Традиції Польщі: Свято Трьох Королів - Univer PL

Традиції Польщі: Свято Трьох Королів

Інші теми
Проголосуйте!
1 / 2

6 січня в Польщі відзначають Богоявлення (пол. Objawienie Pańskie), або ж – Свято Трьох Королів (пол. Święto Trzech Króli), на честь вшанування  появи в історії людства Ісуса Христа, якому прийшли вклонитися три волхви, мудреці зі Сходу – Kacper, Melchior, Baltazar. В польській культурі їх називають королями. Згідно з Євангелієм, вони принесли Ісусу золото, ладан і миро. В цей день у польських костелах освячують  їх, як символи дарів трьох королів. Крім того, роздають посвячені воду та крейду. Після Служби тією крейдою християни пишуть на дверях своїх домівок перші літери імен мудреців «К+М+В» і поточний рік. Або ж, ще можна зустріти написи «C+M+B», що символізують перші літери латинського виразу «Christus mansionem benedicat», тобто «Христос благословить наш дім».  Між літерами ставлять хрест, як символ благословення. Поляки вірять, що такий напис виконує роль оберегу.

Кожен із Трьох Королів символізував різні регіони світу. Традиція говорить, що кожен з них прибув з іншого куточка світу. Каспер, за повір’ями, наймолодший із мудреців і що він прийшов з Африки. Другого з мудреців, Мельхіора, часто вважають найстаршим. Тому він має вигляд старого з  бородою. Найчастіше його зображують  європейцем. Бальтазар символізує чоловіка середнього віку з оливковим кольором обличчя та коротко підстриженою чорною бородою. Він представляє Азію. Недаремно кожному з волхвів був присвоєний свій вік. Він символізує різні етапи людського життя: Каспер (молодість), Мельхіор (зрілість) і Бальтазар (старість).

В містах Польщі в цей день відбуваються різноманітні події, зокрема традиційна Хода Трьох Королів  (пол. Orszak Trzech Króli). Це  театралізоване дійство історичної події народження Ісуса та відвідин мудреців. На центральних площах збирається велика кількість містян. На чолі з Трьома Королями, роль яких виконують артисти, що одягнуті у яскравий символічний одяг, хода рушає вулицями міста. Вона полягає на спільній подорожі з обраного місця до Вертепу, під час якої співаються колядки. Крім Трьох Королів, в театралізованому дійстві присутні й інші постаті та різдвяна символіка: Віфлеємська зірка, янголи, пастушки та ін.

Звичайно, вся інформація про те, як виглядали волхви, яких кольорів у них були мантії чи одяг, є лише припущеннями, бо у Біблії подробиці не описані. Проте, в мистецтві їх зазвичай зображують певним чином. Дуже часто вони мають багато прикрашені шати, в їх одязі можна побачити пишноту. Залежно від конкретних образів, волхви зображують такими кольорами: червоний, що означає Святий Дух; синій – колір, що підкреслює божественність; зелений – колір надії та свободи.

Гаслом цьогорічної ходи будуть слова: “Хай зоря веде нас!” (пол. “Niechaj prowadzi nas gwiazda!”). Слідом за Зіркою учасники ходи будуть співати колядки та роздумувати над значенням цього знака, про який йдеться в Євангелії. Також, символ “зірки” обраний на честь святкування Року Коперника, який було встановлено з нагоди 555-річчя від дня народження Миколи Коперника та 480-ї річниці його смерті. Сенат Республіки Польща, бажаючи вшанувати пам’ять видатного вченого, затвердив 2023 рік Роком Миколи Коперника.

Перша Хода Трьох Королів у Польщі стартувала у 2009 році. Процесії Трьох Королів 2023 року відбудуться 6 січня приблизно в 800 містах Польщі та світу. Найважливішим пунктом святкування є Свята Меса, якою розпочинається або закінчується процесія.

Існують, також, й інші традиції, пов’язані зі Святом Трьох Королів. У минулі часи саме 6 січня обдаровували дітей (звідси інша народна назва свята: «щедрий медовий місяць»). Наймолодші колядники ходили від хати до хати, а в подяку отримували частування – солодкі рогалики szczodraki

Традицією свята є ще й випікання  мигдалевого пирога, в якому ховають цілий горіх мигдалю. За повір’ям, хто знаходив його у своєму шматку, ставав “мигдалевим королем” і мав право роздавати невеликі подарунки. Вважалося, що знайти горіх віщує удачу.  

 

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію