студент має свого керівника практики, який за нього відповідає, а потім підписує усі необхідні документи.

Деякі університети дають студенту щоденник практики. Його повинен заповняти керівник практики, описуючи, що робив та чому навчився практикант.

Практики бувають оплачувані та неоплачувані. Для того, аби отримувати гроші за практику, треба звернутись до бюро кар’єр. Адже часто університети мають підписані договори із роботодавцями, які готові платити.

Оплачувані практики тривають до 6-ти місяців і студент отримує гроші після закінчення.

Чи можуть українці проходити практику в Україні?

Можуть. Однак, не всі польські університети приймають таку практику. Адже тоді потрібно перекладати щоденник практики на польську мову, офіційно його перекладати та затверджувати.

Тому дуже мало польських університетів погоджуються на це.

Чи можна зарахувати місце роботи, як проходження практики?

Так, таке можливо, якщо робота пов’язана із спеціальністю, яку вивчає студент.

Однак, це треба узгоджувати як з університетом, так і з роботодавцем.

У державних вузах більше контролюють усі документи і печатки, що студент надає після проходження практики. Буває таке, що працівники університету телефонують до роботодавця і питають, чи точно студент проходив у нього практику.

Приватні вищі навчальні заклади часто бувають лояльнішими.

Які є способи зарахування практики?

Є два способи зарахування практики: 

  • Практику можна пройти на підставі університетського договору (skierowanie na praktyki).
  • Якщо студент працює за фахом, то роботу можна оформити, як практику, (в тому числі, якщо студент має власну справу). Однак, треба мати відповідний сертифікат, виданий роботодавцем (або декларацію, у разі ведення власної справи).

Як підтвердити проходження практики?

Студент зобов’язаний надати документи керівнику практики, що підтверджують її проходження (протоколи, сертифікати та інша документація приготована університетом).

Наприклад:

  • skierowanie na praktykę;
  • porozumienie w sprawie praktyk;
  • sprawozdanie z praktyki;
  • zaświadczenie z Zakładu o odbytej praktyce;
  • oświadczenie studenta o odbytej praktyce, тощо.

Чому важливо проходити практику?

По-перше, без проходження практики студент не зможе захистити диплом. 

По-друге, це хороший шанс не лише навчитись чомусь новому, але і завести хороші знайомства або навіть знайти роботу.

Після проходження практики обов’язково запишіть її у своє CV (резюме).  Це сигнал для потенційного роботодавця про те, що ви доклали максимум зусиль, щоб підвищити свій професіоналізм.

Для того, щоб дізнатись більше інформації, заповніть, будь ласка, анкету абітурієнта.

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію