Польська мова з нуля - Univer PL

Польська мова з нуля

Вивчення польської мови
Проголосуйте!
2 / 3

Початок вивчення іноземної мови часто супроводжується страхом, що буде не просто. Проте це безпідставно, адже людина у будь-якому віці може опанувати нову для себе мову, якщо матиме чітку мотивацію та план роботи.

Що є головним під час вивчення польської мови

Вивчення польської з нуля — процес дуже індивідуальний. Проте ця мова – не важка для вивчення, і ось переконливі аргументи. 

Польська мова входить до слов’янських груп, як і українська. Ці дві мови формувалися протягом декількох століть пліч-о-пліч, тому українцям, білорусам та іншим спорідненим народам легко її опанувати. Спільні слова, фразеологізми, схожа граматика – завдяки цьому, при інтенсивному вивченні, люди починають розмовляти польською вже через кілька місяців.

Зараз використовуючи інтернет-ресурси реально вивчити польську мову навіть вдома. Якщо докласти зусиль, то це можна зробити за 6-8 місяців.

Однак, перед тим, як почати вчити польську, важливо знати для яких цілей вона потрібна: робота, навчання, побут? Знаючи майбутню сферу використання мови, можна обмежити вивчення лексики, якою ви не будете користуватися в житті. Це допомагає спростити увесь навчальний процес.

Якщо випускник хоче вступати до польського університету, йому потрібно віднестись до вивчення мови більш серйозно. Адже більшість вишів у Польщі вимагають при вступі рівень знання мови від B1. Якщо ж ви плануєте працювати – потрібно вивчити спеціалізовану лексику вашого місця роботи.

Влучний початок

Починайте вчити польську із алфавіту та освоєння лексики. Це те, що в будь-якому випадку треба робити самостійно, адже жоден репетитор не запам’ятає нові слова за учня. 

Є така теорія, що кожна мова має свій список базових слів (300-500 слів приблизно), після вивчення яких вже можна в побуті розуміти інших. Починайте поступово вчити певну кількість слів: повторюйте їх, шукайте асоціації чи робіть картки – знайдіть зручний для вас метод швидкого вивчення лексики.

Граматика. Окрім схожих слів в українській та польській мовах, подібності є і в граматиці, що спрощує розуміння того, як “працює” мова. Якщо ви вивчаєте самостійно – на допомогу прийдуть як навчальні посібники, так і Ютуб. Дивитися відео буде навіть кориснішим, адже ви можете слухати багатьох викладачів і дізнаватися корисні фішки та лайфхаки.

Системність та формування звичок

Визначте, скільки вільного часу на день у вас є і скільки ви готові виділити на навчання. Визначайте особисту регулярність відповідно до ритму життя. По годині через день, по 20 хвилин в день, по 5 хвилин кілька разів на день в перервах. 

Планування часу важлива основа під час вивчення нової мови. Якщо вчитися хочеться, але постійно щось відволікає – варто формувати нову звичку. Кожного дня, обов’язково, протягом 30 хвилин чи години займайтеся польською не відволікаючись. З часом це вже буде робити не так важко, а хороші результати нової звички далі замотивують.

Інтерактивні платформи

Конспекти від руки, друковані матеріали, самостійно зроблені картки – всі ці методи завжди будуть “на ходу”. Проте час не стоїть на місці, тому варто звернути увагу на нові і ефективні форми вивчення. Наприклад, мобільний додаток Quizlet, де ви можете створювати теми, і кожну вчити за допомогою тестів, карток та всього іншого. 

Тож, не варто боятися поєднувати старе-класичне із новим-інтерактивним.

Більше розмов! 

Обов’язково говоріть польською мовою (у цьому вам допоможуть соціальні мережі Busuu та InterPals Penpals). Шукайте однодумців, тих хто так само починає вчити польську і домовляйтеся про онлайн-зустрічі. А в ідеалі звісно, практикуватися вже із знавцями мови чи її носіями.

Періодичні перевірки

Необхідно час від часу перевіряти свій рівень та знання мови. Це допоможе розуміти, чи на вірному ви шляху. Якщо результату немає – потрібно змінювати методику. 

Ресурси для вивчення польської мови

Книги

Для того, щоб навчатися правильно вимовляти слова та швидше заговорити польською мовою, радимо читати вголос польську художню літературу.

Паперові книги можна придбати на сайтах оголошень. 

Безкоштовні електронні книги можна знайти на таких ресурсах, як:

Також знайти безкоштовні книги або придбати електронні можна у польських книгарнях:

Ми рекомендуємо займатися по книзі “Krok po kroku”, адже матеріал у ній викладений у вигляді історій, які цікаво читати і при цьому вивчати лексику та граматику.

Фільми та серіали

Багато польських фільмів та серіалів можна знайти на YouTube  — просто введіть у пошуку: «cały film» або «cały film z napisami PL», якщо шукаєте фільм із субтитрами.

Крім того, можна переглядати онлайн польське телебачення. 

Приклади таких ресурсів:

Переглядати фільми та серіали іноземними мовами, у тому числі і польською, можна на https://www.netflix.com/pl/

Блогери

Діяльність блогерів у соціальних мережах допомагає більше дізнатись не лише про мовні особливості, а й про менталітет та культуру поляків.

Блоги про вивчення польської:

  • Mówiąc Inaczej 

https://www.youtube.com/channel/UCsOsC07_jdCII52CAW9SbUg

 Блог про подорожі:

  • Fifty na Pol

https://www.youtube.com/channel/UCJG7B803J84fOgPCKllABUQ

  • Globstory 

https://www.youtube.com/channel/UC4ADK57DRGhb6aVOF0Y7GLg

https://www.youtube.com/channel/UCzuvRWjh7k1SZm1RvqvIx4w 

Онлайн-словники

Окрім Google Translate, існує ще декілька ресурсів, які допоможуть вам з перекладом, тлумаченням чи відмінюванням слів.

  • https://wsjp.pl/index.php?pwh=0 – великий словник польської мови, який містить водночас тлумачення, відмінювання слів, допоможе підібрати синоніми чи цитати з використанням слова.
  • https://www.babla.ru/ – один із найвідоміших польсько-російських онлайн-словників.
  • https://ttsdemo.com/ – цікавий ресурс, який озвучить польською будь-яку фразу, яку ви напишете.

Однак, самостійне вивчення польської часто має певні ризики для учня.

Перші кроки під час вивчення — найважливіші, і саме під час них формується основа. Навчаючись самостійно учень може неправильно завчити польські слова або не так зрозуміти правила граматики. Тоді доведеться перевчатись і навчальний процес може затягнутись надовго. 

Недарма самонавчання порівнюють із самолікуванням. Тому найкраще у вивченні польської  — це розпочати вчити її із репетитором. Саме він контролюватиме ваше навчання, коригуватиме та загалом полегшить весь навчальний процес.

Компанія UniverPL допоможе вам вивчити польську мову

Компанія UniverPL пропонує групове та індивідуальне вивчення польської мови онлайн.

Усі наші викладачі – професійні філологи, які мають досвід викладання польської мови онлайн. Також батьки отримують щомісяця звіти про успішність своїх дітей під час занять.  

Ми пропонуємо декілька варіантів графіків навчань з різною інтенсивністю. 

Займатися можна онлайн  два рази на тиждень по дві години, або три рази на тиждень по півтори години. 

Окрім цього, займаючись онлайн в міні-групах, можна не лише вивчити мову, але і знайти друзів.

 

Питання-відповіді

Скільки часу потрібно для вивчення польської?

Це все дуже індивідуально. Все залежить від здібностей учня та його бажання вчитись. Загалом, для вивчення польської мови з нуля до рівня B1 потрібно 6-8 місяців.

Який найефективніший метод вивчення польської мови?

Кожен самостійно визначає для себе, який метод вивчення польської мови для нього є найефективнішим.

Спершу варто спробувати різні варіанти і тоді вже обирати. До прикладу, заняття в групі є більш насиченими, оскільки учні займаються колективно, практикують говоріння, розігрують різні сценки, покращують навички разом. 

Індивідуальні підійдуть для тих, хто бажає самостійно визначати темп уроку і його насиченість. 

Також додатково можна читати польськомовні книги та газети, слухати польське радіо або подкасти, дивитись польською фільми або програми.

Що краще: курси чи вивчення мови самостійно?

Самостійно польську мову з нуля краще не починати вчити, адже потім репетитор буде робити подвійну роботу, щоб навчити по-новому. 

Усе залежить від мети, з якою людина починає вчити польську. Якщо вивчити цю мову потрібно для вступу в університет, то ефективніше займатись із репетитором.

Якщо ж вивчати польську – це хобі, то можна робити це і самостійно. До того ж, самостійне вивчення буде доречним, коли рівень мови вже знаходиться на достатньому рівні і все, що треба: підтримувати знання, удосконалювати їх.

 

Якщо вам потрібна допомога з вивчення польської мови – звертайтеся до нашого контакт-центру!

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію