Зміна спеціальності чи університету в Польщі. Друга вища освіта - Univer PL

Зміна спеціальності чи університету в Польщі. Друга вища освіта

Освіта в Польщі
Проголосуйте!
1 / 5

Вибір майбутньої професії – один з найвідповідальніших моментів у житті випускника. Ми завжди наголошуємо на тому, що обирати напрям навчання потрібно зважено: звертати увагу на актуальність спеціальності та власні бажання.

Проте іноді буває так, що обраний напрям перестав бути цікавим. Тоді постає питання: закінчити його і не працювати за спеціальністю чи перевестися на інший факультет? Кожен обирає той варіант, який краще для нього. Але сьогодні ми розповімо про зміну спеціальності, та отримання другої вищої освіти в Польщі.

Зміна спеціальності у своєму університеті

Залишитися у своєму виші завжди простіше, ніж змінювати його. Так як ви вже знаєте його структуру, процеси та людей, які зможуть вам у цьому допомогти.

Змінити напрям можна в тому випадку, якщо різниця в предметах не є суттєвою. Наприклад, студент вивчає “Міжнародне право”, тож з легкістю може перейти на: “Міжнародні відносини”, “Право в бізнесі”, “Міжнародні економічні відносини”. У такому випадку, скласти академрізницю буде просто. 

Академрізниця – це ті предмети, які не входили до навчальної програми раніше, але самостійне опанування яких потрібно для майбутнього навчання.

Якщо ж під час навчання на “Журналістиці”, студент виявить бажання перейти на “Педагогіку” – це буде зробити не просто.

Який алгоритм дій для переходу на іншу спеціальність:

  1. Дізнаємося в деканаті, чи є місця в групі;
  2. Якщо є місце для переведення, уточнюємо інформацію щодо академрізниці;
  3. Закриваємо сесію на своїй спеціальності і складаємо академрізницю.

Зміна вищого навчального закладу

Якщо ви вирішили змінити не лише спеціальність, а й університет – це вартує ретельної підготовки. Алгоритм дій приблизно такий:

  1. Дізнайтесь у новому навчальному закладі чи є вільні місця на спеціальності та на курсі;
  2. За наявності вільних місць, уточніть: перелік предметів, вартість навчання, список документів;
  3. У своєму ВНЗ закінчити навчальний семестр (є поодинокі випадки, коли дозволяють без закриття сесії) та подати запит на отримання академічної довідки;
  4. Складання академрізниці може відбуватися як відразу, так і впродовж наступних років. Це залежить від університету.

Друга вища освіта в Польщі

Що робити в тому разі, якщо все таки є бажання докорінно змінити спеціальність, але при цьому залишитися на своєму напрямку? Тут однозначно варто вступати на ще одну спеціальність. Це можна робити як в своєму університеті, так і в іншому. До речі, у випадку реалізації двох спеціальностей в одному ВНЗ, можна отримати знижку на навчання.

Якщо ви вирішили вступати до іншого ВНЗ, треба дізнатися чи видасть вам університет ваші документи, чи лише довідку або ксерокопії. Це важливо, адже кожен виш має свої правила. Далі з початком рекрутації (зазвичай це квітень-травень) заповнити анкету на сайті ВНЗ і виконувати ті умови, які будуть озвучувати представники вишу.

Друга паралельна освіта, зазвичай, заочна. Нещодавно ми писали про особливості заочної форми навчання, і про те, що після закінчення “заочки” для роботи в Польщі потрібен дозвіл. Проте, якщо у вас буде диплом з денної форми, тоді з заочної – дозвіл не буде потрібен. Головне мати одну завершену освіту денної форми навчання.

Приємним бонусом для студентів двох напрямів є Indywidualny tryb nauczania. Можна подати заявку на індивідуальний план, і відвідувати пари згідно свого графіку. Якщо пари будуть співпадати, то студент самостійно домовляється з викладачем про відпрацювання пропуску.

 

Тож, чи змінювати спеціальність, чи отримувати одночасно дві освіти – вирішувати лише вам. Головне, щоб навчання приносило задоволення, а диплом та отримані знання – хороші можливості.

Хочете бути в курсі новин?

Приєднуйтесь до нас у Telegram!

Корисні поради, важливі новини,
знижки та анонси подій щодо навчання в Польщі

Запрошуємо в телеграм-канал
Отримати консультацію