Поради, щоб подолати мовний бар’єр - Univer PL

Поради, щоб подолати мовний бар’єр

Вивчення польської мови
Проголосуйте!
1 / 5

5 порад, щоб подолати мовний бар’єр

 

Вивчення іноземної мови часто є веселим і захоплюючим досвідом. Мабуть, більшість людей на планеті коли-небудь вивчали іноземні мови. Кожен може пригадати, як при перших спробах читати іноземною чи говорити, мав відчуття тривожності. Але не всі в процесі навчання долають цей страх – ксеноглософобію. Це тривога щодо іноземної мови, яка проявляється у відчутті неспокою, занепокоєння, нервозності та побоювань під час вивчення, використання або розмови іноземними мовами. Тривога щодо іноземної мови пояснюється низкою причин. Рівень складності в деяких мовних заняттях або ситуаціях, власне уявлення студента про свій рівень мови, особистісні якості (такі як перфекціонізм або страх публічних виступів) і стресовий минулий мовний досвід є можливими причинами мовної тривожності.  Така емоційна реакція  організму людини впливає на здатність зосереджуватися та мислити.

Фахівці радять поступово намагатися подолати такий тривожний стан – мовний бар’єр:
  • необхідна постійна практика мови, і можна розпочати з найменшого – спілкування подумки або із самим собою: детально розписати всі завдання на день мовою, що вивчаєш, а виконавши, спробувати описати свої дії та відчуття під час їх виконання (можна скористатись диктофоном); наступним кроком – зробити замовлення іноземною мовою у кав’ярні;
  • знайти друга чи вчителя, з яким можна спілкуватися іноземною мовою, адже страх часто з’являється під час розмови з групою людей, а розмовляючи з однією людиною, буде можливість зібратися з думками та вести розмову у відповідному темпі;
  • оточити себе мовою – дивитися фільми, слухати пісні, читати новини та книжки мовою, яку вивчаєш;
  • не зациклюватися на своїх помилках, бо вони під час вивчення мови неминучі, вони дають можливість навчатися і вдосконалюватися, якщо їх прийняти, знайти гумор у своїх помилках, що не дасть “зелене світло” страху за зроблену помилку;
  • спілкуватися з іноземцями, носіями мови у невимушеній атмосфері  на повсякденні теми, наприклад, поїхати до країни, де спілкуються мовою, яку вивчаєш, адже там доведеться спілкуватися з людьми, які не знають вашої рідної мови, а почувши, як смішно іноземці намагаються розмовляти українською, ви більше не будете боятися здатися кумедним.

Якщо прийняли рішення вивчати іноземну мову для подальшого навчання за кордоном, варто знайти можливість поїхати до тієї країни, яку обрали для освіти. Навчання в Європі – це шанс вивчити іноземну мову. Для українців європейську освіту можна отримати у сусідній Польщі.

Компанія “UniverPL” може допомогти подолати мовний бар’єр у вивченні польської мови.

“UniverPL” проводить  курси онлайн, а також, організовує мовний табір влітку у Варшаві, де студенти поринають у польськомовне середовище на місяць. Така практика дає можливість почути від носіїв мови саме ту польську, якою спілкуються у реальному житті, а не лише у підручниках.

Наступним кроком є вступ до польських університетів, де навчання проходить польською мовою. Саме  щоденне навчання та спілкування  з поляками надасть можливість вдосконалювати свої мовні здібності, зменшить відчуття невпевненості в мовлені польською. Згодом зможете відчути себе впевнено і мовний бар’єр зникне.

Також, певні спеціальності є можливість вивчати англійською мовою, де одногрупниками можуть бути студенти з різних куточків світу, спілкування з якими у повсякденному житті удосконалить ваше вміння говорити англійською.

 

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію