Гуртожиток чи квартира: що обрати? - Univer PL

Гуртожиток чи квартира: що обрати?

Життя в Польщі
Проголосуйте!
0 / 0

Питання вибору житла постає перед кожним студентом, на якого чекає навчання в іншому місті. Що ж краще: бюджетний та атмосферний гуртожиток чи простора та комфортна квартира? 

У сьогоднішній статті ми зібрали інформацію для швидкого прийняття рішення та поспілкувалися із студенткою Люблінської Політехніки Крістіною Чікуріною.

Умови в гуртожитках Польщі

Гуртожитки у польських університетах поділяються на коридорну систему та блочну (коли на дві кімнати є душ та санвузол). Кухня є спільною для поверху, але це залежить, безпосередньо, від гуртожитку. Кімнати обладнані всім необхідним для проживання: ліжка, шафи, столи, крісла, часто в кімнатах можуть бути й холодильники та умивальники. 

Зазвичай у кімнаті проживає 2-3 людини, але у гуртожитках від приватних ВНЗ можна проживати навіть одному (ціна у такому випадку буде значно вищою). Також, коменданти часто йдуть на зустріч, якщо при заселенні ви хочете жити із другом або пізніше з особистих причин змінити кімнату.

Детальніше про умови гуртожитків з фото та деталями ви можете прочитати тут: Гуртожиток ATOL у Кракові, Гуртожиток Rogas у Варшаві.

Цінова політика

Ціна на проживання у гуртожитку залежать від типу власності університету: приватний чи державний. Вартість винаймання квартири залежить від міста.

Гуртожитки Державного Університету Люблінська ПолітехнікаГуртожитки Приватної Суспільної Академії Наук (Варшава)Винаймання квартири у м. ЛюблінВинаймання квартири у м. Варшава
3-місна кімната: в місяць ≈ 2300 грн1-місна кімната з ванною кімнатою: в місяць ≈ 6100 грн

2-місна: в місяць ≈ 5400 грн

3-місна: в місяць ≈ 4700 грн

4-місна: в місяць ≈ 4000 грн

1-кімнатна квартира ≈ 7400 грн

2-кімнатна ≈ 12200 грн

1-кімнатна квартира ≈ 12200 грн

2-кімнатна ≈ 15000 грн

Різниця між державними та приватними гуртожитками

Так як університети в Польщі є як державними так і приватними, це впливає і на проживання. У державних вишах гуртожитки власні, а приватні ВНЗ заселяють студентів до гуртожитків від інших університетів.

Які основні моменти вирізняють проживання у державних та приватних гуртожитках:

  1. Ремонт. Помешкання від приватних університетів новіші, зазвичай з блоковою системою і можливістю проживати одному в кімнаті;
  2. Контроль. У гуртожитках від державних ВНЗ не такі суворі правила проживання, і виселитися можеш у будь-який момент;
  3. Так як у приватних університетів вибір гуртожитків невеликий, можуть виникати проблеми із поселенням. Є помешкання, де проживати можна лише перший рік навчання.

Атмосфера та комунікація

Один з яскравих спогадів про навчання в університеті – саме життя в гуртожитку. Адже щодня ви комунікуєте з різними людьми: від студентів свого факультету до студентів іншого університету. У польських гуртожитках проживає багато українців, що додає відчуття дому. 

«Коли я їхала на навчання, то мала всього 2 страхи: що буду їсти, та з ким буду жити. Та переживання розвіялися майже відразу. Постійне спілкування людьми, щодня настільні ігри, міні-концерти від сусідів на гітарі, чайні церемонії:), випікання солодких пирогів. Тільки уявіть: ти приходиш втомлений після навчання, а в коридорі чуєш: “Ти ж мене підманула-підвела”. Відразу з’являється настрій і бажання приєднатися співати. Атмосфера гуртожитку – це те, що варто відчути.»

Чи складно винайняти квартиру в Польщі?

Якщо студент бажає з 1 курсу жити на квартирі, Компанія UniverPL допомагає з підбором житла і поселенням. Але якщо студент неповнолітній, то для підпису договору має приїхати хтось із батьків. Після досягнення 18-ти років квартиру можна винайняти самостійно.

«Я переїхала до квартири на 3 курсі, адже з’явилося бажання жити самостійно та в кращих умовах. Житло можна знайти на сайтах, потім приїхати подивитися і якщо все буде влаштовувати – підписати договір. Нічого важкого в цьому немає. До українців ставляться добре, за весь час, що я в Польщі з упередженим ставленням не стикалася. Можливо, єдиний мінус проживання в квартирі: починаєш максимально слідкувати як довго увімкнене світло, скільки вже тече вода і таке інше. Адже розумієш, що комунальну плату тепер оплачувати тобі :)»

Висновки

Гуртожиток переважає своєю атмосферою, постійною комунікацією із різними людьми (а в Польщі ще й зі студентами з різних країн). Також важливий плюс: близькість до університету.

Квартира підкорює комфортом та приватністю і відчуттям повноцінного дорослого життя.

На першому курсі більшості студентам радять обрати гуртожиток, і вже потім вирішувати: чи залишатися, чи змінювати місце проживання. Опиратися в будь-якому варіанті потрібно не лише на власні побажання, а й на можливості.

 

Щоб дізнатися більше про вступ до ВНЗ Польщі – заповніть анкету абітурієнта і наші менеджери оперативно вас проконсультують!

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію