Кому та чому не варто їхати на навчання до Польщі? - Univer PL

Кому та чому не варто їхати на навчання до Польщі?

Освіта в Польщі
Проголосуйте!
1 / 5

Польща вже давно стала своєрідною освітньою Меккою не лише для українців, але й для європейських абітурієнтів. З кожним роком польські університетські лави поповнюються все більшою кількістю іноземних студентів.

Причин, чому прогресивна молодь їде здобувати освіту саме до Польщі, багато. Ось декілька з них:

  • Доступна вартість навчання: у порівнянні з багатьма іншими європейськими ВУЗами, польські університети мають дуже лояльні ціни.
  • Європейський диплом: після закінчення навчання в польських університетах, студенти отримують європейський диплом, що дає змогу офіційно працювати у всіх країнах ЄС. Варто підкреслити, що європейський диплом, а не диплом «європейського зразка».
  • Стипендії та програми обміну: під час навчання в польських ВУЗах студенти мають змогу отримувати стипендії, працювати в компаніях-партнерах університету, а також вчитись в інших європейських ВНЗ за допомогою програми обміну Erasmus.
  • Можливість подорожувати: українські студенти, які навчаються у Польщі, отримують студентські візи, завдяки чому без перешкод можуть подорожувати країнами Європейського Союзу.

Однак, не варто забувати про те, що навчання за кордоном — це нелегкий процес, який потребує високої мотивації, працелюбності, організованості та розуміння, для чого це все потрібно.

Часто абітурієнти, які «засліплені європейськими можливостями», не до кінця усвідомлюють, на який серйозний крок вони йдуть. Адже вступити до університету — це ще не хеппі енд. Це — лише початок довгої та кропіткої праці, щоденних викликів та конкуренції.

Тому нерідко бувають випадки, коли молоді люди, не довчившись до першої сесії, заявляють про намір покинути навчання.

Основні причини:

  • Процес навчання не відповідає власним ілюзіям студента. Часто абітурієнти не до кінця розуміють, наскільки це відповідально та складно — вчитись у закордонному ВУЗі.
  • Мовні бар’єри, інтернаціональне оточення та багато навчального матеріалу — це щоденні виклики студента, до яких він повинен бути готовим, у першу чергу, психологічно.
  • Важка адаптація в іноземній країні. Часто на початках навчання студенти сумують за домівкою та друзями, нерідко почуваються самотніми без звичної підтримки рідних.

Перед поданням документів на вступ до вищого навчального польського закладу треба все зважити та підготуватись. Є категорія абітурієнтів, котрим без підготовки не варто подавати документи для навчання в Польщі.

Ті, у кого немає з батьками узгодженого бачення процесу навчання

Тобто, коли батьки хочуть просто відправити дитину на навчання, а вона цього не хоче чи має інші плани. У цьому випадку успіху не буде, і, швидше за все, студент все одно покине навчання.

Ті, хто має важкі захворювання

Якщо абітурієнт має важке захворювання, що потребує постійного догляду та підтримки, краще за кордон його вчитись не відправляти. Експерти радять батькам віддавати таких дітей вчитись у той навчальний заклад, який знаходиться в тому місті, в якому вони проживають самі. В іншому випадку батькам необхідно їхати за кордон разом зі своєю дитиною.

Ті, для кого «закони не писані», а про правила громадського порядку вони «не чули»

Паління на автобусних зупинках, розпиття алкоголю в громадських місцях, лайка на вулиці та інші «легкі» порушення у Польщі недопустимі. За громадським порядком активно слідкують представники правоохоронних органів і порушників притягають до відповідальності.

Ті, хто вважає, що під час навчання в польському університеті зможуть «порішати» будь-які проблеми

В Польщі такі речі заборонені, за це кожен несе персональну відповідальність. В кращому випадку — студента просто відрахують з університету, в гіршому —  кримінальна відповідальність та депортація.

Ті, у кого дуже низькі оцінки

Адже часто це говорить про те, що в абітурієнта були проблеми з навчанням в Україні, то, швидше за все, він не зможе вчитись і за кордоном. Якщо дитина не вчиться в Україні, то це для батьків обійдеться дешевше, чим коли вона не вчиться в Польщі.

Ті, хто не володіє польською мовою

Звісно, майже у всіх навчальних закладах Польщі є англомовне навчання. Однак, польська мова необхідна, щоб спілкуватись у побуті та змогти швидше адаптуватись в суспільстві. Якщо майбутній студент планує вивчити мову швидко та легко, то можна записатись на наші курси.

Несамостійні абітурієнти

Є категорія абітурієнтів, які ще ніколи не жили без батьків та не дуже вміють самостійно облаштовувати своє життя. Організувати власний бюджет, приготувати їсти, облаштувати побут — усьому цьому можна швидко навчитися.

Експерти радять майбутнім студентам поїхати на інтенсивні курси вивчення польської мови у Варшаву. Це так звана демоверсія повноцінного навчання.

Протягом місяця інтенсивних курсів дитина зможе отримати свій перший досвід самостійного життя, повчити мову в Польщі та пожити в гуртожитку.

Висновки

Підготовку до навчання за кордоном майбутнім студентам варто розпочати за рік-два до вступу. Треба добре вивчити мову, готуватись до самостійного життя, планування бюджету та повної відповідальності за власне життя.

Якщо ви вже вибрали ВУЗ, в якому хочете вчитись, то дізнайтесь про нього більше інформації: подивіться різноманітні відео або познайомтесь зі студентами, які там вже навчаються. Усе це допоможе підготуватись до майбутнього навчання та зробити його максимально комфортним та результативним.

Для того, щоб дізнатися більше про навчання у Польщі, заповніть, будь ласка, анкету.

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію