Вступ після 9 класу - Univer PL

Вступ після 9 класу

Вступ
Проголосуйте!
0 / 0

Польська система освіти поділяється на декілька етапів. Порівнюючи з українською, можна сказати, що навчання у старших класах у Польщі – це навчання у загальноосвітніх ліцеях або технікумах, по закінченню яких  молодь отримує  завершену середню освіту, а також, у випадку навчання у технікумі – ще й професійну кваліфікацію, що дозволяє працювати за фахом, але не є вищою освітою.

Вступити до ліцею чи технікуму   можуть  учні  українських шкіл по завершенню   9 класу.

Навчання у польських ліцеях триває 4 роки, у технікумах – 5 років та є безкоштовним для українців, як і для польських дітей, не враховуючи приватні заклади. Але витрати на проживання та харчування оплачуються самостійно. Навчальні заклади можуть мати власні учнівські гуртожитки, або співпрацювати з гуртожитками інших ліцеїв чи технікумів. Також, на території ліцеїв та технікумів знаходяться їдальні для учнів.

Обираючи навчання в Польщі, потрібно враховувати, що мова викладання – польська. Тому, для навчання в польському ліцеї чи технікумі необхідно знати польську мову на рівні А2/В1

Вступна кампанія  до ліцеїв та технікумів починається навесні та триває до серпня, з чітко визначеними термінами для подання заявки, документів та може відрізнятися  відповідно до встановлених термінів у кожному окремому воєводстві.

Навчальний рік розпочинається з 1 вересня та триває до червня.

Враховуючи, що на момент вступу учні є неповнолітніми, тому обов’язковою умовою перебування у Польщі є наявність юридичного опікуна, тобто відповідальної  особи з питань легалізації перебування учня, чи, приміром, у випадках походу до лікаря, коли необхідна присутність дорослого.

Завершуючи навчання в ліцеї учні здають maturu, іспит на зразок українського ЗНО/НМТ, у технікумах – ще й додатковий  професійний іспит для підтвердження кваліфікації egzamin zawodowy.

Після завершення навчання випускники мають можливість вступати до ВНЗ.

Українсько-Польський Центр Освіти UniverPL  офіційно співпрацює з:

  • ліцеєм-технікумом AWANS (м. Кєльце)
  • ліцеєм-технікумом у місті Кіяни

Перевагами навчання в Польщі після 9 класу є:

  • безкоштовне навчання;
  • можливість отримати професію вже після школи;
  • не потрібне отримання дозволу для працевлаштування в Польщі після завершення навчання в технікумі;
  • навчання  в групах разом з польськими дітьми, що допомагає інтегруватися в суспільство нової країни;
  • легка адаптація в подальшому дорослому житті в Польщі.

Недоліками можуть бути:

  • несамостійність чи неорганізованість учнів;
  • віддаленість від дому;
  • необхідність  вивчення польської мови.

Щоб подати заявку на навчання в Польщі після 9 класу, заповніть анкету на сайті UniverPL чи зв’яжіться одним із зручних для вас способом.

 

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію