Вивчення польської мови онлайн - Univer PL

Вивчення польської мови онлайн

Вивчення польської мови
Проголосуйте!
0 / 0

Чи виникало  у вас дивовижне відчуття задоволення, коли спілкуєтеся з кимось його рідною мовою? Звісно, вивчаючи нову мову  ми робимо помилки, та це є  частиною процесу навчання. Вивчати іноземні мови – це виходити із зони комфорту. 

Коли ми опановуємо нову мову, ми природньо порівнюємо те, що нам здається знайомим та схожим з нашою рідною мовою. Вивчення іншої культури може проявити нові аспекти  нашої власної, що дасть можливість більше цінувати те, що маємо. 

У вивченні  іноземних мов, саме особисте ставлення того, хто навчається, матиме визначальний вплив на прогрес в ході навчання.

Стів Кауфманн, відомий канадський поліглот, що розробив свою методику у вивченні мов, стверджує: “Ключ до успіху у вивченні мови полягає у тому, щоб присвятити себе процесу, залишатися з ним, насолоджуватися ним. Вам потрібно зануритися в мову та вірити, що ваш мозок з часом поступово навчатиметься все більше й більше”.

Звісно, кожна іноземна мова має свої особливості. Цікаво, що українці, вперше почувши польську мову, звертають увагу на те, що все розуміють, коли чують  як хтось розмовляє польською. Справа в тому, що багато слів є подібними до українських. Але це лише так здається на перший погляд.

На онлайн-курсах з вивчення польської мови в Українсько-Польському Центрі Освіти “UniverPL”  вчителі, маючи досвід, визначають, в чому полягають особливості та складнощі у вивченні мови для українців. 

По-перше, ігнорування вимови польських звуків, а саме, твердих і м’яких шиплячих. Якщо ми неправильно їх вживаємо, іноді, можемо сказати слово не з тим значенням, яке передбачалося, зокрема, замість czeszę się (укр. “я розчісуюся”), вимовляємо cieszę się (укр. “я радію”).

По-друге, вживання неправильних граматичних закінчень.

По-третє, існують “фальшиві друзі” перекладача, тобто співзвучні слова, що мають інше значення, ніж в українській мові. Наприклад, groza – небезпека (не “гроза”), dywan – килим (не “диван”).

Також, вчителі пропонують лайфхаки успішного вивчення польської мови:

  • читати, слухати, дивитися польською мовою, і весь цей процес повторювати спочатку;
  • важливо підібрати правильний матеріал – від простішого до складнішого;
  • на початковому етапі вивчення мови переглядати короткі відео з титрами стільки разів, аж доки почуті вислови не запам’ятаються;
  • навчитися мислити польською мовою – усі ідеї і думки, які формує мозок, повинні звучати польською, скажімо, список справ на день планувати польською;
  • використовувати метод “тіньового повторення” – найточніше відтворювати кожен звук, інтонацію за native спікером, під час  перегляду відеороликів  чи прослуховування аудіо контенту;
  • передавати, переказувати далі (друзям, рідним) інформацію, отриману на занятті з польської мови – нові слова, цікавинки.

Учні курсів вивчення польської мови “UniverPL” теж мають власний досвід та враження.

Валерія Михайлова вже опановує рівень В2 та не планує зупинятися на досягнутому, буде далі вдосконалювати свої знання: “Хочу вільно розмовляти польською мовою. Онлайн-заняття курсу проходять ввечері, тому з уроками в школі їх легко поєднувати. На цьому рівні вивчення мови почала користуватись друкованим підручником, але в онлайн-форматі він, також, зручний. Як додатковий матеріал, використовую аудіо- та інші матеріали, які надсилає вчитель. Маю 3 зайняття на тиждень і час на опрацювання домашніх завдань. Іноді бувають складності з граматикою, але я намагаюся в усьому розібратися. Мені подобається навчатися на курсі, це цікаво,  тому відвідую всі заняття. Маю досвід вивчення англійської мови, тож, можу затвердити, що у вивченні будь-якої іноземної мови є свої переваги.”

Максим Старук розпочав вивчення польської мови на онлайн-курсі “UniverPL”, коли вимушено переїхав до Польщі у зв’язку з воєнними діями вдома, в Україні. Польська мова необхідна хлопцю для успішного навчання в польському технікумі. Макс вже має початковий рівень знання мови та продовжує навчання: “На даний момент проходжу рівень А2. В процесі навчання використовую онлайн-підручник та перекладач, додаткові матеріали від вчителя. Загалом, враження від курсу польської лише позитивні. Але, враховуючи, що добре знаю англійську мову, складнощі у вивченні польської у мене, саме через це, бо звик розмовляти англійською. А ще помітив, що багато слів у польській, схожі на слова з німецької мови, яку я теж вивчаю.”

Варто зауважити, важливим у вивченні мови є й кількість годин кожного дня для проведення з польською.  Це означає, скільки часу ви витрачаєте на слухання, читання, розмову або письмо польською мовою. Це може бути прослуховування подкастів під час прогулянки, читання, перегляд фільмів, прослуховування пісень польською або участь у розмові. У певному сенсі, знайомство з польською мовою, окрім занять, може бути більш інтенсивним.

Викладачка польської мови онлайн-курсів “UniverPL”, Аліна Новіцька, вважає: “Польську мову до рівня вище середнього, який необхідний, зокрема, для вступу до університетів (ред. В2), можливо вивчити, навіть, за рік, починаючи від початку. Але для цього необхідні бажання, наполеглива праця, виконання практичних завдань, повторення пройденого матеріалу, граматики. Необхідно працювати над вимовою. Також, рекомендую переглядати фільми, програми телебачення чи інші відео польською мовою. Якщо буде бажання, то буде і результат.”

Онлайн-курси “UniverPL” можуть бути груповими по 5-6 осіб, або ж індивідуальні. Також, можливий вибір – інтенсивний чи звичайний темп вивчення польської мови.

За детальною інформацією про  найближчий набір на курс можна дізнатися, сконтактувавшись з нашим консультаційним відділом або залишити заявку на сайті.

 

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію