Lifelong Learning – освіта протягом життя - Univer PL

Як часто ви чули про безперервну освіту?

Освіта в Польщі
Проголосуйте!
2 / 5

Інститут ЮНЕСКО з освіти впродовж життя (UNESCO Institute for Lifelong Learning) так пояснює термін «безперервна освіта»: «це інтеграція навчання та життя, яка передбачає навчальну діяльність людей різного віку у будь-якому життєвому середовищі та через різноманітні методи».

Простіше кажучи, це підхід до освіти, коли ми безперервно вчимось на розвиваємо нові навики, і як результат, формуємо особисту систему освіти.

У чому сенс “Безперервної освіти?”

Усім знайоме прислів’я: “Століття живи – століття вчися”? Раніше воно мало абстрактне значення, але зараз стає більш конкретним та актуальним. Якщо ще десятки років тому було достатньо завершити університет і до кінця життя працювати і володіти необхідними навичками, то зараз все змінюється щороку (або й швидше). Існує думка, що за день людина поглинає таку кількістю інформації, що у 15 столітті  цей об’ем припадав на все життя. Тобто, ми маємо актуальну проблему – старіння знань.

Одночасно з цим, ресурсів для перепідготовки та самонавчання – вдосталь. Але чи всі вони якісні? Чи всі коштують своїх грошей?

Аналізуючи це, сенс безперервної освіти полягає у:

  • постійній актуалізації своїх знань;
  • вмінні самоорганізації до вивчення;
  • знаходженні якісних матеріалів для перепідготовки.

Як організовувати самостійне навчання?

Головне питання, на яке варто відповісти на початку: якою є кінцева ціль? Для чого мені додатково вчитися? Якими навичками я маю володіти для досягнення цілі? Без цілі – не буде мотивації, без мотивації – навчання далеко не просунеться.

Спершу можна написати 2 списки:

  • що потрібно вивчити для підвищення доходу чи кар’єрного просування; 
  • що цікаво для особистого розвитку і зробить життя кращим.

Якщо відповіді на 2 списки однакові – ще краще. Відповіді на ці прості питання дадуть вам старт, ви зрозумієте куди варто рухатися і для чого.

Після визначення цілей, постає логічне питання: як діяти? Де шукати інформацію та як її вивчати?

Інформаційні джерела для освіти бувають:

  • Активні: оффлайн і онлайн-курси, семінари, майстер-класи та інші заходи, а також самостійні системи онлайн-навчання; 
  • Пасивні: книги, статті, відео-лекції та інша інформація, яка не вимагає активної залученості і може мати відкладений характер.

Визначте, які джерела для вас будуть найліпшими, адже кожний з нас опановує інформацію по-різному.

Як обрати якісний курс? Перш ніж платити, зверніть увагу на відгуки користувачів, пройдіть безкоштовний пробний урок, щоб зрозуміти, чи доступною є подача лектора для вас. Не менш важливо: обсяг та тривалість курсів. Довгі та об’ємні не означають якість. Намагайтеся максимально швидко застосувати на практиці все, що дізналися, так запам’ятовування проходитиме краще.

Професійні середовища. Перебування в колі однодумців неабияк сприяє розширенню кругозору та отриманню нових знаннь. Відомі коучі радять «заходити» у нові середовища, спілкуватися з незнайомими людьми, починати проєкти. Коли ми потрапляємо в кризові зони, це в хорошому сенсі проблематизує наше життя, запускає наше мислення і стимулює розвиватися.

Користь Lifelong Learning

Загалом, зрозуміло, що безперервна освіта має безліч переваг, але, нумо конкретизувати:

  1. Кар’єрне просування. Фахівці, які проходять курси та покращують знання – цінуються у роботодавців;
  2. Заради навчання більше не потрібно витрачати вечори у будні, чи вихідні дні на дорогу. Онлайн-освіта розвивається постійно. На сучасних платформах легко опановувати новий матеріал, і це не змінює ваш графік;
  3. Допомога психологічному здоров’ю. Саме так! Нова інформація чи залученість у нову справу допомагає боротися з негативними думками;
  4. На міжнародних платформах можна знайти матеріали, які викладаються у кращих технічних чи гуманітарних вишах світу. Ви можете опанувати абсолютно унікальну інформацію;
  5. Фінансово вигідно, так як курси є абсолютно за будь-яку вартість.

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію