Технікум чи університет: що обрати для навчання в Польщі? - Univer PL

Технікум чи університет: що обрати для навчання в Польщі?

Освіта в Польщі
Проголосуйте!
1 / 1

Освіта після 11 класу – це найбільш розповсюджений вибір українських абітурієнтів для навчання в Польщі. І це не дивно: вступ без підготовчого року, мову можна швидко вивчити, а навчатися всього 3 роки. 

Але, якщо не чекати закінчення школи, і розпочати навчання після 9-го класу та отримати спеціальність? 

Навчання в технікумі

Навчання після 9-го класу у Польщі буде доречним для дітей, які хочуть якнайшвидше  зануритись у польське середовище. Адже чим раніше вони почнуть жити у новій країні, тим швидше вивчать польську мову, звикнуть до нового суспільства та самостійного життя.

Під час навчання вони мають не лише основні, але і професійні предмети. Також у таких навчальних закладах учні можуть отримувати стипендії та їздити за кордон на практику. А ще обов’язковим є вивчення двох іноземних мов.

Після завершення технікуму випускники отримають диплом, що допоможе їм не лише вступити до європейського ВНЗ, але і працювати на території ЄС.

Тому технікум – це чудова можливість для учнів почати своє нове самостійне життя, не залишаючись при цьому без підтримки. Адже під час навчання вони матимуть хороше харчування та опікунів.

Переваги навчання в технікумі:

  1. Не потрібно чекати закінчення школи, щоб почати процес отримання спеціальності;
  2. Безкоштовне навчання. У державних ліцеях та технікумах Польщі українці навчаються на тих же умовах, що й поляки;
  3. Вступ без іспитів. Процедура вступу до коледжів, технікумів та ліцеїв Польщі не передбачає іспитів;
  4. Простий вступ до університетів.

Навчання в університеті

Вступ до університету після 11 класу є найбільш популярним серед абітурієнтів з України. Їхати за кордон, жити самостійно та обирати спеціальність після 9 класу морально готові не всі учні. Саме тому більшість школярів наважуються продовжувати свій освітній шлях вже після 11 класу.

Для підготовки до вступної кампанії 11-класникам потрібно:

  • Опанувати польську мову на рівні В1-В2;
  • Визначитися із напрямком навчання чи професією;
  • Знайти необхідну інформацію про навчання та життя студентів у Польщі.

Кожен польський університет має свої індивідуальні вимоги щодо вступу. Одні вимагають, аби абітурієнти здавали ЗНО, інші – ні. Є такі вузи, які не беруть до уваги результати ЗНО, але просять, щоб абітурієнти його здавали.

ВНЗ у Польщі є державні та приватні. Варто зазначити, що багато абітурієнтів вважають, що державні виші є кращими за приватні, або – навпаки. Однак, тип власності навчального закладу не впливає на його якість освіти. І таке твердження – стереотипне, адже на дипломі це не відзначається.

Переваги навчання в університеті:

  1. Вступ одразу після 11 класу без обов’язкового підготовчого року. За бажанням, можна вступити на спеціальний підготовчий курс – Зерувка, але він не користується популярністю чи необхідністю серед українських вступників;
  2. Доступна вартість навчання: у порівнянні з багатьма іншими європейськими ВНЗ, польські університети мають дуже лояльні ціни;
  3. Європейський диплом: після закінчення навчання в польських університетах, студенти отримують європейський диплом, що дає змогу офіційно працювати у всіх країнах ЄС;
  4. Стипендії та програми обміну: під час навчання в польських вишах студенти мають змогу отримувати стипендії, працювати в компаніях-партнера університету, а також вчитись в інших європейських ВНЗ за допомогою програми обміну Erasmus.

Що ж обрати?

Якість навчання в Польщі є високою і в середніх, і у вищих навчальних закладах. Польський Державний акредитаційний комітет (Państwowa Komisja Akredytacyjna) працює в Польщі від 2002 року й здійснює перевірку та контроль якості стандартів освіти, а також служить для поліпшення освітніх стандартів й надання гарантії якості освіти. 

Саме тому, навчатися в технікумі чи в університеті – це лише вибір абітурієнта. Тут варто запитати себе: 

  • Чи готовий я у підлітковому віці поїхати за кордон здобувати освіту? 
  • Чи планую я після технікуму ще йти до університету чи хочу відразу працювати за спеціальністю?
  • Чи дійсно обрана спеціальність мені підходить, чи бачу я себе в ній?

Якщо ви вагаєтеся, коли саме краще вступати, або хочете дізнатися більше про вступ після 9-го та 11-го класу – заповнюйте анкету абітурієнта і ми проконсультуємо вас у цьому питанні!

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію