Навчання в Польщі – раціональна альтернатива українським ВНЗ? - Univer PL

Навчання в Польщі – раціональна альтернатива українським ВНЗ?

Вступ
Проголосуйте!
0 / 0

Вибір професії чи університету — складне рішення для підлітків та їх батьків. Нажаль цього року до стресу вступної кампанії додалися ще й переживання через війну. То як же у такі складні часи допомогти підлітку визначитися, куди вступати у 2023 році, яку країну для навчання вибрати, щоб відчувати себе у безпеці? Як обрати майбутню професію?

На даний момент, більшість українців навчається саме у Польщі. Тут і близькість до України, і легка польська для вивчення, і ціни нижчі за Німеччину чи Англію, а якість освіти на високому рівні. До того ж, вступ за кордон – зараз абсолютно не складна процедура, враховуючи те, що Польща лояльно ставиться до наших студентів та наразі за допомогою нашої компанії завчасно попереджає про зміни у вступній кампанії чи інші привілегії для абітурієнтів.  

У цій статті ми розповімо про три причини, чому навчання в Польщі – раціональна альтернатива українським вузам.

Середня вартість навчання

Раніше існувала думка, що для навчання за кордоном потрібно мати великі статки. Проте варіативність цін у польських ВНЗ досить велика. Ціноутворення залежить від наступних факторів:

  • типу власності університету: приватний чи державний;
  • рейтингу університету;
  • мови навчання: польська чи англійська;
  • популярності спеціальності.

 

Ціни за рік стартують від 700 євро. Наприклад, у найпрестижнішому ВНЗ Польщі Ягеллонському Університеті можна обрати як спеціальність за 750 євро (Управління охороною здоров’я), так і за 2000 євро за рік (Право, Іноземна філологія). 

 

Цього року найпопулярнішими були такі спеціальності:

  • Менеджмент, середня вартість навчання: 1200 євро;
  • ІТ-технології, середня вартість навчання: 1600 євро;
  • Міжнародні відносини, середня вартість навчання: 1300 євро.

Якщо порівнювати ціни в Польщі та Україні, часто можна помітити наступне: польська освіта буде значно доступнішою, ніж українська. Для прикладу спеціальність “Економіка”. В Університеті Економіки та Інновацій (м. Люблін) рік навчання буде вартувати 793 євро, в той час як в Київському Політехнічному Інституті ця ж спеціальність сягає 1468 євро. 

Диплом європейського зразка VS Європейський диплом

Деякі університети в Україні видають диплом “європейського зразка”. Він може мати певні переваги, проте в Європі визнаватися не буде.

Згідно прийняття міжнародних норм isced – дипломи польських університетів визнаються у всіх країнах Європейського Союзу. Це означає, що випускник отримує повноцінний європейський диплом, який не потребує підтвердження.

До речі, після отримання польського диплому, українець на ринку праці в Європі буде мати кращі перспективи, аніж його одногрупник-поляк. Все завдяки знанням мови. Українці – носії української та частково російської, після навчання опановують польську, англійську (вона обов’язкова в Польщі) та ще одну мову на вибір від вишу. Як наслідок — знання 4-5 іноземних мов і широкі можливості у міжнародних компаніях.

Відкрита Європа

Студентська віза в Польщі дає шанс подорожувати до всіх країн Європейського Союзу. Так, український паспорт теж гарантує безвізовий статус, проте Європою набагато простіше подорожувати саме з Польщі: безліч лоукостів, дешевих залізничних та автобусних квитків.

Окрім подорожей, можна ще й навчатися та жити певний період в іншій країні. Завдяки програмі Erasmus – вивчення своєї спеціальності переноситься до Франції, Іспанії чи будь-якої іншої держави абсолютно безкоштовно.

Вступ до Польщі – це легкий процес

Розпочати вступ до Польщі варто за 1,5-2 роки.

Чому так рано? – Успішний вступ починається із вивчення мови, адже чим вищий буде рівень, тим простіше пройде мовна адаптація у новому середовищі.

 

Тож, навчання в Польщі, дійсно, є раціональною альтернативою українським ВНЗ. Головне визначити, що є пріоритетним в отриманні освіти, і які перспективи надає той чи інший навчальний заклад.

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію