Перша сесія:  що робити, аби вона не стала останньою - Univer PL

Перша сесія: що робити, аби вона не стала останньою

Освіта в Польщі
Проголосуйте!
3 / 3.7

«Сесія прийде неочікувано», — такими словами часто лякають першокурсників. Зазвичай вони до цих слів відносяться скептично. Адже навчання тільки розпочалось і все здається ще таким далеким.

Тому, щоб сесія не впала, як сніг на голову, до неї треба завчасно готуватись. Адже якщо старанно вчитись протягом навчального семестру та не пропускати заняття, усі іспити можна скласти швидко та безболісно.

З чого почати навчання?

Не варто забувати про те, що польська система освіти значно відрізняється від української. Тому перед тим, як почати вивчати новий предмет, запитайте у викладача, якою буде форма оцінювання.

Студент може лише двічі здавати екзамен з одного предмету. Спочатку — сам екзамен, а потім — перездача. Але деякі викладачі самостійно встановлюють додаткові перездачі, це все залежить від викладача. Часто встановлюють так званий нульовий термін – zerówka (зерувка). У разі, якщо студент «завалив» перездачу, він отримує варунок. Тобто, мусить повторно вивчати предмет, що є платною послугою. Сума оплати залежить від кількості годин, під час яких викладач повторно читатиме лекцію і пунктів ECTS (Europejski System Transferu Punktów – Європейська кредитна трансферно-накопичувальна система). Якщо не оплатити і не відвідували варунек, то відрахують з університету.

Як підготуватись до першої сесії:

  • Відповідально відностесь до навчання протягом усього навчального семестру
  • Відвідуйте усі заняття
  • Старанно виконуйте домашні завдання та практичні роботи
  • Не бійтесь перепитати у викладача незрозумілий вам матеріал
  • Конспектуйте найважливішу інформацію, виділяйте головне
  • Займайтесь додатково із незрозумілими темами
  • Порадьтесь із старшокурсниками
  • Беріть активну участь в університетському житті

Як вчити багато нового матеріалу?

Експерти радять придумати собі систему та графік, за якими ви будете навчатись. Це допоможе вам не лише дисциплінуватись, але й розподілити навантаження та відпочинок. Бережіть власні сили, адже попереду вас чекає ще не одна сесія.

Облаштуйте собі «робоче місце», де ви вчитиметесь. Нехай воно буде тихим, комфортним та без речей, що відволікатимуть вас від навчання.

Налаштуйте себе на навчальний процес та не забувайте про мотивацію.  Адже від ваших старань залежить те, як легко та швидко ви здасте сесію.

Намагайтесь зрозуміти матеріал і в жодному разі не «зубрити» його. Для того, аби перевірити вивчену тему, спробуйте розповісти її комусь своїми словами і так, щоб усі зрозуміли.  І, в першу чергу, ви.

Якщо ж у вас краще працює зорова пам’ять – малюйте схеми вивченого матеріалу.

Можете застосовувати “колективний розум”, якщо це допомагає вам краще вчитись. Об’єднайтесь разом із своїми одногрупниками та готуйтесь до іспитів разом.

Влаштовуйте собі день без навчання. Це допоможе вам відпочити, відновити сили та «розвантажити» мозок.

Як вберегти своє здоров’я під час сесії?

Навчання, іспити, сесія — це дуже важливо. Однак, ніколи не варто забувати про власне здоров’я, бо воно одне і найголовніше.

Тому завжди добре висипайтесь та знаходьте час для відпочинку. Дайте своєму організму можливість відновити сили. Адже через перевтому ви не зможете повноцінно мислити та запам’ятовувати новий матеріал.

Також не забувайте повноцінно харчуватись та давайти організму необхідну енергію. Їжа має бути багата на білок – сир, сметана, яйця, м’ясо, бобові тощо. Також не варто пити багато кави та енергетичних напоїв. Можливо вони допоможуть вам не спати, але ваш організм від них дуже постраждає.

Також експерти радять відмовитись від вживання заспокійливих засобів, адже вони часто гальмують діяльність мозку. Тому краще обмежтесь чаєм з ромашкою, м’ятою або мелісою.

Також не варто забувати про медитацію або заняття йогою. Ці вправи допомагають розслабитись, заспокоїтись та знайти гармонію зі світом.

А ще, завжди пам’ятайте, що сесія закінчиться і після неї на вас чекають канікули.

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію