Як перетнути кордон студенту під час воєнного стану? - Univer PL

Як перетнути кордон студенту під час воєнного стану?

Інші теми
Проголосуйте!
3 / 2.7

На період дії воєнного стану забороняється виїзд за межі країни громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років, водночас це обмеження не застосовуються до окремих категорій осіб. Однією з таких категорій – є студенти денної форми навчання закордонних ВНЗ.

Ми поспілкувалися з нашим студентом Польсько-Японської Академії Комп’ютерних технологій Кирилом про його досвід перетину кордону під час воєнного стану.

Історія перетину кордону

Так як в Університеті було дистанційне навчання, я перебував в Україні. Відновлення стаціонарного навчання майже збіглося з початком війни, тому я вирішив поїхати назад до Польщі.

В основному шукав інформацію про перетин кордону в інтернеті. Був на зв’язку з координатором Романом і батьками, які допомагали з пошуком інформації та законів.. 

Які документи необхідні для перетину кордону?

Паспорт: внутрішній та закордонний, документ, що підтверджує навчання у ВНЗ, військовий квиток з пунктом ст 17.9 і наступною інформацією:

Надана вiдстрочка вiд призову до ст 17/9 ЗУВО i ВС (для здобуття освiти) до 28.02.2025 року

Цю відстрочку я отримав вже під час війни.

Документ від університету, я отримав ще як вступив. Завжди його мав з усіма іншими документами, ніколи не знаєш, де згодиться. Саме в цій ситуації він знадобився і виявився надважливим для мене.

Що запитували під час перетину кордону? Які проблеми можуть виникнути?

Перевіряють вік на кордоні. Як тільки помічають, що є 18 – далі не запитують, чому ти збираєшся виїхати. Потрібно самостійно довести, що ти маєш на це право.

Перша спроба перетнути кордон була потягом. Тоді прикордонник зняв мене з потягу, і не дивився на мої документи.

Друга спроба – автобусом, де мої документи перевіряли декілька разів досить багато людей. Проте, так як все необхідне я мав – причин не пропустити мене не було.

 

Тож, якщо ви є студентом закордонного ВНЗ – ви маєте право офіційно перетнути кордон. Головне мати: паспорт, військовий квиток з відстрочкою та підтвердження навчання в університеті.

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію